Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dags för en dramatisk sista gruppomgång i Champions League

Peter Hyllman

Tisdagens rätt pinsamma insats av Man Utd bekräftar väl vad många redan har insett med Ole-Gunnar Solskjaer. Han saknar det taktiska kunnandet, matchcoachandet och förmågan att balansera en trupp över en säsong att kunna ta Man Utd framåt. Här blev Solskjaer taktiskt utbollad av Julian Nagelsmann, och om de sista tio minuternas något oväntade dramatik åstadkom någonting alls så var det att sätta fingret på hur impotent och pinsamt Man Utd spelade under matchens första 80 minuter.

Rimligtvis borde väl detta vara den praktiska dödsstöten för Solskjaer som Man Utds manager. Hans egentligen enda räddning hittills den här säsongen har varit den oväntat positiva Champions League-insatsen i gruppens första matcher, men även den minst sagt jackpot-betonade starten schabblades alltså bort till slut. Solskjaer har knappast något förtroendekapital kvar som inte redan är förbrukat, Paul Pogbas utspel är ett uttryck även för detta, och nu måste det vara en fråga om när Solskjaer ersätts, inte om.

Från tisdagen, där Chelsea minst sagt pliktskyldigt och inte överdrivet engagerat, spelade hem sista poängen mot Krasnodar, rör vi oss istället till onsdagen. En Champions League-onsdag som har alla förutsättningar att bli riktigt dramatisk. Inte så värst dramatisk för de inblandade engelska klubbarna för all del. Både Man City och Liverpool är redan klara för slutspel. Både Man City och Liverpool är dessutom redan klara gruppsegrare. Här handlar det bara om att spela av sista matchen, mot Marseille respektive Midtjylland.

Annons

Betydligt mer spännande är det väl i så fall på annat håll. I Grupp A exempelvis har för all del Bayern München sedan länge gjort klart med gruppsegern. Men om den andra och sista slutspelsmatchen ska det ikväll spelas och avgöras, när Red Bull Salzburg har möjlighet genom att vinna på hemmaplan över Atlético Madrid ta sig förbi dem i gruppen och norpa deras slutspelsplats. Vinna eller försvinna således för Red Bull Salzburg, men även en match med kniven mot strupen för Atlético Madrid.

Grupp C har kanske ingen större spänning, utan där handlar det mest om det blir Olympiakos eller Marseille som tar sig till Europa League. Grupp D däremot, Liverpools grupp, har ett väsentligt spänningsmoment i att Ajax och Atalanta möts. En poäng skiljer de båda lagen åt, Ajax med sju poäng och Atalanta med åtta poäng. Förutsättningarna är alltså enkla. Vinner Ajax tar de sig till slutspel. Klarar Atalanta av att undvika att förlora så är det de som spelar slutspel under våren.

Annons

Men det riktiga getingboet hittar vi i Grupp B med Borussia Mönchengladbach (8p), Shakhtar Donetsk (7p), Real Madrid (7p) och Inter (5p). Här är det faktiskt så att Inter som poängmässigt ligger klart sämst till ändå har väldigt god chans på slutspel. Naturligtvis måste de vinna mot Shakhtar Donetsk på hemmaplan, men om de gör det så är det bara om Real Madrid och Borussia Mönchengladbach spelar oavgjort som Inter går miste om slutspelsplatsen.

Nu har heller inte Real Madrid och Borussia Mönchengladbach riktigt råd att spela på oavgjort, i och med att om Shakhtar Donetsk skulle lyckas ta en poäng borta mot Inter så skulle i så fall Real Madrid åka ur Champions League. Detsamma vid vinst för Shakhtar Donetsk för övrigt. Så Real Madrid måste spela för vinst mot Borussia Mönchengladbach, vilket i sin tur sätter mer press på Borussia Mönchengladbach. För de lever ju också rätt farligt om de skulle förlora matchen.

Annons

På pappret tänker man så klart att Real Madrid borde vara rätt klara favoriter. Men det är inget överdrivet bra och starkt Real Madrid vi ser den här säsongen heller, vilket vi klart och tydligt har sett i det här gruppspelet. De har förlorat mot Shakhtar Donetsk både hemma och borta. Å andra sidan vunnit hemma och borta mot Inter. Borta mot Borussia Mönchengladbach klarade de med ett nödrop oavgjort, något de nog får vara glada för nu för annars hade det kunnat vara kört för dem redan.

Vad som talar för Real Madrid är självfallet deras stora erfarenhet, att de har spelat mängder med vinna eller försvinna-matcher i Champions League förut. Då har det förvisso handlat mer om positiva vinna eller försvinna-matcher än om negativa vinna eller försvinna-matcher. Då har Real Madrid spelat för att gå vidare i Champions League. Den här gången spelar Real Madrid mer för att inte åka ur Champions League. Real Madrid har tveklöst exakt allting att förlora den här kvällen.

Annons

Och Borussia Mönchengladbach kan som vi vet spela fotboll. Någon helt självklar match blir inte detta för Real Madrid. Det har pratats om Real Madrids eventuella exit ur Champions League i gruppspelet  i termer av att vara Champions Leagues största skräll någonsin. Jag håller nog inte riktigt med om den saken, men som bubblare till en lista över de största skrällarna så visst. För om Filippo Inzaghi var född offside så var Real Madrid födda i Champions League-slutspel.

Men den här kvällen kommer Real Madrid ändå få våndas i sina födslovärkar. Bara en vinst tar dem garanterat till slutspel. Oavgjort så gör sig Real Madrid beroende av andra resultat för att ta sig till slutspel. Och skulle Real Madrid förlora så är det bara att säga tack och adjö till slutspelet. I de båda sista fallen kan det i så fall bli fråga om att istället behöva spela Europa League. Vilket väl knappast kan ses som någon särskilt stimulerande uppgift för något utslaget Champions League-lag.

Annons

Allra minst kanske för Real Madrid, som redan inför kvällen har gjort ljud om att avsäga sig platsen i Europa League om det skulle bli aktuellt. Vilket så klart hade varit ett  djupt osympatiskt beslut.

***

EFL LEAGUE ONE-HÖRNAN (#16)

Gillingham 2-0 Swindon Town, Accrington Stanley 2-1 MK Dons, AFC Wimbledon 2-4 Bristol Rovers, Burton Albion 1-1 Crewe Alexandra, Fleetwood Town 0-1 Blackpool, Northampton 0-2 Doncaster Rovers, Oxford Utd 1-1 Hull City, Plymouth Argyle 1-2 Ipswich Town, Portsmouth 2-0 Peterborough, Rochdale 0-2 Lincoln City, Shrewsbury 1-1 Charlton, Sunderland 0-1 Wigan Athletic

Aktuell tabell

Omgångens stjärna: Dan Charles, Accrington Stanley. Riktigt stabil insats med två mål för Accrington Stanley i en match som de alltså vann med 2-1 mot MK Dons, efter att först ha hamnat i underläge med 0-1. Två fina avslut av Charles.

Annons

Omgångens manager: Paul Tisdale, Bristol Rovers. Det har varit en tuff inledning på säsongen för Bristol Rovers som oroväckande befinner sig i nedflyttningsstriden med cirka en tredjedel av säsongen avklarad. Men en riktigt skön bortavinst mot AFC Wimbledon som kan ge momentum i tabellen.

Omgångens kanon: Lincoln City. Det var inte jättelänge sedan som Lincoln City spelade i National League. Nu plötsligt befäster de i och med en bortavinst mot Rochdale en andra plats i tabellen i League One. Plötsligt ser faktiskt EFL Championship ut att vara inom räckhåll för Lincoln City.

Omgångens Cliff Barnes: Sunderland. Har man precis sparkat en manager för att något kantigt sammanfattat ha spelat alldeles för många 1-1-matcher så är det väl kanske lite extra dumt att förlora nästa match med 0-1 hemma mot ligans jumbo som dittills vunnit endast två av sina 14 spelade matcher.

Annons

Omgångens match: AFC Wimbledon 2-4 Bristol Rovers. Känns som att det måste ha varit feststämning när nya Plough Lane för första gången tog in publik på läktarna, och även om resultatet kanske inte gav hemmafansen feststämning så måste det ha varit en härlig match för dem att se.

Omgångens WTF: Lee Johnson till Sunderland. Missförstå mig inte, jag är positivt inställd till Sunderlands anställning av Lee Johnson. Men jag ifrågasätter ändå lite hur klokt det egentligen var att göra detta offentligt bara någon timme eller två innan avspark mot Wigan. Fokus hade kanske behövts på själva matchen.

Publicerad 2020-12-09 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto