Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Derby Countys stora mysterium är på väg att få sitt svar!

2v

Derby County ligger sist i EFL Championship, efter ett annat lag som har börjat säsongen med sex minuspoäng, efter att ha gjort fem mål och släppt in sexton mål på hittills elva matcher. Detta följer på förra säsongen där Derby County slutade på tionde plats i tabellen, tämligen långt efter de playoff-platser som inför säsongen ansågs vara Derby Countys realistiska ambition. Lägg därtill att i januari förra säsongen värvades Wayne Rooney av Derby County som den något mystiska kombinationen player-coach.

Ett av den engelska fotbollens just nu största mysterier måste nog därför sägas vara hur det egentligen kan komma sig att Philip Cocu fortfarande är Derby Countys manager. Allt som egentligen finns att ta med i beräkningen talar för att Cocu skulle ha fått sparken för ett bra tag sedan. Resultaten har varit otillräckliga i riktning mot katastrofala, spelet inte särskilt mycket bättre det. Där finns en rätt tydlig ersättare redan i klubben, vars ägare är rätt känd för att inte precis vila på avtryckaren.

Här finns självfallet en fullt rimlig ekonomisk förklaring. Nämligen att Derby Countys ägare helt enkelt inte är så sugna på att ta kostnaden det skulle innebära att sparka Cocu och dennes coachteam, som samtliga har tre år kvar på sina kontrakt. Här kan man så klart tänka sig att den oviljan är desto större i nuläget med den rådande finansiella situationen i samband med Covid-19. Samtidigt börjar naturligtvis den rimliga frågan uppstå om inte kostnaden riskerar bli större att inte göra något alls.

ANNONS

Dessutom är det kanske också så att beroende på vem som nu faktiskt skulle bli Derby Countys manager efter Cocu så behöver det faktiskt inte innebära någon merkostnad för Derby County. Om det exempelvis blir så som många tar för givet att det till slut blir, det vill säga att Wayne Rooney tar över som Derby Countys manager, så sitter han redan på ett kontrakt med Derby County. Att ett managerkontrakt med Rooney skulle kosta Derby County mer än hans nuvarande kontrakt är inte helt sannolikt.

Men under veckan har en annan förklaring till Derby Countys stora mysterium också uppenbarat sig. EFL har nämligen godkänt ett uppköp av Derby County av Derventio Holdings, som till sist ägs och kontrolleras av den Abu Dhabiske shejken Khaled bin Saqr Zayed al-Nayhan. Detta ger en rätt bra förklaring varför Derby County har avvaktat med att sparka Philip Cocu, eftersom Mel Morris förmodligen menar att det vore fel av honom att just när han är på väg att sälja klubben anställa en ny manager.

Shejk Khaled som han kortfattat brukar kallas för i media har visat intresse för engelsk fotboll förut. Han har varit inblandad i uppköpsförsök av både Liverpool och Newcastle, utan att något av dem faktiskt gick igenom. Han är en betydligt mer perifer figur i den Abu Dhabiska makthierarkin än exempelvis Man Citys ägare, vilket betyder att Derby County nog inte ska räkna med att det blir några större ekonomiska äventyr bara för att de byter ägare.

ANNONS

Detta uppköp av Derby County ska nog därför liknas mer vid exempelvis Sheffield Uniteds uppköp av en saudisk affärsman jämfört med Saudiarabiens försök att via sin offentliga investeringsfond köpa Newcastle. Vilket i så fall förklarar rätt väl varför det här uppköpet har gått igenom rätt enkelt till skillnad från Newcastles saudiska uppköp. Man kanske kan tänka sig att det uppstår fler frågor om intressekonflikter om Derby County skulle gå upp i Premier League där Man City finns, men förmodligen inga större frågor.

Visst kommer det börja spekuleras om Premier League för Derby County med en ny ägare, i synnerhet då en sådan ägare. Men för det första måste Derby County först och främst reda ut sin nuvarande situation och undvika nedflyttning till League One. Och för det andra ska vi kanske inte se det som någon tillfällighet att Shejk Khaled försökte köpa Liverpool och Newcastle men misslyckades. Det fanns nog en anledning till det. Kanske är helt enkelt en klubb i EFL Championship ett mer realistiskt köp för honom.

På kort sikt är det ändå ett uppköp som kan leda till rätt stora praktiska förändringar för Derby County. De kommer få nya ägare, vilket mycket väl kan komma att innebära att de också får en ny manager. Detta kan mycket väl visa sig vara Wayne Rooney, onekligen ett namn som borde tilltala en ny ägare, även om det också är ett helt färskt namn som manager. Men Derby County har ju som vi vet också en viss rätt färsk historik med att satsa på sådana namn som manager.

ANNONS

Dilemmat för Derby County är så klart att det också måste innebära konkreta, praktiska och tämligen omedelbara förändringar för dem i tabellen. Annars riskerar säsongen ta en ände med förskräckelse för Derby County.

Publicerad 2020-11-13 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto