Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

WSL är på gång att bli en riktig superliga!

4v

Den engelska ligan kan utan att skämmas göra anspråk på att vara världens bästa liga, menade Alex Scott, tidigare Arsenalspelare och numer känd och uppskattad expert och tyckare i engelsk fotbolls-TV. Men innan de spanska fanboysen laddar pistolerna över ett sådant påstående ska det kanske påpekas att vad Scott faktiskt pratade om då var FA:s Women’s Super League, det vill säga damfotbollens Premier League.

Kanske kan det ändå uppfattas som ett rätt starkt påstående givet att Lyon har vunnit Champions League mängder med år i rad, och vi hittar en hel del riktigt bra lag i flera länder i Europa. Men lika sant är för all del också att WSL verkligen har tagit stora kliv framåt de senaste åren, och inte minst klubbar som Arsenal, Chelsea, Man City och även Man Utd har börjat se riktigt starka ut.

Mycket riktigt är det även dessa klubbar som i huvudsak befinner sig i toppen av tabellen efter att det spelats två omgångar av WSL den här säsongen. Everton är klubben som gör störst anspråk på att slå sig in bland toppklubbarna. Med andra ord på damsidan precis som på herrsidan så att säga. Men det är fortfarande tidigt på säsongen, svårt att säga exakt vilka lag som kommer hålla hela säsongen ut.

Ett tungt skäl varför Alex Scott säger som hon gör har däremot att göra med vilka spelare som har kommit till ligan under sommaren. De engelska landslagsstjärnorna Lucy Bronze och Alex Greenwood har återvänt till engelsk fotboll och framför allt kanske återvänt till Man City, efter att ha vunnit med Lyon. Samtidigt pyntade Chelsea en rekordsumma för att värva vad många ser som världens bästa anfallare, danskan Pernille Harder.

Men framför allt är det kanske Covid-19 som har varit WSL behjälpta, i synnerhet pandemins framfart i USA. Nedstängningen av all fotboll där har nämligen gett WSL samma typ av boost som våra hockeyligor brukar få varje gång NHL-spelarna går i strejk av en eller annan anledning. Amerikanska stjärnspelare har istället valt att emigrera för att få spela fotboll, och det främsta målet verkar vara just WSL.

Återigen är det Man City som har rustat starkt på den här fronten genom att knyta till sig både Sam Mewis och Rose Lavelle. Det känns alltså som om Man City kommer bli klart starkare den här säsongen. Man Utd verkar däremot inte vilja vara sämre, och deras dubbelvärvning av Tobin Heath och Christen Press ger onekligen stjärnstatus till ett lag som gick upp till WSL först inför förra säsongen.

Den riktiga stjärnsmällen är det däremot Tottenham som har svarat för. De har nämligen knytit till sig Alex Morgan, USA:s kanske främsta fixstjärna. En värvning som verkligen fick det att gunga till över världen förra veckan. Den här sommaren är det alltså Tottenham som har gjort den häftigaste värvningen i fotbollsvärlden både bland herrarna och bland damerna. Vem hade kunnat tro det?!

Arsenal är laget som har inlett säsongen bäst. Två segrar på de två första matcherna, något bara Everton matchar hittills. Dessutom är det inga småsegrar. Premiären slutade med vinst mot West Ham med hela 9-1, och detta följdes upp med en vinst med 6-1 mot Reading. Vad man möjligen kan säga om detta är att Arsenal på damsidan precis som på herrsidan har haft en relativt lätt inledning.

Chelsea och Man Utd är två av lagen som jagar Arsenal. De möttes i seriepremiären på Kingsmeadow, Chelseas hemmaplan, i en match som slutade 1-1. En match i vilken Chelsea nog ändå var närmast att vinna. Man City inledde lite fattigt med 0-0 mot Brighton i premiären men följde ändå upp det med att vinna med 2-0 borta mot Aston Villa.

Men uppenbart är att det är Arsenal som har satt det riktiga tempot i WSL den här säsongen, och som det är upp till övriga lag att leva upp till och hänga med i. Givet att Arsenal har ytterligare två lättare matcher på spelschemat, först mot Bristol City och sedan mot Brighton, så känns det som om Arsenal har en gyllene chans att verkligen ge sig själva kommandot i WSL den här säsongen.

Trist med WSL är kanske framför allt Liverpools frånvaro. Liverpool åkte alltså ur WSL förra säsongen. Men det genuint tråkiga är kanske inte nedflyttningen som sådan, utan snarare de rapporter som dykt upp under flera år om ett väldigt styvmoderligt sätt att förhålla sig till sitt damlag. Undermåliga träningsförhållanden och så vidare. Något som fått alla spelare som kan att fly från Liverpool.

Orsakerna känns inte glasklara. En Premier League-klubb som faktiskt har ett damlag borde ju rimligtvis ge det laget bästa möjliga förutsättningar att lyckas. Det är ju knappast heller några stora summor pengar det handlar om sett till sammanhanget. Men som vanligt är det kanske först och främst en fråga om värderingar. Möjligen ses damlaget som en plikt snarare än som något viktigt.

Istället är det alltså Everton som flyger fanan högst på Merseyside inom damfotbollen.

:::

TRANSFERKOLLEN

Dale Stephens, Brighton till Burnley. En riktigt stark värvning av Burnley. Stephens har varit en av Brightons bättre mittfältare de senaste åren, stark i båda riktningarna av planen. Burnley som har börjat kännas lite tunna sett till spelartruppen gör med andra ord en bra förstärkning. Med beröm godkänd – (++++)

Edouard Mendy, Rennes till Chelsea. Man undrar om inte rätt orimliga förväntningar placeras på Mendy mest utifrån att Kepa Arrizabala har varit så skakig och många tänker att byter man bara ut honom så blir allt bra. Sant är däremot att Chelsea behöver en ny målvakt, och Mendy är onekligen det. Kanske vet Petr Cech något extra om sin gamla franska klubb. Väl godkänd – (+++)

Diego Llorente, Real Sociedad till Leeds. Högt lovordade mittbackar i La Liga har haft en viss historik av att lyckas rätt illa i Premier League. Vad som kanske talar mot att Llorente följer i Otamendis, Mustafis och Baillys spår är att han i Leeds hamnar i ett mycket tydligt system. På pappret är detta en mittback som verkligen borde kunna förstärka Leeds. Med beröm godkänd – (++++)

Publicerad 2020-09-25 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto