Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Everton ser fram emot ännu en fröjdefull jul!

Peter Hyllman

Everton inledde säsongen väldigt starkt med fyra vinster på sina fyra första matcher, och med stjärnstarka nyförvärv som från början visade prov på sin skicklighet. Med Everton i toppen av tabellen var det vissa som började prata om att Everton faktiskt skulle kunna vinna ligan. Något som ofrånkomligen fick vissa andra att reagera och mena att Everton bara var en dagslända och befann sig högst tillfälligt i toppen av tabellen.

Tiden har gått, månaderna och matcherna har tickat förbi, och vad vi skulle kunna säga är väl att båda sidorna har haft både rätt och fel. Sanningen ligger tydligt någonstans där emellan. Att Everton skulle kunna vinna eller slåss om ligatiteln den här säsongen var nog alltid ett väldigt långskott, vilket resultaten sedan också visat. Men Everton har också visat sig vara något betydligt mer än en tillfällig besökare i tabelltoppen.

Det är nu ganska exakt ett år sedan Everton anställde Carlo Ancelotti som manager. En showboat-anställning tyckte många då. Möjligen samma personer som på förhand hade varit tvärsäkra på att en klubb som Everton aldrig skulle kunna anställa en manager som Ancelotti. Under det här året kan det däremot inte finnas några som helst tvivel om att Ancelotti verkligen har lyckats utveckla Everton till det bättre.

Annons

Everton hade sina bekymmer efter de där fyra första matcherna. Ett oavgjort derby mot Liverpool förebådade sex matcher i rad med endast en vinst och fyra förluster, i flera fall dessutom rätt oväntade förluster. Att Everton skulle ha dåliga perioder under säsongen kom dock inte som någon överraskning. Men Everton har tagit sig ur den svackan, och tre raka vinster mot Chelsea, Leicester och Arsenal har blåst nytt liv i säsongen igen.

Om Evertons fyra första vinster den här säsongen kanske framför allt andades av Allan och James Rodriguez som spektakulära nyförvärv, tillsammans med Dominic Calvert-Lewins imponerande målskytte, så har Evertons tre sista vinster, med inte minst James Rodriguez borta med skada, framför allt andats av ett lag där även andra spelare har höjt sig under Ancelottis management.

Annons

Många hade nog förra säsongen skrivit av Evertons mittbackar som odugliga för fortsatt tjänstgöring. Den här säsongen har Yerry Mina och Michael Keane visat upp ett helt annat spel. Dominic Calvert-Lewin visar en kvalitet och kontinuitet som anstår en av ligans bästa anfallare. Richarlison visar upp en fotboll som gör att vi om några år kanske har anledning att tänka på honom som en av världens bästa spelare.

Enda orosmolnet i Everton är väl förmodligen Jordan Pickford i målet. Pickford är knappast sämre än förra säsongen men heller inte så värst mycket bättre. Förvisso finns det kanske för närvarande en benägenhet i den svenska bevakningen av Premier League att betona Pickfords svagheter och misstag, eftersom man är väldigt sugen på att få se Robin Olsen ta hans plats som Evertons målvakt.

Annons

Carlo Ancelotti kom för ett år sedan som en väldigt fin julklapp till Everton. Under året som har gått sedan dess har det blivit alltmer tydligt att Ancelotti inte bara var en väldigt fin julklapp där och då, utan i själva verket en julklapp som har fortsatt ge till Everton. Och vad Ancelotti kan ge Everton i julklapp den här säsongen är en cupvinst mot Man Utd, och en fortsatt chans att vinna Evertons första cuptitel sedan 1995.

Vad Evertons anställning av Carlo Ancelotti också kan vara är en slags påminnelse om vad engelska klubbar och supportrar faktiskt kan göra och kan förvänta sig när de verkligen visar framfötterna. Newcastles supportrar får exempelvis hela tiden höra att de borde minsann vara bara glada och nöjda att de har Steve Bruce som manager, fastän Everton alltså har anställt en manager som Ancelotti.

Annons

Huruvida Arsenal borde sparka eller behålla Mikel Arteta har blivit ett allt hetare samtal som knappast ser ut att vara på väg att försvinna. När eventuella ersättare ska diskuteras låter det däremot ibland som om Arsenal knappt skulle kunna anställa någon alls. Men för ett år sedan befinner sig alltså Everton indragna i en nedflyttningsstrid, och anställer en manager som Carlo Ancelotti.

Tanken är både hypotetisk och spekulativ, men om man föreställer sig Carlo Ancelotti som manager för antingen Newcastle eller Arsenal istället för Everton så är det svårt att tänka sig att han inte skulle ha lyckats betydligt bättre än både Steve Bruce och Mikel Arteta. Ancelotti har den taktiska idén, han har managementstilen, och han har namnet och kontakterna att kunna värva helt rätt spelare för sin klubb.

Annons

Everton är därmed i högsta grad med i fajten om Champions League-platser den här säsongen, vilket Newcastle och Arsenal inte är. Everton är dessutom i högsta grad med i fajten om att vinna Ligacupen den här säsongen, vilket Newcastle och Arsenal inte längre är, och därmed vinna Evertons första cuptitel på 25 år. Det är en lång och besvärlig väg dit, men en fullt möjlig väg för Everton.

Uppesittarkväll med engelsk cupfotboll från Goodison Park med Everton mot Man Utd i Ligacupens kvartsfinal? Nu är det jul igen! Och givet att EFL precis flyttade fram finalen till slutet av april, i förhoppningen att kunna ta in publik, så är det ju så att Ligacupen numer verkligen varar ända till påska.

:::

Lottningen av semifinalerna, som spelas första veckan i januari, på grund av att säsongen är som den här som enkelmöten, lottas under kvällen efter matcherna.

Annons

:::

Därmed tar bloggen ett kortare uppehåll över julhelgen och så hörs vi igen lagom till annandagsfotbollen.

God jul!

Publicerad 2020-12-23 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto