POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

De fem lag som klarat uppehållet bäst respektive sämst

Lite tidigt är det kanske att sia om. Endast två-tre ligaomgångar har spelats sedan den engelska fotbollen drog igång igen, samt FA-cupens kvartsfinaler, vilket gör det svårt att hålla sär trend från tillfällighet. Samtidigt finns det kanske en poäng i att ta upp saken nu när det fortfarande existerar någon form av omedelbarhet efter det här uppehållet, med så få andra variabler inblandade som möjligt.

Att veta vad som är kausaliteter och vad som bara råkar vara rena korrelationer, det vill säga två saker som råkat inträffa i nära anslutning till varandra, är sällan helt lätt. Här brukar många gå fel. Vi kommer självfallet aldrig veta hur de här matcherna som har spelats efter uppehållet hade slutat om det aldrig blivit något uppehåll. Kanske hade de slutat på exakt samma sätt. Kanske inte.

Den enkla utvägen är då kanske att bara strunta i hela frågan om kausalitet, och bara kommentera vilka lag som har råkat göra det anmärkningsvärt bra eller dåligt så här direkt efter uppehållet, egentligen oavsett varför detta än må vara. Ett sätt att avgöra om något är anmärkningsvärt bra eller dåligt är att se om det är något trendbrott från lagets prestationer innan uppehållet, eller om man över- eller underpresterat vs motståndet.

Är frågeställningen över huvud taget intressant eller meningsfull? Det är väl inte alldeles självklart. Men givet att det har spekulerats i vilken effekt uppehållet kommer få på hela säsongen, och på de tankar som finns på vilka lag som vinner respektive inte vinner på uppehållet och de lite speciella regler och förutsättningar detta har medfört, så kan det ju vara lite intressant att se i vilken utsträckning dessa tankar stämmer med vad vi ser.

Till sist blir det ju ändå en fråga om en slags kompetens och skicklighet. Uppehållet är knappast något som går att skylla från sig på, även om så klart många kommer använda det på det viset. Uppehållet är i någon mening lika för alla. Det var en situation som uppstod under den här säsongen. Alla hade att hantera situationen efter sin egen bästa förmåga. Vissa har lyckats, andra har inte riktigt lyckats.

Här är, enligt mig, de fem lag som klarat av uppehållet bäst respektive sämst.

BÄST

(5) Derby County

Laget som tagit flest poäng i EFL Championship sedan den 1 januari är Derby County, vilket händelsevis råkar vara samma datum som Wayne Rooney kom till laget. Sedan dess har Derby County gått från 17:e plats i tabellen till åttonde plats, med ett rejält playoff-momentum. Vad man kan säga är att Derby County sannerligen inte har låtit uppehållet att störa detta momentum. Två raka vinster mot Millwall och Reading har gett dem ett rejält hugg på playoff.

(4) Cardiff City

Vissa lag i engelsk fotboll är baserat på sitt sätt att spela fotboll närmast att betrakta som ogräs som växer överallt och förhindrar vackrare blommor att komma fram. Ingen kritik mot ogräs på så vis, det är jäkligt bra på vad det gör. Är Cardiff den engelska fotbollens ogräs? Det låter jag vara osagt. Jag nöjer mig med att säga att det går bättre för Cardiff än vad jag hoppas det ska göra. Tunga vinster mot Leeds och Preston North End efter uppehållet har tagit upp dem på playoff-plats.

(3) Chelsea

Uppehållet verkar inte ha gjort Chelsea några otjänster. Först vinner de en på pappret potentiellt tuff bortamatch mot Aston Villa. Sedan vinner de under kanske lite speciella omständigheter även mot Man City, hemma på Stamford Bridge. Jackpot så klart för ett lag som kämpar om Champions League-platser. Två tunga hinder avklarade i den kampen. Kvartsfinalen mot Leicester i FA-cupen var också en potentiellt tuff match, som Chelsea vann.

(2) Wolves

En något fascinerande sak i Champions League-striden är hur många av Man Utds och kanske också Chelseas supportrar som helt och hållet verkar ha glömt bort Wolves. Här kan vi tala om att underskatta en motståndare på egen risk. Wolves har vunnit tre raka ligamatcher efter uppehållet, mot West Ham, Bournemouth och mot Aston Villa, och med kvaliteten i det laget, inte minst Premier Leagues just kanske bästa duo i Adama Traoré och Raul Jimenez, så vore det idioti att ge dem mindre chans än t ex Man Utd.

(1) Brentford

Egentligen borde det kanske göras större sak än vad det görs av att Sverige faktiskt har en lagkapten så högt upp i engelsk fotboll som toppen av EFL Championship. Men så är det. Pontus Jansson, ny i klubben för säsongen, har fått Brentford att leva upp till de stora orden inför säsongen om att försöka bli uppflyttade till Premier League. Två raka vinster efter uppehållet mot övriga topplag i form av Fulham och West Brom har gett Brentford rejält hugg på en av de automatiska uppflyttningsplatserna.

SÄMST

(5) Bristol City

Bristol City var en av klubbarna som inför uppehållet jagade en playoff-plats. Redan den första matchen efter uppehållet kändes avgörande på så vis, mot Blackburn Rovers, en annan klubb jagandes playoff. Det började bra med en tidig Bristol City-ledning, innan matchen rann iväg till en 1-3-förlust. Efter matchen menade Lee Johnson att Bristol City nästan hade ”spelat för bra”, vilket var en av de mer märkliga analyserna jag sett. Det problemet verkade han dock ha åtgärdat till nästa match mot Sheffield Wednesday.

(4) Fulham

Fulham var en av klubbarna med siktet inställt på automatisk uppflyttningsplats, och Fulham var nog också den klubb som Leeds och West Brom var mest oroade över skulle kunna hota dem om uppflyttning. Fulhams två första matcher efter uppehållet, mot Brentford och mot Leeds, var också matcher mot två direkta toppkonkurrenter. Fulham har förlorat båda matcherna, och har även sett mycket bleka ut i båda. Räddningen är kanske att uppflyttning ändå var ett långskott, och playoff känns säkrat.

(3) Sheffield United

Någonstans måste man kanske ha viss förståelse för om Sheffield United har haft svårt att ladda om efter uppehållet. Om de känner en viss form av nöjdhet med säsongen. De har inte lyckats uppbåda samma energi och organisation efter uppehållet som de hade innan, men i vilket fall som helst kommer det ju vara en strålande säsong för dem. Det lär väl inte heller ha hjälpt att ha blivit bortdömda den troliga segern i den första matchen. Men förlusten i FA-cupkvartsfinalen mot Arsenal kändes onödig.

(2) Leicester

Oroväckande för Leicester är att Chelsea själva inte spelade särskilt bra i FA-cupkvarten mot Leicester, men ändå lyckades Chelsea vinna. Det har sett håglöst och energilöst ut i Leicester efter uppehållet, och de båda matcherna mot Watford och Brighton, som båda två slutade oavgjort, visade också rätt tydligt på detta. Ett lag som under en längre tid har sett i praktiken klara ut för Champions League måste rycka upp sig, annars kommer de tre jagande lagen bakom dem att äta upp deras försprång.

(1) Norwich

Kan man vara alltför kritisk mot ett lag som man redan innan uppehållet menade hade i praktiken åkt ur Premier League redan? Well, Norwich hade ändå en liten chans att ge sig själva chansen att hålla sig kvar i Premier League så här omedelbart efter uppehållet, med två raka hemmamatcher mot klart vinnbart motstånd som Southampton och Everton. Två matcher som istället förlorades, och det lilla hopp som fanns dog snabbt. Därefter förlorar Norwich igen på hemmaplan, i FA-cupen, mot ett svagt spelande Man Utd.

Publicerad 2020-06-29 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto