Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues åtta just nu mest tröttsamma tjat!

Peter Hyllman

Älta, gnälla, klaga, grina, lipa… Kärt barn har många namn brukar det kunna sägas och detsamma verkar gälla ett av de vanligaste och mest tröttsamma sakerna med att följa dagens fotboll i största allmänhet och eventuellt Premier League i synnerhet. Nämligen detta ständiga tjatande om relativa småsaker som hela tiden förföljer fotbollen. Som om att vara supportrar vore liktydigt med att vara surgubbar.

Som en getabock påpekade i kommentarsfältet under gårdagen produceras och reproduceras detta tjat i någon slags symbios mellan supportrar och media. Självinsikten av många TV-studios när de först beklagar sig över VAR och hur den förstör fotbollen med all sin petighet, för att sedan kvickt ägna resten av sändningen åt att finkamma varenda situation utifrån om det var straff eller ej, den skojar man liksom inte bort.

Media tjatar om detta i mångt mycket av två grundläggande skäl. För det första är det enkelt, det vill säga det krävs ingen särskild kunskap eller förberedelse för att prata om det, utan fungerar bra att prata om utifrån en bedräglig magkänsla. För det andra är det vad de vet att publiken oftast vill höra. Att höra varför det egna laget förlorar har blivit betydligt mindre intressant än att höra varför det är orättvist att det egna laget förlorar.

Annons

Ett problem är att detta skapar någon slags växelverkan. Eftersom media pratar så mycket om sådant här småtjat så känner sig många supportrar därför rättfärdigade i sitt fokus på sådant här tjat och tjafs. Försöker man då påpeka att det egentligen inte är meningsfullt eller ens särskilt betydelsefullt att fokusera på småsaker, så får man kvickt höra hur studion minsann tog upp detta, som om detta därför vore något slags facit.

Var tid har naturligtvis sitt alldeles specifika tjat. Det förvånar väl knappast någon att det vanligaste tjatet just nu är antingen VAR-relaterat eller Covid-relaterat. Här är enligt mig de åtta enligt mig tröttsammaste tjaten i Premier League just nu.

(8) TV-tiderna

Gnället inte bara på vilka dagar man spelar utan vilken tid på dagen man spelar känns minst sagt tröttsamt. Inte minst eftersom det där är framförhandlat av klubbarna själva genom Premier League, det är klubbarna som ordnat det på detta vis för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Sov i den förbannade säng ni själva bäddat!

Annons

(7) Transferfönstret

Ett ständigt närvarande tjat så klart. Och kanske ligger det lite extra i luften just nu eftersom det bara är några veckor kvar innan nästa fönster öppnar. Men ständigt dessa vilda teorier om hur möjligheten att få köpa spelare igen ska lösa ett lags alla problem, påhittade eller verkliga.

(6) Handsregeln

Egentligen sjuk trött på det här ämnet också, men hamnar på en mer blygsam plats på listan eftersom diskussionen ändå på något sätt är motiverad. De nya reglerna har verkligen skapat en del väldigt märkliga situationer. Vad som framför allt stör mig är att många, även proffs, inte ens bemödar sig att faktiskt lära sig reglerna först.

(5) Straffar

Ett annat kärt ämne. Något av det mest tröttsamma här är den här föreställningen att straffar är något ett lag ”får”, snarare än att det är en konsekvens av att andra laget begår ett regelbrott. Har man en uppfattning att ett lag har fått orättvisa fördelar, utan att ens bekymra sig om domslutet var rätt eller fel, då kan man lika gärna hålla truten.

Annons

(4) Skador

Detta med att tävla i skador har förvisso varit någon form av parallell tävlingsgren de senaste åren, ungefär i stil med skytteligan. Förut var det Arsenal som ständig etta i något påhittat Physio Room-race. Nu för tiden hittas än mer absurda sätt på att påstå att just sitt lag är mest skadedrabbat, och orelaterade skador klumpas samman för att hamra hem billiga poänger om spelschema och trötthet.

(3) VAR

Heligt trött på det här tjatet också. Allt för att människor bara inte klarar av att acceptera normalt mänskligt omdöme och beslutsfattande. Det hela hade varit så in i helvete enkelt, ha en förbaskad videmonitor ungefär vid fjärdedomaren, och ge domaren möjligheten att när hen upplever det nödvändigt springa ut och granska ett beslut. Klart!

(2) Fem avbytare

”Vi måste ha fem avbytare!!!” Upprördheten vet knappt några gränser hos samma personer som sedan genomför hela fotbollsmatcher där de sedan gör som mest ett enda byte. Satans sillstrypare! Hittills har jag inte hört något bättre som försvarar dessa dumheter än att man inte vill ha fem avbytare för att man behöver fem avbytare, utan för att man kanske behöver det någon gång i framtiden.

Annons

(1) Trötta spelare

Jaja, jag vet, men sådana är nu säsongens förutsättningar och det är lika för alla! Och era spelare blir inte precis mindre trötta för att era klubbar och managers verkar tro att rotation är något som får det att börja växa hår på händerna.

***

PREMIER LEAGUE-HÖRNAN (#12)

Leeds 1-2 West Ham, Wolves 0-1 Aston Villa, Newcastle 2-1 West Brom, Man Utd 0-0 Man City, Everton 1-0 Chelsea, Southampton 3-0 Sheffield United, Crystal Palace 1-1 Tottenham, Fulham 1-1 Liverpool, Arsenal 0-1 Burnley, Leicester 3-0 Brighton

Aktuell tabell

Omgångens stjärna: James Maddison, Leicester. Svarade för en magnifik match hemma mot Brighton, en sådan där match som kommer få många att ropa på en plats i Englands landslagstrupp. Ingen tvekan om att Leicester är ett betydligt bättre lag när Maddison finns och fungerar.

Annons

Omgångens kalkon: Fabio Silva, Wolves. Nog för att det kan vara orättvist att förvänta sig av en 18-åring att gå in och ersätta Raul Jimenez i Wolves, men i den här matchen blev det väldigt uppenbart att Fabio Silva var en värvning för framtiden, inte för den här säsongen.

Omgångens manager: David Moyes, West Ham. Bortaplan, tidigt underläge, det finns väl bättre lägen så att säga. Men West Ham arbetade sig in i matchen, och det var rätt tydligt hur Moyes scoutat och utnyttjade en av svagheterna i Leeds taktiska setup, det vill säga fasta situationer och inlägg.

Omgångens kanon: Everton. Lite står säsongen just nu och väger för Everton i frågan om vad de mäktar med redan den här säsongen. Vinsten mot Chelsea visar att även om det kanske blir dem övermäktigt att ta sig till Champions League, så fortsätter de vara ett farligt lag på tabellens övre halva.

Annons

Omgångens J.R.: Southampton. Ett av få lag som verkligen kan sägas ha imponerat i den här omgången. Sheffield United har förlorat elva av tolv matcher den här säsongen, men i få matcher har de faktiskt blivit utspelade. Det här var en av dessa matcher, Southampton var bättre på allt.

Omgångens Cliff Barnes: Arsenal. Varje gång man tror att det inte kan bli värre så visar Arsenal att jo, det kan det visst bli! Arsenals offensiva oförmåga håller i sig, och en förlust hemma mot Burnley är ett rejält lågvattenmärke. Spelare fortsätter ta fullständigt idiotiska beslut på planen, vilket många gånger är ett symptom på systemfel.

Omgångens match: Roy Keane vs Gary Neville. Nä, det har var sannerligen inte någon höjdaromgång på fotbollsplanen.

Omgångens WTF: Manchesterderbyt. Att båda lagen och dess managers är nöjda med 0-0 och oavgjort och dessutom rätt uppenbart spelar för resultatet är egentligen pinsamt för alla inblandade parter. För Solskjaer eftersom det bekräftar mycket av det som faktiskt är kritiken mot honom. För Guardiola eftersom det går så tvärt emot den bild som har skapats av honom, inte minst av honom själv, de senaste tio åren.

Annons

Omgångens BTW:

Både Tottenham och Liverpool får 1-1 på bortaplan. Gissa vem och vilka som kommer få höra att de bara fick 1-1 för att de ”saknar ambition…”

Inte okej att kramas tycker Roy Keane. Fint att han tar sitt ansvar i dessa tider!

Man Utd har gjort tre mål på sex ligamatcher på Old Trafford hittills. Två av dessa mål är på straff, det tredje en turlig bollstyrning. Långsiktig idé, kulturskifte!

Om Arsenal fortsätter på det här viset missar de kanske Europa League Conference!

Burnleys uppköp för £200m verkar bli klart under veckan. Kanske något som påverkat dem hittills under säsongen. Alldeles lagom till julrean dessutom!

Lottning av slutspel i Champions League och Europa League runt lunch idag. Blir en extrablogg om det framåt kvällen.

Nästa ligaomgång alltså redan under veckan.

Publicerad 2020-12-14 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto