POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Ett litet steg för Leeds, men ett jättekliv mot Premier League!

Vad händer när en principfast, vänsterorienterad, kompromisslös managerideolog hamnar i den minst principfasta och mest materialistiska ligan i världen? Den kanske något värdeladdade frågan ställde sig Guardians Jonathan Liew för kanske tre-fyra månader sedan, med avseende på Marcelo Bielsa och det faktum att Leeds vid det tillfället ledde EFL Championship med sju poängs försprång ned till tredjeplatsen.

Fastän några ofrånkomligen kommer svära över att frågeställningen är förhastad, att Leeds knappast är klara för Premier League ännu, så är den ändå helt ofrånkomligen mycket intressant. Och fastän Leeds förlorade senast mot Cardiff på bortaplan så ligger de alltjämt, med åtta omgångar kvar av säsongen, sju poäng före Fulham på tredje plats. Uppflyttning är därmed i högsta grad på spåret, och frågeställningen därför relevant.

Frågeställningen kan delas upp i två områden. Dels själva fotbollen, det vill säga hur Leeds och Marcelo Bielsa kommer klara sig i Premier League. Dels vad vi kan kalla för skådespelet, det vill säga maskinen som hela tiden snurrar runt Premier League, media, rykten, den ständiga jakten på hjältar och skurkar, skandaler och storys. Här kan man nog tänka sig att Marcelo Bielsas eget intresse är betydligt större för det ena än för det andra.

Fotbollen finns det väl egentligen ingen anledning att oroa sig över. Leeds spelar redan en fotboll som kanske är bättre anpassad för Premier League egentligen än vad den är för EFL Championship. Leeds är även en klubb med historik, resurser och ambition att verkligen göra ett avtryck i Premier League på ett sätt som få andra klubbar kan. Som någon sa så kanske frågan är mer hur Premier League hanterar Marcelo Bielsa.

Skådespelet är det kanske värre med. Hur kommer en komplex och framför allt mycket resonerande manager som Marcelo Bielsa tas emot i en liga där allting så väldigt snabbt ska reduceras ned till snabba soundbites? Vilket tålamod kommer Bielsa ha med de många gånger rätt enfaldiga frågor som ständigt upprepas på presskonferenserna före och efter match? Även om han säkert kommer åtnjuta en sorts nyhetens behag.

Vad händer när Premier League-maskinens ständiga krav på dyra och spektakulära värvningar, krav som många gånger får genhör både hos klubbens ägare och inte minst dess supportrar, möter en manager som är notoriskt ovillig att värva om han inte måste, något han redan visat gott prov på i Leeds? Bielsas värderingar kan mycket snabbt komma att vändas mot honom själv.

Det finns kvar en aura kring Marcelo Bielsa. Han förblir ett slags mysterium, ett unikum i den moderna fotbollen. Vad man kan säga om den saken är att Premier League inte alltid vet hur de ska hantera mysterier. Många gånger gör man vad som tyvärr är alltför vanligt, man skrattar och försöker förlöjliga det man inte förstår. Börjar det blåsa motvind för Leeds och Bielsa är det lätt att se honom göras till ett skämt, en punchline, en karikatyr.

Kanske är jag lite elak med Premier League. Trots allt finns det en variation och en mångfald i den ligan som vi inte ser i någon annan liga i världen. Premier League är en global liga, i begreppets allra bästa mening, även om det många gånger används som ett slags skällsord. Premier League har managers och spelare från världens alla hörn och med väldigt skiftande temperament. Men väldigt få schamaner.

Världen väntar nu med spänning på om vi får se Leeds med Marcelo Bielsa i Premier League, och om vi därmed får något svar på den nämnda frågeställningen. I vilket fall som helst var det kanske ändå inte helt väntat att vi skulle befinna oss här när Bielsa en gång anställdes för Leeds. Klubben som då avverkat tolv managers på fem år. Bielsa som aldrig varit manager för ett klubblag mer än två säsonger.

Vilket väcker en annan rätt intressant fundering. Om Marcelo Bielsa tar Leeds tillbaka till Premier League, efter två säsonger med klubben, så är det arguably hans största gärning som manager. Men tänk om han nöjer sig med det, tackar för sig efter två år i klubben, uppdraget slutfört, slutar på topp liksom! Det hade varit lite iskallt, och kanske lite typiskt Bielsa, men också ett litet antiklimax. Vi vill ju se Marcelo Bielsa i Premier League!

Kanske ska man istället säga att Marcelo Bielsas främsta gärning som manager är att ha lyckats göra Leeds sympatiska. Historiskt sett är Leeds en av Englands mest baktalade och ogillade klubbar, och med det omkvädet har de levt med åtminstone de senaste 50 åren. Dirty Leeds och allt det där. Men Bielsa har med sin personlighet fått Leeds inte bara nära Premier League, utan folk att heja på Leeds till Premier League.

Utan att bli alltför dramatisk, det finns ju alltid en tendens att prata upp varje enskild matchs betydelse, så kanske frågan om Leeds och Marcelo Bielsa till Premier League kan nå sitt praktiska avgörande redan idag. Leeds möter Fulham hemma på Elland Road. Sju poäng skiljer Leeds från just Fulham och det automatiska uppflyttningsstrecket, tvåan från trean i EFL Championship. En match av enorm betydelse naturligtvis.

Vinner Leeds mot Fulham så kommer det skilja minst åtta poäng för Leeds ner till det där strecket. Åtta poängs försprång med sju matcher kvar. Det är på gränsen till omöjligt att se Leeds tappa det försprånget. Allra helst som fyra av dessa sju matcher är hemma på Elland Road. Allra helst som samtliga fyra dessa hemmamatcher spelas mot lag i botten av tabellen; Luton Town, Stoke, Barnsley och Charlton.

Bortamatcherna är betydligt tuffare. Blackburn Rovers, Swansea City och Derby County jagar samtliga playoff-platser. Men det är ändå matcher som Leeds är mer än kapabla att vinna och ta poäng i. Lyckas Leeds vinna mot Fulham idag så inte bara måste de själva klappa ihop fullständigt på upploppet, dessutom måste lagen som jagar bakom dem vara mer eller mindre felfria.

Då har vi heller inte räknat in det psykologiska momentum Leeds skulle få av att vinna mot Fulham idag, och vetskapen om vad det innebär. Pablo Hernandez spelade inte mot Cardiff senast, han vilades uttalat till matchen idag mot Fulham. Leeds visste naturligtvis vilken match så här inledningsvis som var den strategiskt riktigt viktiga matchen. Matchen som verkligen är viktig att vinna!

Omvänt gäller så klart även det. Förlorar Leeds mot Fulham kommer nog både ett annat spöke att börja göra sig tillkänna runt Elland Road. Nerverna kommer vara på helspänn, minnen från tidigare säsongers dramatiska tapp kommer göra sig påminda. Inte minst förra säsongens genomklappning först i ligan, därefter i playoff. Allra helst som Leeds även förlorade senast mot Cardiff.

Matematiskt är så klart läget även vid förlust att Leeds kommer ha ett försprång om fyra poäng ned till strecket. Men psykologin kommer vara en helt annan. De återstående sju matcherna kommer inte längre kännas som ren defilering, utan som ett blodigt och skrämmande gatlopp Leeds måste försöka ta sig igenom. De jagande lagen kommer alla vittra blod i vattnet. Inte minst Fulham får sitt psykologiska momentum.

Leeds match mot Fulham är ett litet steg under säsongen, men ett jättekliv mot Premier League.

Publicerad 2020-06-27 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto