POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Playoff preview: Duger Cardiffs rope-a-dope i playoff?

Cardiff är effektiva men anonyma. Neil Harris har lyft Cardiff från en intetsägande mittenplacering upp till playoff-plats, och om Cardiff kan maximera lagets styrkor i framför allt försvarsspelet och fasta situationer så är det inte alls långsökt att Cardiff kan vinna detta playoff.

STATISTIKEN
Placering: 5:a
Poäng: 73p
19W-16D-11L

NORMAL STARTELVA (4-2-3-1): GK: Alex Smithies; DL: Joe Bennett, DC: Curtis Nelson, DC: Sean Morrisson, DR: Leandro Bacuna; MC: Joe Ralls, MC: Marlon Pack; LW: Junior Hoilett, AM: Lee Tomlin, RW: Nathaniel Mendez-Laing; ST: Robert Glatzel.

Cardiff är det enda av lagen i detta playoff som är sämre än ligans genomsnitt både i termer av förväntat antal insläppta mål och förväntat antal gjorda mål. Det är upp till var och en att avgöra om de anser detta säger mest om det meningsfulla i den statistiken eller om Cardiffs grundläggande fotbollsidé.

Att Cardiff ändå tar sig till playoff borde åtminstone göra oss tveksamma att se den aktuella statistiken som en övertygande värdemätare om hur det kommer gå i detta playoff. Särskilt som ett playoff både innehåller färre matcher och många gånger har en helt annan cupkaraktär än vad vi brukar se i vanligt ligaspel.

Cardiff är knappast spektakulära. De är välorganiserade och effektiva, de är i högsta grad funktionella. Konsekvensen av detta är också att Cardiff blir väldigt anonyma, det kommer aldrig skaldas några stora sagor och sånger om Cardiff i dess nuvarande form. Därmed blir de även ganska tråkiga.

Ändå har Neil Harris lyckats göra Cardiff både lite mer sympatiska och lite mer kreativa i sin fotboll än vad de visade upp under Neil Warnock, utan att därför röra sig alltför långt bort från lagets identitet och personlighet. Detta har också lyckats göra detta Cardiff lite mer intressanta än förut.

Frågetecknen finns dock fortfarande kvar runt Cardiff. Det är inte omöjligt att de faktiskt vinner detta playoff. Samtidigt finns det inget som tyder på att ett lag som var alldeles för dåliga för Premier League så sent som förra säsongen skulle vara bättre rustade för Premier League nästa säsong.

Formen

Cardiff går in i playoff med god form efter uppehållet. Laget vann sex av sina nio matcher varav de tre sista matcherna mot Derby County, Middlesbrough och Hull City. Dessutom lyckades man höja sig från vad som såg ut som en given sjätteplats till en femteplats, vilket möjligen kan medföra en fördel i detta playoff.

Styrkor

Cardiff har de generella styrkor som vi kan föreställa oss av ett lag som är konstruerat av Neil Warnock och utvecklat vidare av Neil Harris. Cardiff är solida defensivt, tungspelade och starka på fasta situationer, både bakåt och framåt. Lagets centrala block gör det svårt att skapa riktigt bra målchanser på Cardiff. Framåt utgör framför allt Junior Hoiletts fart och kreativitet ett hot som ständigt oroar motståndarna.

Svagheter

Vad som läggs på defensiven tas från offensiven. Cardiff föredrar en reaktiv matchbild vilket i någon mening gör dem beroende av motståndarnas prestation. Laget saknar förmågan att kontrollera och dominera en matchbild, vilket gör det svårt för dem att förändra en matchbild om de exempelvis hamnar i underläge. Alla vet vad Cardiff gör på planen, och även om det inte alltid därför går att stoppa dem, så blir de lättlästa.

MVP

Junior Hoilett. Har varit väldigt värdefull med flera matchavgörande insatser under säsongen, inte minst mot slutet av säsongen. Kommer vara en väldigt viktig spelare om Cardiff ska ha någon lycka i detta playoff. Kanske den enda spelaren att ge Cardiff någon form av oförutsägbarhet och som kan ge motståndarna huvudvärk. Försvinner han så försvinner Cardiff från playoff.

Manager

Neil Harris. Tog över Cardiff i mitten av november efter Neil Warnock och arbetade efter ungefär samma linjer han hade i Millwall. Cardiff låg parkerade rätt tryggt men ospektakulärt i mitten av tabellen runt mitten av säsongen, men med en något större grad av dynamik i spelidén har Harris lyckats lyfta dem upp på playoff-plats. En lyckad anställning av Cardiff.

Prognos: 25%

27/7 20:45 – Cardiff vs Fulham
30/7 20:45 – Fulham vs Cardiff

Publicerad 2020-07-25 kl 19:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto