POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Håller Hillsborough på att leda till katastrof för Sheffield Wednesday?

Några som ändå jublade när CAS meddelade sin friande-fällande dom av Man City i måndags var Sheffield Wednesdays supportrar, enligt logiken att om inte Man City fälldes för financial fair play så kan väl knappast Sheffield Wednesday fällas heller. En tankegång som naturligtvis faller först och främst på att det är helt olika regler som Sheffield Wednesday anklagas för att ha brutit mot.

Bakgrunden är Sheffield Wednesdays beslut att sälja Hillsborough till sin egen ägare, Dejphon Chansiri, för cirka £60m, som sedan leasade tillbaka arenan till klubben. Vinsten från försäljningen togs upp under räkenskapsåret 2017-18, vilket därmed minskade Sheffield Wednesdays förlust under perioden 2015-18 från -£56m till -£18m. Ett redovisningstekniskt grepp flera klubbar har gjort före dem.

Tillåten förlust under de treåriga tidsperioder som ligger till grund för EFL:s regler för financial fair play, eller Profitability & Sustainability-regler som de kallar dem, är en total förlust om -£39m. Alltså är det högst tydligt hur Sheffield Wednesdays arenaförsäljning förflyttar dem från att befinna sig långt på fel sida av den gränsen, till med god marginal på rätt sida av den gränsen.

Låt oss säga att vare sig EFL eller flertalet klubbar i EFL Championship är best pleased. Sheffield Wednesdays agerande har anmälts och var i onsdags uppe till förhandling i EFL:s oberoende juridiska skiljenämnd. Sheffield Wednesday förnekar självfallet högljutt och bestämt att något fel har gjorts. Om EFL:s skiljenämnd finner att Sheffield Wednesday har gjort fel så väntar ett tämligen omfattande poängavdrag.

Exakt vad detta poängavdrag blir är inte självklart. Om Sheffield Wednesday inte alls borde ha fått ta upp arenaförsäljningen under räkenskapsåret så innebär det i så fall ett automatiskt avdrag om 12 poäng. Därtill kommer att EFL:s skiljenämnd har att besluta om Sheffield Wednesday agerade med uppsåt eller i god tro, vilket i sin tur kan medföra ett ytterligare avdrag om 9 poäng. Totalt riskerar Sheffield Wednesday 21 poängs avdrag.

Vad är då ett troligt utfall? EFL:s skiljenämnd har två frågor att ta ställning till:
(a) Kan försäljningen av Hillsborough inkluderas i räkenskaperna för 2017-18?, samt
(b) Representerar £60m marknadsvärdet (”fair market value) för Hillsborough?

Om EFL:s skiljenämnd alltså svarar NEJ på den första frågan så innebär det ett automatiskt avdrag om som minst 12 poäng, dessutom kan EFL:s skiljenämnd besluta om upp till 9 poängs avdrag för ont uppsåt. Om EFL:s skiljenämnd däremot svarar JA på den första frågan så uppstår inget automatiskt poängavdrag, men EFL:s skiljenämnd kan fortfarande besluta om upp till 9 poängs avdrag för ont uppsåt.

Om vi tittar på liknande fall, både Aston Villa och Derby County har exempelvis sålt sina arenor på liknande sätt, så framstår det mest troliga som att EFL:s skiljenämnd kommer att svara JA på den första frågan. Blir det på det viset undkommer Sheffield Wednesday således ett automatiskt poängavdrag. Därmed övergår EFL:s skiljenämnd till den andra frågan, det vill säga om Hillsborough sålts till ett rättvisande marknadspris.

Återigen går det att titta på hur EFL har värderat andra arenor som har sålts, exempelvis Villa Park, Pride Park och Upton Park. Om EFL tillämpar en motsvarande värdering för Hillsborough är en rimlig gissning att Hillsboroughs marknadsvärde kommer placeras runt £48m. Det vill säga £10-12m mindre än det faktiska försäljningspriset, men inte uppseendeväckande mycket mindre.

(Tack till Peter Loehmann för research och sammanställning av siffror och belopp i en sammanhängande twittertråd.)

Om svaret på den andra frågan således blir NEJ, och differensen mellan det faktiska försäljningsvärdet och ett så kallat ärligt marknadsvärde är någonstans mellan £10-12m, så översätts detta till ett förväntat avdrag om 6 poäng. Återigen är detta en analog bedömning av hur EFL har värderat sådana här frågor i tidigare fall. Men ett rimligt utfall i själva sakfrågan för Sheffield Wednesday är 6 poängs avdrag.

Den tredje och sista frågan som EFL:s skiljenämnd därmed har att besluta är om Sheffield Wednesday agerade med ont uppsåt eller i god tro. Sheffield Wednesday kommer hävda att de inte hade några rimliga skäl att tro att deras agerande stred mot reglerna. Vad som kommer hållas mot dem är att de kan anses ha agerat i ond tro då de aldrig efterfrågade EFL:s bekräftelse på att deras agerande var korrekt och godkänt.

Med andra ord så kan det anses att Sheffield Wednesday körde enligt den gamla devisen att det är bättre att be om förlåtelse än vad det är att be om tillåtelse. Om vi återigen tittar på hur EFL:s skiljenämnder har värderat sådana här överträdelser i tidigare fall, inte minst Birmingham förra säsongen, så är en vettig utgångspunkt att Sheffield Wednesday kommer få ytterligare ett avdrag om 3 poäng.

Sheffield Wednesdays förväntade utfall är alltså ett totalt avdrag om 9 poäng.

Vad får då detta för rent konkreta effekter för dem i tabellen inför de två sista omgångarna? Sheffield Wednesday ligger för närvarande på femtonde plats i tabellen, med 56 poäng, elva poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Ett avdrag om nio poäng skulle putta ned dem till tjugonde plats i tabellen, med 47 poäng, endast två poäng ovanför strecket och nedflyttning till League One.

Runt omkring sig har Sheffield Wednesday både Charlton och Huddersfield, men bakom jagar framför allt Barnsley på 43 poäng, samt kanske framför allt kopplet av Luton Town, Hull City och Wigan på 45 poäng vardera. Detta givet att Wigan inte lyckas överklaga det avdrag om 12 poäng de själva råkat ut för, men det verkar ytterst osannolikt att de skulle lyckas med den saken.

Därmed blir de två sista omgångarna istället för en trygg resa i mitten till svettig nedflyttningsstrid för Sheffield Wednesday. Två på pappret tuffa matcher återstår, Fulham (b) på lördag och Middlesbrough (h) på onsdag. Där finns inga enkla poäng att hämta. Samtidigt möter Hull City och Luton Town varandra på lördag, och vinner ett lag den matchen riskerar Sheffield Wednesday befinna sig under strecket inför sista omgången.

Marginalerna är minimala men konsekvenserna maximala. Det är med andra ord inte att undra på att flertalet klubbar har varit extremt högljudda i sin åsikt att Sheffield Wednesday borde drabbas av ett mycket hårt poängavdrag, liksom det knappast är någon större överraskning vilka dessa klubbar framför allt är. Samtidigt ropar så klart alla efter att faktiskt få besked vad som gäller innan säsongen är slut.

Ett besked EFL också har lovat att ge innan säsongen är slut. Vilket betyder att Sheffield Wednesday bör kunna vänta sig ett besked inom de närmaste fem-sex dagarna. Samtidigt är det så klart en smula typiskt EFL att utlova ett besked innan säsongen men ändå inte ge detta besked förrän bara några dagar innan säsongens slut, när det ändå är mer eller mindre omöjligt att hinna göra något åt det.

Lägg till att beslutet med största sannolikhet kommer överklagas, definitivt om det utfaller till Sheffield Wednesdays nackdel i sådan utsträckning, förvisso osannolikt, att de faktiskt blir nedflyttade till League One, och det blir uppenbart att den här säsongen vet vi nog inte riktigt hur den slutar ens på onsdag kväll. Ett playoff uppåt kommer i så fall utspelas på planen, och ett playoff nedåt kommer utspelas rättsligt.

Sheffield Wednesday har där ingen hjälp av måndagens CAS-beslut. Dels är det som sagt ett helt annat regelverk. Dels är de inte som Man City skyddade av någon preskriptionstid. Däremot står de kanske starka nog på egna fötter. Och kanske talar ändå det mesta för att det inte ska behöva gå så långt. Om Sheffield Wednesday får det förväntade poängavdraget är det smärtande men inte dödande.

Sheffield Wednesday har i så fall goda möjligheter att hålla sig kvar i EFL Championship ändå. Försäljningen av Hillsborough till sin egen ägare behöver inte leda till katastrofen som en nedflyttning till League One innebär.

Publicerad 2020-07-16 kl 20:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto