POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
5d

Vilka klubbar hittar Eddie Howe utanför sin komfortzon?

Bournemouths resa till Premier League, liksom Bournemouths resa i Premier League, är på många sätt också Eddie Howes resa. Alltjämt en ung manager så har Howe ändå lyckats personifiera Bournemouth på ungefär samma sätt som Alex Ferguson gjorde med Man Utd och Arsene Wenger gjorde med Arsenal. Det är nästan omöjligt att tänka på Bournemouth utan att samtidigt tänka på Eddie Howe.

Av den anledningen kan det vara frestande att se det som självklart att Eddie Howe fortsätter med Bournemouth, följer med dem ner till Football League och påbörjar arbetet att bygga om Bournemouth från grunden, möjligen med ambitionen att ta dem tillbaka till Premier League. Om det sedan är vad som är bäst för Bournemouth, och för Eddie Howe, är en betydligt mycket mer öppen fråga.

Eddie Howe har av lätt insedda skäl varit en av den engelska fotbollens mest omtalade och hyllade managers de senaste fem åren. Det är inte svårt att förstå varför. Han har inte bara tagit Bournemouth upp i Premier League utan lyckades också behålla Bournemouth i Premier League under fem år. Han är dessutom engelsman och fortfarande mycket ung, många ser honom därför som ett stort namn för framtiden.

Howe har självfallet kopplats samman med andra klubbar under dessa fem år. Varje gång en klubb av viss storlek har sökt ny manager så har Howe nämnts som en fullt möjlig ersättare. Ofta i rena farten naturligtvis. Faktum är ändå att How har lyfts fram som manager både för klubbar mer måttfull storlek som West Ham, Everton och Watford, men även för riktigt stora klubbar som Arsenal, Chelsea och Tottenham.

Kanske kommer dessa rykten minska i antal och intensitet nu när Bournemouth till slut har åkt ur Premier League. Ryktena har däremot varit många under den här säsongen, och som jag påpekade redan i måndags så har dessa rykten varit så många och även så återkommande att det är svårt att undfly känslan att Howe faktiskt inte har något emot att dessa rykten har snurrat, tvärtom.

Det saknas heller inte skäl för Eddie Howe att se sig om efter en ny klubb. Han har i någon mening kommit till vägs ände med Bournemouth. Det är hur som helst svårt att se honom överträffa vad han redan åstadkommit med Bournemouth. Visst, Howe hade en kort tid med Burnley för snart tio år sedan som inte blev lyckad, huvudsakligen av rent personliga skäl, men detta är alltså ett bra tag sedan.

Visst för att Eddie Howe med familj säkert trivs väldigt bra i Bournemouth. Samtidigt är han ung och han är manager. Han kan inte gärna förvänta sig att få vara manager för Bournemouth hela sin karriär. Väljer han att bli manager ingår det i paketet att faktiskt behöva byta klubbar med jämna mellanrum. Howe borde dessutom knappast sakna egna ambitioner, och ska de förverkligas behöver han byta upp sig om möjligt.

Risken är annars inte bara att intresset från andra klubbar till sist avtar, när han inte längre är ett av den engelska fotbollens namn. Risken är också att Howe med Bournemouth hamnar i en slags komfortzon, att vara kvar i samma klubb bara för att det känns bekant och tryggt. Vi kan alla hamna i en sådan zon ibland. Men om Howe hoppas kunna utvecklas som manager behöver han utmana sig och söka sig utanför sin komfortzon.

Vilka är då dessa klubbar i Premier League som på samma gång ligger utanför Eddie Howes komfortzon, och är av rimlig storlek för Howe både att kunna betrakta det som ett inte orimligt stort kliv uppåt från Bournemouth men ändå som ett tillräckligt stort kliv uppåt från Bournemouth? För närvarande finns det faktiskt ett antal klubbar som borde kunna vara av stort ömsesidigt intresse, i fallande ordning:

Crystal Palace. Den klubb jag kanske i första hand hade sett som högintressant för Eddie Howe, liksom han för dem. Bloggade redan i tisdags om hur Crystal Palace vill jobba med sin akademi, om deras syn på Ajaxmodellen, och om hur det kan vara väl värt för dem att börja tänka nytt där gällande lagets framtid. Howe vore en närmast skräddarsydd manager för dem.

West Ham. Även West Ham är en klubb som under flera år har saknat en tydlig idé och riktning med sin verksamhet. Än har det värvats hit, än har det värvats dit, men oftast har det slunkits ned i diket. West Ham behöver en nytänkande manager som ändå kan ge klubben någon form av stabilitet, och just i det avseendet känns Eddie Howe mer eller mindre perfekt för dem.

Aston Villa. Nej, jag är inte överdrivet imponerad av Dean Smith som jag menar har visat sig otillräcklig för Premier League den här säsongen. Eddie Howe däremot har visat sig fullt tillräcklig för Premier League genom att hålla Bournemouth kvar i fem år. Ge Howe möjligheter att göra samma jobb med en klubb av Aston Villas resurser och kapacitet och det finns goda möjligheter att kunna bli riktigt bra.

West Brom. Jodå, jag vet att Slaven Bilic är West Broms manager, och efter att ha tagit dem upp till Premier League är det osannolikt att han går någon annanstans nu. Men i den händelse Bilic lämnar West Brom under säsongen av det ena eller andra skälet, kan West Brom göra betydligt sämre ifrån sig än att gå på Eddie Howe som ersättare. En klubb och en manager vars filosofier borde passa varandra väldigt väl.

Newcastle. Mycket i den här frågan beror kanske på om Newcastles uppköp faktiskt blir av eller inte, och i så fall vad för ambition och attityd dessa nya ägare faktiskt har på kort sikt. Det har naturligtvis pratats om betydligt större namn än Eddie Howe, men Howe vore faktiskt inte något dåligt första namn att börja ta klubben vidare. Newcastles spelarmaterial känns som något Howe skulle kunna göra bra saker med.

Visst skulle listan kunna göras längre. Men framför allt klubbar som Burnley, Sheffield United, Southampton med flera tar jag inte med eftersom de redan har managers som både passar dem bra och som de inte kommer byta ut på ett bra tag. Sedan finns så klart klubbar i Football League som möjligen skulle kunna intressera Eddie Howe, såsom Fulham, Brentford, Derby County, Nottingham Forest, Sheffield Wednesday med flera.

Väljer Eddie Howe istället att fortsätta med Bournemouth så kommer det finnas två sätt att betrakta detta på. För det första som något positivt att en manager som vi har kommit att se som en personifiering av Bournemouth väljer att fortsätta sitt arbete med dem, vilket kommer beskrivas med ord som lojalitet och långsiktighet. För det andra som en obenägenhet att leta sig utanför sin egen komfortzon.

Sanningen innehåller rimligtvis båda dessa sätt i någon form av valfri grad och proportion. Eddie Howes tydliga angst och osäkerhet över hur framtiden ser ut för honom och Bournemouth kan tolkas på två sätt. Antingen som en sorts bedrövelse att hans tid med Bournemouth slutar på ett negativt sätt, eller som en oro för att detta betyder slutet på hans tid med Bournemouth.

Uppenbart så här dagarna efter Bournemouths nedflyttning till Football League är att i alla fall klubben inte är helt säkra på hur framtiden ser ut. Om det sedan beror på deras egen tvekan, eller Eddie Howes tvekan, eller både och, är väl kanske inte lönt att spekulera i.

Publicerad 2020-07-31 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto