POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Är Man Utds självbild det främsta skälet att behålla David De Gea?

David De Geas framtid i Man Utd verkar vara ett populärt samtalsämne. Dock inte av samma skäl som under tidigare år då det mest handlat om De Gea själv eventuellt skulle flytta till Real Madrid eller ej. Utan den här gången tvärtom för att Man Utd tydligen skulle kunna hitta bättre alternativ eftersom De Geas många misstag under senare år nu står dem alldeles för dyrt.

Det svänger minst sagt snabbt i fotboll. Det är bara två år sedan som de flesta var av uppfattningen att De Gea minsann var den enda anledningen varför Man Utd låg där de låg i tabellen, och räddade orimligt många poäng åt dem i varje match. Hade det inte varit för De Gea hade det närmast vankats nedflyttning. Till viss del samma människor tar nu illa upp för att Solskjaer säger sig alltjämt anse De Gea vara världens bästa målvakt.

Den typen av uttalanden av egna managers måste självfallet alltid tas för vad de är. Vad man kan säga om den typen av påståenden är väl att de oftast är rätt tramsiga. Svårt som det är att rangordna spelare på det sättet. Vad man kan och har kunnat säga om De Gea är att han då var en av världens bästa målvakter, liksom att han helt säkert fortfarande är en av världens bästa målvakter. Sådant förändras liksom inte över en natt.

Ändå är det ju obestridligt så att David De Gea har producerat en uppseendeväckande mängd märkliga misstag. Både den här säsongen och under förra säsongen. Det har kostat Man Utd värdefulla poäng i tabellen. Även om detta självfallet aldrig har varit riktigt lika populärt att påpeka som motsatsen när man menade att De Gea även med de mest normalt begåvade räddningarna räddade många fler poäng än han faktiskt gjorde.

Vad får en målvakt av högsta världsklass att börja göra märkliga misstag? Han har ju inte plötsligt blivit en objektivt sämre målvakt. Nyckeln ligger just i ordet misstag. Misstag är i målvaktsyrket, precis som egentligen i alla sammanhang, en direkt effekt av bristande koncentration. För att använda en i sammanhanget mycket passande metafor, man lyckas inte hålla ögonen på bollen!

Vad kan få en målvakt av högsta världsklass att tappa sin koncentration? Då vi ändå får anta att några fysiologiska skäl handlar det inte om för De Geas räkning så blir det rimligt att fundera över psykologiska orsaker. Och psykologiska orsaker varför någon som vi vet behärskar en uppgift väldigt väl plötsligt tappar koncentrationen på denna uppgift brukar vara att denna någon inte längre är stimulerad eller motiverad av uppgiften.

Vad kan få en målvakt av högsta världsklass att förlora sin motivation? Det enkla om än generella svaret kan antas bestå av två komponenter. Dels att man har blivit alltför stel och bekväm i miljön man faktiskt befinner sig i. Dels att den klubb man spelar för inte lyckas motsvara målvaktens egen kvalitet och ambition. Båda komponenterna går att hantera över viss tid, men till sist blir det svårt att göra något åt om inget ändras.

Onekligen går detta resonemang att tillämpa på David De Gea. Han kom som mycket ung till Manchester och Man Utd. Han har varit i klubben i snart tio år, det vill säga hittills nästan hela sitt vuxna liv. Han måste rimligtvis börja känna igen sig väldigt väl där han nu befinner sig, dessutom i en kultur som inte riktigt är hans egen. De Gea vore knappast den första spelaren eller ens människan att behöva nya utmaningar.

Rimligtvis är den andra komponenten desto känsligare. Men den går heller inte att blunda för. David De Gea har arguably varit en av få spelare av högsta världsklass i Man Utd under största delen av 2010-talet. Definitivt har De Gea varit den enda spelaren av högsta världsklass i Man Utd under största delen av 2010-talet som också har presterat som en spelare av högsta världsklass.

Sådant går att leva med under en kortare tid. Det går även att leva med så länge det finns genuina förhoppningar om att laget ska bli bättre och ta sig tillbaka till sin rätta nivå inom en snar framtid. Men åren går, det är nu sju år sedan Alex Ferguson slutade, och Man Utd visar egentligen inga som helst tecken på att ha någon tydlig plan för hur de faktiskt ska kunna ta sig tillbaka till toppen i närtid, annat än stora ord.

Världens bästa spelare, så även världens bästa målvakter, vill naturligtvis konkurrera om och helst även vara med och vinna världens största titlar. En spelare eller en målvakt, i det här specifika fallet alltså David De Gea, kan rimligtvis ha de allra bästa intentioner och ambitioner, men om de finner sig själva i ett lag där detta inte längre är realistiskt, eller på väg att bli realistiskt, så kommer det ofrånkomligen få en negativ effekt.

Allra helst som David De Gea inte längre är väldigt ung. Han är i själva verket på väg mot 30 år gammal, och kan därför inte räkna med att ha väldigt många år kvar som målvakt på den allra högsta nivån. Vill han alltså maximera sina chanser att konkurrera om och även vinna de största titlarna så har han inte längre råd att vänta på att Man Utd lika plötsligt som oväntat ska få sin shit together. Hans biologiska klocka klämtar.

Min takeaway från Solskjaers äppelkäcka påstående att De Gea är världens bästa målvakt är alltså inte att gnöla om det sakligt korrekta i påståendet, kanske av missunnsamhet för att man anser sin egen målvakt vara bättre. Istället är det att Solskjaer därmed ovetandes sätter fingret på det faktiska problemet, och sanningen så att säga svider. De Gea kan vara världens bästa målvakt, Man Utd är däremot långt från att vara världens bästa lag.

Vilket betyder att David De Gea nog mycket väl kan vara världens bästa målvakt, eller en av världens bästa målvakter, men det är alls inte så säkert att De Gea kan vara en av världens bästa målvakter för Man Utd. Vi har alltså en fråga om fit mellan spelare och lag här, baserat på var spelaren och laget befinner sig på sina respektive kurvor, som inte nödvändigtvis leder till en positiv slutsats.

Ole-Gunnar Solskjaer verkar inte vara främmande till resonemang om så kallad fit. Han gör dem själv, i sitt ärligt talat ganska klumpiga försvar av De Gea, när han kommenterar Dean Henderson på ett sätt som inte nödvändigtvis borde fylla Henderson med en varm och fuzzy feeling. Solskjaer menar att det inte är samma sak att vara målvakt för Sheffield United som för Man Utd. Vilket så klart är korrekt i sak rent generellt.

Men kanske har det sin poäng för Solskjaer att göra en fit-analys inte enbart på Henderson i Man Utd, utan även på De Gea i Man Utd. Jag ska inte påstå att slutsatsen av en sådan analys på något sätt måste vara självklar. Jag börjar dock landa i tankegången att Man Utd kanske ändå gjorde det klokast att börja se sig om efter en ersättare till De Gea. Om än alltså av ett helt annat skäl än det som nu råkar vara det populära på twitter.

Möjligen är det dags för Man Utd att komma fram till det klassiska men här även möjligt korrekta: ”Nej David, det är inte du, det är vi!” Apropå David De Gea och Dean Henderson så är det kanske lite typiskt att just Man Utd och Sheffield United möts ikväll. Eller naturligtvis är det inte alls typiskt. Självfallet är just kvällens match varför det ens blev ett samtalsämne med Ole-Gunnar Solskjaer.

Ett bra exempel hur enskilda matcher kan ge klubbar goda skäl att reflektera över de lite större frågorna. Även om jag själv rent personligen kanske hoppas att De Gea struntar i att ge Man Utd ännu fler skäl just ikväll.

Publicerad 2020-06-24 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto