POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

Uppsamlingsheat med en vecka kvar till Premier League

Det är mindre än en vecka kvar tills Premier League drar igång igen. Vilket i dessa tider känns både oväntat och fint att kunna säga. Vi börjar se slutet tre långa månader av misär och framför oss har vi en minst sagt ovanlig fotbollssommar.

Lagom till dess att ligan drar igång igen, med en bortamatch mot Man City, passade Arsenal precis på att förlora en träningsmatch mot Brentford med 2-3. Eller om vi kanske iställe ska säga att Brentford passade på att vinna en träningsmatch mot Arsenal.

Det har varit en märklig tid. Tre månader av egentligen totalt stillastående. Till skillnad från ett sommaruppehåll så har egentligen ingenting alls hänt i klubbarna vad gäller till exempel spelare och managers.

Alla har stått och stampat på samma ställe. Antingen i väntan på Godot eller på spaning efter den tid som flytt.

Först den senaste veckan har det verkligen börjat röra på sig igen. Förmodligen hänger det ihop med att det blivit allt tydligare att säsongen är på väg att dra igång igen. Det har börjat gå att säga något om den närmaste framtiden.

Vilket underlättar beslutsfattande och att faktiskt få saker gjort.

Med säsongen på väg att dra igång igen kan det däremot vara dags att göra något slags bokslut för den här perioden. Vad är det egentligen som händer i, med och runt klubbarna i Premier League för närvarande.

Ett slags uppsamlingsheat.

:::

Mest action är det alltjämt runt Newcastle.

Egentligen är det kanske bristen på action som är mest uppseendeväckande. Veckorna tickar utan att det verkar bli någon klarhet i om Premier League godkänner de tänkta nya ägarna i form av Saudiarabiens investeringsfond.

Uppköpet är kontroversiellt av uppenbara moralpolitiska skäl. Men det verkar rent formellt vara frågan om de saudiarabiska piratsändningarna av Premier League som satt käppar i hjulet för uppköpet.

Man kan fråga sig om motståndet är genuint, eller om Premier League mest väljer att dra ut på processen för att få det att se ut som om de verkligen brottas med den politiskt heta potatisen, innan de till slut ändå godkänner uppköpet.

Är det ett spel för det politiska galleriet, eller vill de verkligen sätta stopp för uppköpet, och är det i så fall ens möjligt för dem att göra? De måste självfallet ha juridisk grund att göra det, och det är inte självklart att de har det.

Hur som helst är det inte en fråga som Premier League röstar om, utan ett rent så kallat tjänstemannabeslut. Där finns ett regelverk som Premier League har att tillämpa, utan tillägg eller undantag.

Vad gäller de presumtiva köparna så fortsätter de agera som om godkännandet är en ren formalitet. De verkar helt klart tro att uppköpet blir av. Men det kan självfallet även det vara ett spel för galleriet.

Blir det inget av med Saudiarabien verkar det som om det finns en amerikansk uppköpare liggandes på lur och väntandes i vassen.

Vilket kanske i så fall vore ett intressant test på hur genuina Newcastles supportrar faktiskt var när de försvarade sig med att de bara ville bli av med Mike Ashley. Och att det inte mest handlade om löftet om stora pengar och snabba titlar.

:::

Runt Man Utd snurrar det mest Jadon Sancho-rykten, samt verkar det som om Man Utd plötsligt har världens bästa mittfält med Bruno Fernandes tillsammans med en frisk Paul Pogba. Möjligen skulle man kunna argumentera att det är lätt att vara bäst innan man faktiskt spelat några faktiska fotbollsmatcher.

:::

Rättegången, i brist på ett bättre ord, i CAS mellan UEFA och Man City genomfördes under måndagen, tisdagen och onsdagen. Beslut i ärendet väntas någon gång under första halvan av juli. Rätt snart alltså.

Givet att UEFA har yrkat på två års avstängning från Champions League är det väl rimligt att anta att det finns tre möjliga utfall: Noll års avstängning, ett års avstängning samt två års avstängning.

Jag tror inte på noll års avstängning. Det vill säga att Man City frias helt och hållet. Men jag har så klart ingen insidekoll på de juridiska detaljerna och kan bara bedöma ärendet utifrån och hur argumenten har framställts.

Men givet att Kevin De Bruyne poängterade att han nog kunde tänka sig att vara borta från Champions League, men inte två år, så får vi väl säga att Man City nog inte har lyckats övertyga honom helt och hållet om styrkan i sin position.

Blir det ett års avstängning är jag även rätt säker på att Man City kommer svälja den surdegen utan något mer krångel än att beklaga sig över hur orättvis världen är. Blir det två år kommer de kanske splattra vidare om de tror sig ha möjlighet till det.

Inte för att det skulle kunna påverka deras avstängning från Champions League. Däremot skulle de om de vinner en sådan process kunna kräva finansiell ersättning från UEFA för uteblivet Champions League.

I vilket fall som helst kommer beslutet på kort sikt påverka hur intressant den där femteplatsen i ligan faktiskt är.

:::

Att döma av firandet i Coventry, Swindon, Plymouth med flera under det senaste dygnet verkar det som om det inte spelade någon större roll hur ligan faktiskt avgjordes. Glädjen verkade inte så mycket mindre för den sakens skull.

Vilket det så klart inte finns någon anledning för den att vara. Men det är intressant med tanke på alla självservande utfästelser från motståndare om hur säsongen och ligan har devalverats för Liverpool och Leeds framför allt.

Nu kommer så klart både Leeds och Liverpool få chansen att vinna sina respektive ligor på fotbollsplanen. Vilket väl förmodligen var det sista som deras motståndare faktiskt hoppades på.

:::

En sista helg med Bayernligafotboll!

Publicerad 2020-06-10 kl 20:47

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto