Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Watford har hittat en vinnare i Vladimir Ivic!

Peter Hyllman

Frågan om vem som blir Watfords nästa manager att snart få sparken verkar ha fått ett svar, och förmodligen inte ett svar som är många särskilt bekant. Inte alltför många lär ha hunnit med att höra så mycket om Vladimir Ivic, en 43-årig serbisk manager som hittills har hunnit haft hand om PAOK i Grekland och de två senaste åren Maccabi Tel Aviv i Israel. Han är hur som helst på väg att presenteras som Watfords nästa manager.

Kanske var den inledande formuleringen alltför cynisk. Vad man så här långt kan säga om Vladimir Ivic är att Watford verkar ha fått tag i en vinnare som manager. Efter att ha fört PAOK:s U20-lag till ligatiteln lyckades Ivic under sin första säsong som manager på seniornivå vinna den grekiska cupen med PAOK, och lade grunden för det lag som något år senare skulle vinna den grekiska ligatiteln från Olympiakos.

Vladimir Ivic flyttade därefter till Maccabi Tel Aviv, där han nu har tillbringat två framgångsrika säsonger. Maccabi Tel-Aviv har vunnit den israeliska ligan båda dessa säsonger, och under dessa två år förlorat endast två ligamatcher. Första säsongen vann Maccabi Tel Aviv ligan med 31 poängs marginal, ett israeliskt rekord. Kort sagt, Ivic vet hur man vinner ligor, vilket är en egenskap som borde tilltala Watford.

Annons

Det är inte Watfords första serbiske manager. Senast de befann sig i Football League, när de för fem år sedan slutade tvåa och tog sig upp till Premier League, så var Slavisa Jokanovic deras manager. Man kanske inte ska underskatta tillfälligheternas så kallade spel, men kanske känns det också lite som om Watford kan ha tänkt att vad som fungerade förra gången kanske skulle kunna fungera den här gången också.

Men kanske upphör likheterna mellan Jokanovic och Ivic vid nationaliteten. Taktiskt verkar de mycket olika. Slavisa Jokanovic spelade en fotboll som kunde beskrivas som flytande och attraktiv, om än kanske inte alla gånger väldigt effektiv och stundtals även sårbar. Vladimir Ivics fotboll beskrivs däremot som inte alls särskilt attraktiv, men otroligt effektiv.

Vladimir Ivic har med Maccabi Tel Aviv framför allt spelat en flexibel 4-3-3-uppställning, anpassad både utifrån motståndet och vilka egna spelare han har tillgång till. Hans lag är primärt defensivt organiserat, och den viktigaste spelaren i hans taktik normalt sett den defensiva mittfältaren. Hårt arbete, tät organisation och tuff disciplin har varit de ledord med vilka Ivic har dominerat israelisk fotboll med Maccabi Tel Aviv.

Annons

Möjligen anar man en omställning för Watford, vars säsong och nedflyttning från Premier League har präglats av för slack organisation, bristande disciplin och vad som många gånger kändes som svaga arbetsinsatser. Det är frestande att ge efter för intrycket att Watfords styrelse och ledning har observerat de problem som präglat Watfords lag det senaste året, och tar in en manager de tror kommer kunna ta tag i dessa problem.

Även sett till fotbollen blir det kanske en omställning för Watford. Kanske kommer inte Vladimir Ivics fotboll ge honom några vänner bland Watfords supportrar sett till dess rena estetik, men det spelar å andra sidan mindre roll om fotbollen ger Watford de resultat de uppenbart önskar sig. Samtidigt, om resultaten uteblir, så kommer också tålamodet med Ivics fotboll vara begränsat hos Watfords supportrar.

Annons

Ändå känns Vladimir Ivic som en klok anställning. Om hans profil är att maximera sina lags effektivitet så borde det kunna ge goda resultat med ett av EFL Championships klart bästa lag spelare för spelare på pappret, och därtill EFL Championships högst värderade lag. Till skillnad från Bournemouth och Norwich verkar Watford inte heller drabbade av någon större rusning efter deras bästa spelare.

Med sitt fokus på arbete, organisation och disciplin kan Vladimir Ivic även komma åt den omställning det många gånger krävs av ett nyss nedflyttat lag att gå från att ha förlorat de flesta matcherna förra säsongen till att behöva vinna de flesta matcherna redan nästa säsong. Den omställningen har ställt till det i EFL Championship för flera klubbar som blivit nedflyttade från Premier League de senaste åren.

Annons

Vi kommer få se ett annat Watford än det vi har sett de senaste åren. På så vis utgör Watford en rätt intressant kontrast till de två andra nedflyttade klubbarna i form av Norwich och Bournemouth, som båda på lite olika sätt kör vidare på samma sätt som förut. Daniel Farke är fortfarande Norwichs manager. Jason Tindall är väl mest ett sätt för Bournemouth att förändra utan att faktiskt förändra.

Premier Leagues tre nedflyttade klubbar placerar sig alltså på tre olika punkter längs en tänkt förändringsskala. Med Vladimir Ivic känns det som om Watford har hittat rätt punkt för dem på den skalan. Med Vladimir Ivic känns det som om Watford har gjort sig själva till en av förhandsfavoriterna till uppflyttning i EFL Championship nästa säsong. Laget har kvaliteten, med Ivic får de organisationen, disciplinen och taktiken.

Annons

Watfords egna misstag fick dem nedflyttade från Premier League. Men Watford, till skillnad från många andra klubbar, har åtminstone den goda egenskapen att de i alla fall verkar försöka lära sig av sina egna misstag.

Publicerad 2020-08-13 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto