Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vilka är favoriterna i Europa League av de brittiska lagen?

21v

”Nu är Man Utd favoriter i Europa League!” Man Utd hann knappt med att landa i Europa League innan José Mourinho klämde ur sig detta. Naturligtvis liksom! Vem bättre än han på sina slagkombinationer av småjabbar och förflyttande av förväntningar. På sätt och vis är det ju kul att se hur han fått tillbaka stinget igen med Tottenhams framgångar. Sedan är det så klart också att det ibland gör att man känner sig som Robert De Niros maffiaboss i Analyze This!

ANNONS

Jaha, men är det sant som Mourinho säger då? Det kan ju för all del vara sagt som någon slags mindgames eller av politiska eller psykologiska skäl, men det utesluter ju faktiskt inte att det även kan vara sant. Nu finns det ju ett gäng lag från andra ligor som skulle kunna vinna Europa League, men om vi skulle vara generösa med Mourinho och tänka oss att han i huvudsak bara tänkte utav de engelska lagen i Europa League. Stämmer det ens då?

Ajax, Shakhtar Donetsk, Marseille, Roma, Bayer Leverkusen, Napoli, Milan och Villarreal med flera är för all del bra fotbollslag som alla skulle kunna gå hela vägen och vinna Europa League. Men utöver dem har vi självfallet även de fyra engelska klubbar som vi nu redan vet kommer spela i slutspelet. Man Utd som trea i Champions Leagues gruppspel, och Arsenal, Tottenham och Leicester med stor sannolikhet som gruppsegrare i Europa League. Vilka är egentligen störst favorit av dessa fyra engelska klubbar?

ANNONS

Nu är det generellt sett alltid svårt att bedöma engelska klubbars möjligheter i Europa Leagues slutspel eftersom det aldrig är helt självklart med vilken fokus och attityd de tar sig an slutspelet. Alla har viktiga saker att spela för i ligan jämsides och ofta brukar nog engelska klubbar ta sig an matcherna ungefär som de gör Ligacupen och FA-cupen, vilket ofrånkomligen gör varje omgång mer oviss. Först om det börjar vankas semifinal eller kanske kvartsfinal börjar man märka att fokus skiftar.

Alltså kommer lottningen omgång för omgång faktiskt bli en större faktor än vad man kanske kunde tro. Om vi tittar på samtliga lag som är med i slutspelet så är det väl inget motstånd där man känner att någon som helst av de engelska klubbarna inte skulle kunna vinna, kanske till och med borde vinna. Men kommer någon av de tuffaste motståndarna redan i sextondels- eller åttondelsfinalen, så är det en annan bedömning än om de dyker upp i t ex semifinalen.

ANNONS

ARSENAL

Skulle vi titta enbart på resultaten, på prestationerna och på tabellplaceringen hittills den här säsongen så skulle vi förmodligen komma fram till att Arsenal är de med lägst chans av i alla fall de engelska lagen i slutspelet.

Å andra sidan har det ju varit något av Arsenals grej de senaste åren att vara svagt tippade i cupspelet fast ändå på något vis lyckas ta sig långt i cupen eller till och med vinna. Arsenal har visat sig vara ett starkt cuplag helt enkelt.

Helt förvånande är väl för all del inte detta. Arsenal saknar definitivt inte individuellt väldigt framstående spelare, som naturligtvis kan göra ett väldigt starkt avtryck i en enskild cupmatch. Som vi såg inte minst förra säsongen.

För all del fanns vid den tidpunkten ett positivt momentum kring Arsenal och Mikel Arteta som inte riktigt finns nu. Just nu känns stämningen rätt mörk i Arsenal, vilket gör cupsagor mindre troliga.

ANNONS

Prognos – (2). Å ena sidan är nog Arsenal laget som är mest sannolikt att gå på en mina i de tidiga omgångarna, men tar de sig väl till slutomgångarna är de å andra sidan desto farligare.

LEICESTER

Kan t ex Sevilla vinna Europa League så kan självfallet Leicester också vinna Europa League. Tittar vi enbart på spelarmaterialet är Leicester definitivt tillräckligt bra för att kunna vinna Europpa League.

Vad som möjligen saknas jämfört med t ex Sevilla är erfarenheten. vanan av europeiskt cupspel och inte minst vanan vid att vinna i europeiskt cupspel. Men det måste som vi redan vet med Leicester inte vara ett oöverkommeligt hinder.

Något som stört mig med Leicester de senaste snart fem åren är att de många gånger har varit bra nog att kunna vinna en cup, men det har aldrig känts som om de verkligen gått all-out för att göra det.

ANNONS

Prognos – (4). Å ena sidan är Leicester ett minst lika bra fotbollslag som både Man Utd och Arsenal, men å andra sidan känns det samtidigt som att det är för Leicester som verkligen allting måste klaffa för att de verkligen ska vinna Europa League.

MAN UTD

Man Utd borde naturligtvis inte vara i Europa League-slutspel. Dels för att de själva inte borde ha åkt ur Champions League-gruppen. Dels för att treorna i Champions Leagues gruppspel inte borde få hamna i Europa League som en slags tröst.

Två gånger tidigare, 2011-12 och 2015-16, har Man Utd åkt ur Champions League och fått spela i Europa League istället. Båda gångerna var Man Utd milt sagt milt motiverade, ville nog inte vara där och slogs ut i åttondelsfinalen.

Jag anar att vi kan få se något liknande den här gången. Man Utd gjorde Europa League redan förra säsongen, och det här är inte vad de vill. Missnöjet lär vara stort och laget rätt mentalt avslaget.

ANNONS

Vad som talar emot det är att Europa League nu till skillnad från då faktiskt ger en plats i Champions League, och det riskerar definitivt vara så att Man Utd inte har råd att slänga bort en sådan chans.

Den individuella kvaliteten finns naturligtvis hos Man Utd att vinna Europa League. Men den kollektiva kompetensen gör laget sårbart mot tuffare motstånd, och inspirationen lär vara låg för att individerna verkligen ska vilja kliva fram.

Prognos – (3). Å ena sidan har semifinal men aldrig längre varit signifikativt för Ole-Gunnars tid som manager och lagets begränsningar med honom som manager, å andra sidan kommer Man Utd alltid kunna vinna mot alla lag i Europa League.

RANGERS

Visst har Rangers gjort det bra som tar sig till slutspel i Europa League. De leder för närvarande sin grupp och kommer antingen etta eller tvåa beroende på hur det går ikväll mot Lech Poznan.

ANNONS

Rangers har med sina resultat i gruppen, inte minst mot Benfica och Standard Liege, visat att de knappast behöver vara några slagpåsar mot något motstånd i Europa League, och att de kan ha ambitioner att vinna några matcher även i slutspelet.

Samtidigt är det knappast realistiskt av Rangers att förvänta sig mer än så, eller av oss att förvänta sig mer av Rangers. Rangers kommer inte vinna Europa League, tar de sig till kvartsfinal vore det en strålande europeisk cupsäsong för dem.

Prognos – (5). Å ena sidan är europeiskt cupspel något som tas på allra största allvar av Rangers och deras supportrar, men en första ligatitel på många år och att förhindra Celtics tionde raka ligatitel tas å andra sidan på desto större allvar.

TOTTENHAM

Kanske finns det en viss ironi i att laget som rimligtvis borde anses ha störst chans av de engelska lagen att faktiskt vinna Europa League, är det lag som behövde kvalspela för att ens ta sig till Europa League.

ANNONS

Visst finns det väl en anledning för José Mourinho att försöka placera favoritskapet på andra klubbar, eftersom allt favoritskap som inte landar på någon annan klubb kommer ofrånkomligen landa på Tottenhams och Mourinhos axlar.

För detta talar inte enbart Tottenhams relativt starka säsongsinledning där de leder Premier League och ser ut att ha en tuff titelstrid framför sig, utan även att Tottenhams spelartrupp måste betraktas som väldigt stark.

Titelstriden i ligan talar delvis för att Tottenham kan bli för splittrade för att samtidigt kunna lyckas i Europa League. Att Tottenham dessutom rimligtvis oavsett titelstrid kommer hamna bland de fyra bästa i ligan eliminerar behovet av Europa League.

Att Tottenham har tagit några oväntade förluster redan i Europa League behöver inte tala emot dem i ett slutspel. Tottenham har gjorts vad som krävts av dem, varken mer eller mindre, och det är kanske nödvändigt för dem med tre extra kvalomgångar i benen.

ANNONS

Prognos – (1). Å ena sidan kommer Tottenham med största sannolikhet inte behöva vinna Europa League, men å andra sidan gör Tottenhams och Mourinhos anspråk på storhet att de ändå kommer vilja vinna Europa League.

***

EFL LEAGUE TWO-HÖRNAN (#16)

Scunthorpe 2-0 Leyton Orient, Barrow AFC 0-1 Salford City, Bolton Wanderers 3-6 Port Vale, Bradford City 0-1 Carlisle, Cambridge United 1-2 Oldham Athletic, Cheltenham 5-3 Exeter City, Harrogate 0-1 Forest Green Rovers, Mansfield Town 3-3 Crawley, Newport County 2-1 Morecambe, Stevenage 0-0 Southend, Tranmere Rovers 1-3 Walsall, Colchester 2-1 Grimsby Town

Aktuell tabell

Omgångens stjärna: Matty Blair, Cheltenham. Låg bakom det mesta från sin wingback-position på högerkanten när topplaget Cheltenham gjorde fem mål på Exeter, en av lagets konkurrenter i toppen av tabellen. Den rutinerade och mångsidiga spelaren lyckas kombinera defensiv och offensiv på ett bra sätt.

ANNONS

Omgångens manager: Harry Kewell, Oldham. Jodå, på något lustigt sätt har Kewell lyckats hamna som manager i Oldham. Det är en strulig klubb men desto mer imponerande på så vis att Kewell lyckas guida Oldham till en rätt imponerande vinst på bortaplan mot Cambridge.

Omgångens kanon: Port Vale. Det var kanske inte en match som fotbollens taktiker kommer lyfta fram som något strålande exempel på tränarkurserna framöver, men att vinna med 6-3 borta mot Bolton är så klart häftigt för Port Vale, som med vinsten ger sig själva gott hugg på en playoff-plats.

Omgångens Cliff Barnes: Leyton Orient. Surt att förlora med 0-2 borta mot Scunthorpe på nedre delen av tabellens nedre halva. Särskilt som Leyton Orient missade en tidig straff och särskilt som förlusten betyder att Leyton Orient ramlar ur playoff-platserna, i alla fall för tillfället.

ANNONS

Omgångens match: Barrow 0-1 Salford City. En omgång där tre matcher innehöll sex mål eller fler så väljer jag istället matchen mellan Barrow och Salford som innehöll både kvalitet, spänning och viss dramatik. Barrow är ett lag som spelar bättre fotboll än vad tabellen antyder, och Salford ett lag som jagar uppflyttning.

Omgångens WTF: Grimsbys svenskar. Kanske inte så mycket omgångens WTF som en allmän WTF-situation där Grimsbys manager Ian Holloway meddelat att svenskarna Ludvig Öhman och Bilel Mohsni har friställts, samtidigt som spelarna själva säger på twitter att de fortsätter träna med klubben. Kontraktsgruff i Coronatider antar jag.

Publicerad 2020-12-10 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto