Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Finns någon annan lösning än att dänga regelboken i skallen på Leyton Orient?

5v

Vill man vara riktigt cynisk skulle man kunna tänka sig att Tottenham inte betalade för Leyton Orients Covid-tester helt och hållet av god vilja. Öppet kritiska mot det otroligt hektiska spelschema de just tvingas gå igenom med spel i både Ligacupen och Europa League under samma veckor så kanske det sågs som en kalkylerad möjlighet att tester av Leyton Orient skulle avslöja ett antal positiva fall och tvinga matchen att skjutas upp.

Riktigt så cynisk finns det väl däremot inte skäl att vara. Men det är en på sätt och vis lite underhållande tanke ändå. I vilket fall som helst så har ju Tottenham knappast gett Leyton Orient Covid-19. Tvärtom så var det kanske med facit på hand väldigt bra att spelare och personal i Leyton Orient faktiskt testades. Både för deras egen hälsa och för Tottenhams hälsa och säkerhet, och i förlängningen Premier Leagues.

Vilket i och för sig illustrerar en av de skitigare sidorna av den här pågående pandemin och krisen som följer tätt i dess fotspår. Nämligen att det så klart är de relativt rika som klarar sig bäst. De fattigare klubbarna längre ned i ligasystemet är utsatta för betydligt större risker, både hälsomässiga risker och finansiella risker. Det säger även något när Premier League-klubbar själva får betala deras tester, och inte förbundet gör det.

Någon slags förhoppning hade jag så klart att jag skulle slippa skriva ännu en Coronablogg. Det blev ju alldeles för många sådana mellan mars och maj. Och när fotbollen drogs igång igen i juni kändes det ändå som om vi passerat något. Men som det ser ut just nu, mycket på grund av det kassa och kaotiska sätt brittiska politiker och myndigheter hanterat krisen på, så börjar det se rätt illa ut igen.

Vad händer nu mellan Leyton Orient och Tottenham? Vinnaren i den matchen ska ju möta antingen Chelsea eller Barnsley i Ligacupens fjärde omgång redan nästa vecka. Det är ju lite problemet här, det finns just inget utrymme kvar för att klämma in uppskjutna matcher. Regelboken är rätt enkel men hård: En klubb som inte klarar av att ställa upp ett lag för match anses ha förlorat matchen! Tottenham går alltså vidare.

Om nu regelboken är precis så där hård och så där enkel så kan man så klart fråga sig hur det kommer sig att EFL ännu inte har meddelat något beslut. Det enda de hittills har fått ur sig är att matchen är uppskjuten. Man måste förmoda att det framför allt beror på att de helst inte vill att Leyton Orient ska behöva förlora matchen per automatik. Kanske av rent sportsliga skäl. Kanske för att det riskerar drabba Leyton Orient så hårt.

Matchen mellan Leyton Orient och Tottenham hade TV-sänts. Detta hade betytt en bra bit över £100,000 i intäkter för Leyton Orient. Vilket knappast är småpengar för någon League Two-klubb, allra helst inte i dessa tider klubbar som Leyton Orient, utan sina vanliga publikintäkter, lever farligt nära ruinens brant i många fall. Dessutom kommer alltså beskedet under gårdagen att publikförbudet förlängs i engelsk fotboll.

Alltså finns det ju goda, mänskliga skäl för EFL att tveka eller åtminstone tänka efter någon stund över hur de ska hantera den här saken. I slutänden känns det ändå som att det nog inte kommer spela någon större roll. Tottenham spelar även i Europa, precis som Chelsea. Det finns helt enkelt inget som helst utrymme i spelschemat för uppskjutna matcher. Tyvärr är det ett pris man tvingas betala.

Problemet är kanske att man i det här fallet inte tvingas betala, utan det är specifikt Leyton Orient som tvingas betala. Både Tottenham och EFL kommer ju ut ur detta mer eller mindre helskinnade, i synnerhet Tottenham kanske kan sägas vinna på saken. Det är så klart väldigt typiskt, att det är just den parten som har absolut minst att betala med som tvingas stå för hela betalningen.

Om det går att skjuta upp matchen och spela den senare är oklart. Som sagt, jag ser ingen sådan möjlighet framför mig. Men jag kan å andra sidan lida av bristande fantasi i det avseendet. Men om det inte är möjligt borde det åtminstone funderas på om det åtminstone går att kompensera Leyton Orient för de uteblivna TV-intäkterna. Det borde egentligen inte vara någon omöjlighet.

Onsdagens Ligacupmatcher ligger mig veterligen inte i farozonen. Men det kan så klart komma att förändras snabbt. Kvällens tuffaste match på pappret är onekligen matchen mellan Leicester och Arsenal, där ju en och annan nätgooner har bestämt sig för att om inte Mesut Özil spelar så borde Mikel Arteta få sparken. Bara det är ju nog för att hålla spänningen vid liv.

Tisdagens matcher såg ju Newport County svara för en i alla fall mild skräll när de besegrade Watford med 3-1. Brentford lyckades dessutom besegra West Brom på straffar, ett resultat som väl knappast gjorde Slaven Bilics kritiker lyckligare. West Ham och Man Utd lyckades båda emellertid vinna sina matcher hyfsat övertygande, kanske framför allt West Ham.

Vad för skrällar har vi att se fram emot ikväll? Jag är kanske inte överdrivet optimistisk gällande den saken. Men om vi med skrällar menar att lag från en lägre serie vinner över ett lag från en högre serie så skulle jag i alla fall kunna se framför mig att Millwall vinner mot Burnley, definitivt att Preston North End vinner mot Brighton, samt att Sheffield Wednesday vinner mot Fulham.

Jag tänker nog faktiskt heller inte utesluta att Fleetwood Town skulle lyckas hitta på något mot Everton. Sedan är det ju alltid svårt att veta var man har Newcastle nu för tiden, men inte hade då jag uteslutit att Morecambe skulle kunna vinna mot dem på hemmaplan. Gillingham kan naturligtvis störa Stoke, och jag har en gnagande känsla av att Barnsley kan göra livet lite jobbigt för Chelsea.

Vilket snabbt sammanfattat betyder att det kan skrällas i precis varenda Ligacupmatch ikväll. Vilket naturligtvis är lite av tjusningen med engelsk cupfotboll. Vilket naturligtvis betyder att bara för att jag säger det så kommer det inte skrällas i en enda match.

Publicerad 2020-09-23 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto