POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Premier Leagues åtta bästa egenskaper!

Förra måndagen bloggade jag om Premier Leagues åtta sämsta egenskaper, och utlovade redan då att jag den här måndagen skulle blogga om de åtta bästa egenskaperna. Givet att Premier League är världens största, bästa och vackraste liga, så fick jag det sagt ännu en gång, så borde väl inte det vara något större problem kan man då tänka. Men lite tuffare blir det så klart om man ska hitta sådant som aktivt särskiljer från andra ligor.

Precis som gällande de sämsta egenskaperna så är Premier Leagues bästa egenskaper oftast en följd av den engelska fotbollens rötter, dess kultur och tradition. I andra fall kan de naturligtvis även vara en följd av mer specifika beslut och policys. I vilket fall som helst är det egenskaper som får Premier League att sticka ut ur mängden, och höja sig över mängden av övriga ligor.

Naturligtvis är det en helt och hållet subjektiv lista. Det säger sig nästan självt att det går att ha våldsamt olika uppfattningar om vilka egenskaper som ska vara på en sådan här lista, i vilken dessa egenskaper ska placeras på en sådan här listan, och för all del även om de egenskaper som är med på den här listan alls är bra egenskaper. Men på det sättet fungerar väl nästan alla listor, det är dess hela syfte.

En grad av subjektivitet kommer jag däremot försöka undvika. Nämligen att börja prata om fotbollen som sådan som bättre eller finare i rent estetisk eller underhållande mening jämfört med andra ligor. Helt enkelt eftersom det är en ren smaksak, och där det helt enkelt inte existerar något rätt eller fel svar. De flesta i världen verkar förvisso föredra fotbollen som den spelas i Premier League, men det gör inte andra åsikter mindre värda.

Här är enligt mig Premier Leagues åtta allra bästa egenskaper!

(8) Premier Leagues renodlade ligatänk!

Egentligen gillar jag så klart playoff, åtminstone i Football League. Men egentligen går det ju också mot ligaspelets principer, skapar ett cupinslag i slutet av ligaspelet, samt skapar ett system där en sexa kan sluta före en trea t ex. I Premier League är jag glad att det inte finns några playoff, vare sig för nedflyttning eller för europeiskt cupspel. En annan sak jag uppskattar starkt är att Premier League kör målskillnad, gjorda mål osv för att hålla isär lagen i tabellen, snarare än att börja blanda in interna möten och annat sådant trams. Ligaspel går ut på att alla matcher är exakt lika viktiga på förhand.

(7) Respekten och utrymmet för cupspel!

Många ligor tränger mer eller mindre bort det inhemska cupspelet. I vissa länder har en av cuperna till och med lagts ned. Nog för att det gnölas och gnälls också i Premier League, och cupspelet naggas i kanterna mest hela tiden, men där finns fortfarande gott om utrymme både för Ligacupen och för FA-cupen, och just ingenting ser ut att vara på väg att ändras med detta. Detta är positivt, inte minst eftersom det ger många fler klubbar chansen att faktiskt åstadkomma något och vinna silver.

(6) Den globala ligans mångfald och variation!

Många gånger får man höra hur det är si och så många spanska spelare och tränare i spanska klubbar, tyska spelare och tränare i tyska klubbar och så vidare, som om detta vore något slags egenvärde. Sådant riskerar även leda till likriktning, och i längden mer förutsägbara ligor. Vad jag faktiskt uppskattar med Premier League är att det inte längre och inte på länge faktiskt är någon specifikt engelsk liga, utan mer utav en global liga, med en stor variation av nationaliteter både bland spelare och bland tränare. Detta ger en mångfald i taktik och sätt att spela fotboll som är uppfriskande och gör Premier League, ibland varje match i Premier League, till en unik utmaning.

(5) Publiken som en del i matchbilden!

Att påstå att det är världens bästa stämning på engelska läktare vore onekligen att gå till överdrift. Även om det ibland och i vissa matcher absolut är en stämning som kan mäta sig med världens bästa. Skådespelet på läktarna må vara maffigare i andra länder, men vad jag personligen uppskattar med den engelska publiken och läktarkulturen är hur det som sker på läktarna sker i en mycket mer direkt interaktion med det som samtidigt händer på planen, och det ena färgar det andra. Ofta i annan fotboll går det inte ens att höra på läktarna att något speciellt händer på planen. Publiken på engelska matcher kan aktivt förändra en hel matchbild på en femöring.

(4) Ligan är det viktigaste för alla klubbar!

En kär gammal diskussion. Man kan utan problem hävda att Champions League är större, men ingenting är viktigare för en engelsk klubb att vinna än ligan. Att inte vinna Champions League svider en kväll, kanske till och med en vecka. Att inte vinna ligan är något som svider mycket, mycket längre än så. Men att ligan verkligen är det viktigaste att vinna för alla inblandade klubbar ger ligan en helt annan nerv, än i flera andra ligor där det stundtals känns som att det inte spelar så värst stor roll egentligen om laget inte vinner ligan eller ej.

(3) Världens mest demokratiska liga!

När det pratas om Premier League så pratas det väldigt mycket om enväldiga ägare i form av korpulenta kapitalister, liksom det många gånger pratas om hur de stora klubbarna, vilka nu det är och inte är, det varierar mellan samtalen, är de som styr och ställer gällande allting i Premier League. Men det där snacket har inte så mycket med verkligheten att göra. Premier League är en demokratisk liga på riktigt, i vilken hela tiden en kvalificerad majoritet av klubbarna måste vara överens för att viktiga beslut ska kunna fattas. Detta ger ett väldigt starkt minoritetsskydd, och inte minst ett gott skydd åt de mindre klubbarna.

(2) Kvarvaran av ett kollektivt resurstänkande!

Allting var som bekant bättre förr, och ju förr desto bättre! Visst har Premier League inneburit en koncentration av resurser till de största och bästa klubbarna i engelsk fotboll, men samtidigt finns där också fortfarande kvar en god portion av kollektivt tänkande vad gäller anskaffning och framför allt fördelning av resurser. Pengarna fördelas kanske inte helt jämnt, men ändå relativt jämnt jämfört med läget i andra ligor och länder. Detta bidrar till att göra ligan som helhet starkare, jämnare och betydligt mycket mer svår att förutse. Just helhetssynen på Premier League är förmodligen en mycket stor anledning varför Premier League också blivit den bästa och mest värdefulla produkten.

(1) Ligan bestraffar underprestation!

Idrott är någonstans tänkt att mäta kvalitet och prestation. Här brukar det sägas med mycket goda skäl att kapitalismens koncentration av ekonomiska resurser till större klubbar har satt lite av detta ur spel. Det vill säga, även om ett storlag underpresterar grovt så behöver de ändå inte oroa sig för att missa Champions League t ex. Så är fallet i alla andra större ligor. Så är inte fallet i Premier League, på alla nivåer. Ett lag som underpresterar kommer inte vinna ligan. Underpresterar andra lag kommer de ofrånkomligen att missa Champions League. Övriga lag som underpresterar riskerar bli indragna i nedflyttningsstriden. Det finns väldigt lite utrymme i Premier League för att inte göra rätt saker på rätt sätt. Precis som det ska vara!

:::

TRANSFERKOLLEN

David Button, Brighton till West Brom. West Brom värvar åldrad målvakt från Brighton. Att betrakta som en ren breddvärvning, där West Brom redan har Sam Johnstone från start som målvakt, samt Jonathan Bond på reservplatsen. Knappast någon spektakulär värvning på något sätt, och inte en värvning som direkt gör West Brom bättre, men en värvning som gör dem mindre sårbara för skador. Godkänd – (++)

Fernando Marcal, Lyon till Wolves. Marcal var möjligen inte den förste Lyonspelaren man liksom såg göra flytten till Premier League den här sommaren. Men Wolves har helt klart värvat en mycket kompetent vänsterback i Marcal, som var ordinarie vänsterback i ett Lyon som slog ut både Juventus och Man City på väg till semifinal i Champions League under sommaren. Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2020-09-07 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto