Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

De fem bästa okända brittiska tränarna genom tiderna

43v

Mister. Ett respektfullt och kanske till och med kärleksfullt uttryck inom fotbollen idag. Lustigt nog inte så mycket i England, där det trots allt kanske borde ha sin hemvist, men desto mer bland icke-engelska spelare om vem som nu för tillfället råkar vara dennes coach eller manager. Ett uttryck som härstammar från en tid när det var engelska och brittiska managers som låg i framkanten av fotbollen och förde den ut i världen.

Det är helt sant att den engelska fotbollen på många sätt och under en lång period hamnade en bra bit efter sin tid. Det blev på något sätt väldigt tydligt redan på 1950-talet när Ungern fullständigt krossade England på Wembley. Och årtionde efter årtionde därefter har sett engelskt fotbollstänkande kämpa för att komma ifatt. Fortfarande idag pratar vi om hur franskt, italienskt, spanskt och tyskt fotbollstänkande förnyar engelsk fotboll.

ANNONS

Men den som kan sin fotbollshistoria vet också att historia och utveckling nästan aldrig är en rät linje. Den går istället i cirklar. Den fotboll med vilken Pep Guardiola nu dominerar världen är ett direkt arv från Johann Cruyff och den så kallade Ajaxskolan. När vi pratar om Ajaxskolan idag så är det just Cruyff som nämns, och kanske Rinus Michels. Att det faktiskt var en engelsman som lade grunden för den är det få som kommer ihåg nu för tiden.

Listan ska ta upp de bästa okända brittiska tränarna genom tiderna. Självfallet när jag gör en sådan lista så måste jag fuska lite med definitionerna. Naturligtvis kommer det inte vara en lista med okända tränare. I någon mening måste det närmast per definition vara kända tränare, annars skulle de inte kunna vara med på någon lista alls. Men den större poängen är att det är tränare som kanske är kända, men alls inte så kända som de borde vara.

Vilket kanske i någon mening betyder att de är underskattade? Ja, möjligen. Eller så är det inte mer komplicerat än så att våra minnen och vårt fotbollstänkande är tämligen närsynt, vi tenderar att bäst komma ihåg sådant som ligger nära i tid. Samtidigt finns det tränare som var aktiva samtidigt som eller tidigare än dessa som däremot är väldigt kända, såsom Herbert Chapman, Matt Busby, Bill Shankly, Brian Clough med flera, så det är inte hela sanningen.

ANNONS

På sätt och vis är kanske detta därför en slags historielektion. Eller, om man vill se saken på ett annat sätt, normalt sett brukar jag med dessa listor hålla mig inom Premier League-eran, om inte annat av praktiska skäl. Med den här listan kan man hävda att jag nästan medvetet håller mig innan Premier League-eran.

(5) Bill Nicholson

När vi pratar fotboll idag kan det ibland råda viss oenighet om vilken status Tottenham egentligen ska ges som fotbollsklubb. Deras belackare menar att det är en liten klubb när deras beundrare istället menar att klubben hör till Englands stora. Att det över huvud taget är en diskussion kan mer eller mindre enbart tillskrivas Bill Nicholson, som var den första och arguably den hittills ende att ge Tottenham en gyllene era. Han tog över Tottenham sexa från botten och tre år senare var de ligavinnare. Nicholson gjorde Tottenham till den första klubben att vinna The Double under 1900-talet, och till den första engelska klubben att vinna en europeisk cuptitel. Men hur många utanför Tottenham känner till Nicholson?

ANNONS

(4) Alf Ramsey

Hur i hela fraggelberget är det möjligt att inte bara vinna VM, utan vara den enda förbundskapten som vunnit VM med England, och ändå anses som okänd? Nåja, om vi kommer ihåg definitionen så gällde det alltså managers som borde vara mycket mer kända än vad de är. Och givet att det nu är 54 år sedan den där VM-segern så är det många som glömt bort Ramsey. Något som inte minst demonstreras av att få av de som ändå kommer ihåg Alf Ramsey kommer ihåg att han också vann ligan med Ipswich som manager, efter att säsongen innan vunnit Second Division. Ipswich har inte vunnit ligan sedan dess, England har inte vunnit VM sedan dess.

(3) Jimmy Hogan

När Ungern 1953 krossade England med 6-3 på Wembley, i vad som skulle bli Englands kanske allra första insikt i att de nog inte var riktigt så överlägsna på fotboll som de själva helt klart inbillade sig, så satt en 71-årig Jimmy Hogan på läktaren. Ingen visste nog vem han var, eller vem det faktiskt var som Ungerns förbundsordförande valde att tacka efter matchen. Hogan hade gjort sig ett namn ute i Europa under 1920- och 1930-talen och varit tränare i Holland, Österrike, Ungern, Frankrike och Tyskland och planterade många av de tankar som låg till grund för utvecklingen av fotbollen i dessa länder. Det var aldrig tankar som fick något omedelbart fotfäste i England, men en yngre generation av brittiska managers som Matt Busby, Don Revie, Tommy Docherty och Bobby Robson skulle komma att dra lärdom.

ANNONS

(2) Jock Stein

När Alex Ferguson tog över Man Utd och åren därefter så var det i Matt Busbys fotspår han sade sig vilja följa. I själva verket är det nog snarare Jock Steins fotspår som varit Fergusons stora förebild och kanske inspiration. Stein skapade en dynasti med Celtic under 1960-talet, vann nio raka skotska ligatitlar, totalt tio stycken, och 1967 blev han med Celtic den förste managern att leda ett brittiskt lag till seger i Europacupen, dagens Champions League. Efter att ha varit manager för Leeds i exakt 44 dagar han också, en historisk ironi som gått många förbi, så tog han 1978 över Skottland och tog dem till två raka VM-slutspel. Skottland har näppeligen varit bra sedan dess.

(1) Vic Buckingham

När Vic Buckingham gick bort 1995 så var det inte med några stora dödsrunor i den engelska pressen, som det har varit och skulle vara för alla stora managers. Detta visar däremot bara att cirka 30 år efter att Buckingham gjort sig ett namn i Europa så hade engelsk fotboll ännu inte kommit ifatt hans fotbollstänkande. Buckingham sådde fröna och lade grunden för två europeiska fotbollsgiganter i form av först Ajax och därefter Barcelona, och var den ideologiska farfadern till den så kallade totala fotbollen. Arguably ingen engelsk manager har haft så stor påverkan inte bara på fotbollen utan på dagens fotboll som Vic Buckingham. Även om knappt någon känner till det.

ANNONS
Publicerad 2020-04-27 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto