POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Bättre sent än aldrig när Premier League 2019-20 tackar för sig!

Premier League är alldeles strax över för den här gången. Den engelska fotbollens allra längsta säsong någonsin är alldeles strax över, åtminstone om vi håller oss till den högsta divisionen, vad den nu än har haft för namn vid en given punkt i tiden. Det har varit en minst sagt annorlunda säsong, en säsong vi bara kan hoppas att vi slipper uppleva igen, och då pratar jag inte bara om att Liverpool vann ligan.

Liverpools ligatitel, deras första på 30 år, slutet på deras långa väntan, är självfallet den här säsongens största story. Liverpool har vunnit många ligatitlar genom historien, men detta var en historisk ligatitel. Det var samtidigt en oväntat och kanske anmärkningsvärt odramatisk ligatitel, givet att det stod klart mer eller mindre redan i november eller december att Liverpool närmast ofrånkomligen skulle vinna ligan.

Klart är även att Norwich i tabellens andra ände åker ur Premier League. Även detta har framstått som mer eller mindre säkert under en längre tid. Norwich som av lite olika experter beskrevs i början av säsongen som Premier Leagues bästa nykomling på mycket länge, har i själva verket varit en av dess svagaste nykomlingar någonsin. Fast ändå en nykomling med några väldigt spännande spelare.

För många i vad som kan kallas mitten av tabellen finns heller ingenting kvar att spela för i sista omgången, annat än kanske några miljoner i pengar för tabellplacering. Detta gäller platserna 8-16 i tabellen, vilket betyder att totalt tolv lag, över halva ligan, inte har något att spela för. Sista omgången i Premier League kommer alltså inte kunna jämföras med den sinnessjuka dramatik vi såg under EFL Championships sista omgång.

Men det saknas inte spänning och utrymme för dramatik. Det finns mycket kvar som ska avgöras, och som kommer avgöras med väldigt små marginaler, både i fråga om viktiga tabellplaceringar och mer individuella bedrifter. Målskillnad kan mycket väl visa sig bli den faktor som avgör både om lag tar sig till Champions League eller ej, eller håller sig kvar i Premier League eller ej.

Champions League-striden
Man Utd, 63p (+28), 64-36
Chelsea, 63p (+13) 64-54
Leicester, 62p (+28) 67-39

Dramatisk inte minst eftersom den här striden ställer två av lagen direkt mot varandra när Leicester möter Man Utd, vilket betyder att det lag som vinner också tar sig till Champions League.

Även Chelsea har däremot satt sig själva i en obekväm situation, där de vid förlust mot Wolves faktiskt riskerar missa Champions League. Wolves är inget dåligt fotbollslag, och behöver vinna för att säkra europeiskt cupspel för egen del.

Man Utd går in i sista omgången som trea och med den teoretiska fördelen att det för dem räcker med oavgjort för att ta sig till Champions League. Ändå känns läget bistert och som att Man Utd får dra en suck av lättnad om de faktiskt lyckas.

Även Leicester kan ta sig till Champions League med oavgjort, men det förutsätter att Chelsea förlorar mot Wolves. Leicesters bästa chans är att vinna mot Man Utd, något de borde ha mycket goda förhoppningar om att kunna göra.

Två av dessa tre lag kommer ta sig till Champions League. Oavsett vilket lag och vilken manager som hamnar utanför Champions League vid dagens slut så kommer det riktas hård kritik med all rätt, om än av lite olika skäl.

Europa League-striden
Wolves, 59p (+13), 51-38
Tottenham, 58p (+14), 60-46

Wolves och Tottenham gör upp om den sista garanterade platsen i Europa League, med Arsenal som en indirekt medspelare i detta drama.

Båda lagen har bortamatch. Tottenham mot ett betydligt mer beskedligt motstånd i form av Crystal Palace som förlorat sju raka matcher. Wolves mot ett Chelsea som alltså behöver en poäng för att säkra Champions League.

En poäng räcker däremot inte nödvändigtvis för Wolves, som alltså måste spela för att vinna mot Chelsea. För Wolves vore det ett bra slut på vad som varit för dem en extremt lång säsong att för andra året i rad säkra europeiskt cupspel.

Även för Tottenham och för José Mourinho vore det ändå en slags positiv avslutning på en extremt besvärlig säsong för dem att faktiskt ta sig till Europa League. Också ett bra kvitto på vad som faktiskt varit en positiv avslutning på säsongen för dem.

Laget som slutar sexa är garanterade Europa League. Laget som slutar sjua kan också ta sig till Europa League, men gör sig då beroende av att Chelsea vinner den kommande FA-cupfinalen mot Arsenal.

Om Arsenal vinner FA-cupfinalen mot Chelsea så tar de Europa League-platsen på ligasjuans bekostnad. Vilket så klart vore alldeles särskilt typiskt om det visade sig vara Tottenham som faktiskt slutade sjua.

Wolves har dessutom kvar möjligheten att kvalificera sig till Champions League genom att vinna Europa League.

Nedflyttningsstriden
Aston Villa, 34p (-26), 40-66
Watford, 34p (-27), 34-61
Bournemouth, 31p (-27), 37-64

Aston Villa har den teoretiska fördelen här att det förmodligen räcker med oavgjort för dem för att hålla sig kvar i Premier League. Det placerar dem en poäng för långt ovanför Bournemouth, samtidigt som det är svårt att se Watford vinna mot Arsenal.

Alla tre lagen spelar på bortaplan. Watford mot Arsenal som sagt, och Bournemouth mot Everton. Aston Villa har kanske även här en liten fördel i att de spelar mot West Ham, som redan är säkra från nedflyttning.

Normalt sett borde dessa fördelar göra det rätt tryggt att säga att Aston Villa troligtvis håller sig kvar i Premier League. Men med Aston Villa den här säsongen känns det aldrig tryggt att hålla någonting för troligt.

Bournemouth ligger naturligtvis klart sämst till. De måste vinna mot Everton samtidigt som varken Watford eller Aston Villa tar poäng. Däremot räcker detta för Bournemouth, de behöver inte bekymra sig om någon målskillnad.

Watford kan däremot mycket väl komma att finna sig i en målskillnadsaffär med Aston Villa. Helt nöjda kan de inte vara med att behöva möta Arsenal, som å sin sida efter några kommentarer på senare år från Watfords spelare säkert vore nöjda att spela bort dem.

Samtidigt vore det väl också lite typiskt Arsenal att förlora en sådan här match. Och ett taggat Bournemouth kan så klart mycket väl vinna mot ett ointresserat Everton. Aston Villa kan alltså inte känna sig trygga alls mot West Ham.

Skytteligan
Jamie Vardy – 23
Danny Ings – 21
Pierre-Emerick Aubameyang – 20
Mohamed Salah – 19
Raheem Sterling – 19

Jamie Vardy får ses som favoriten att vinna sin första skytteligatitel I Premier League, vilket han säkert är sugen på. Lyckas han fylla på sin målskörd idag så skjuter han även med hög sannolikhet Leicester till Champions League.

Bakom honom jagar kanske framför allt Ings och Aubameyang, som möter Sheffield United respektive Watford hemma. Rent realistiskt framstår kanske Aubameyang som det främsta hotet.

Betydligt mer osannolika hot är kanske Salah och Sterling. Men givet att Man City möter ett redan nedflyttat Norwich på hemmaplan, så känns det inte som om fyra-fem mål av Sterling är något som kan helt uteslutas.

Parallellt med detta har även Kevin De Bruyne möjligheten att först tangera och sedan slå Thierry Henrys assistrekord i Premier League. De Bruyne har för närvarande 19 assist, om han gör två assists mot Norwich så slår han rekordet.

Golden Glove
Nick Pope – 15
Ederson – 15

Målvakterna har ju sin lilla tävling också. Här står det mellan Pope och Ederson, där Popes Burnley möter Brighton på hemmaplan, samtidigt som Edersons Man City tar emot Norwich på hemmaplan.

Hyfsat god chans att båda målvakterna håller nollan med andra ord, vilket i så fall skulle innebära att de delar på utmärkelsen. Här spelar det tydligen heller ingen roll att någon av dem har spelat fler eller färre matcher än den andre.

Kul för Pope om han vinner. Kul om Ederson vinner.

Publicerad 2020-07-26 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto