Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett nyare, yngre och bättre Arsenal börjar titta fram!

Peter Hyllman

Först skickades Sead Kolasinac iväg på lån till Schalke, där kan man väl anta att Arsenal blev av med åtminstone en del av lönekostnaden. Därefter blev det efter många om och men klart att Mesut Özil till slut lämnade Arsenal för Fenerbahce. Sedan eller möjligen till sist så bröt Arsenal också kontraktet med Sokratis Papastathopoulos. Arsenal har inte bara haft julgransplundring utan rensat ut mycket dödkött.

Att Mesut Özil till slut lämnat Arsenal även formellt får väl ses som den stora nyheten i allt det där. Arsenal drar säkert en djup suck av lättnad. Ekonomiskt är det en stor avlastning, även om det nu bara blev för ett sista halvår och de så klart bara blir av med en del av den totala kostnaden. Socialt blir Arsenal däremot också av med en rätt jobbig svans som verkade vara mer engagerade i Özil själv än vad de någonsin var för klubben.

Avskedet saknade för all del inte sin beskärda del av humor. Man kunde ju exempelvis undra varför Mikel Arteta plötsligt återvände till höstens tjat om läckor i spelartruppen, något som rimligtvis alla hade glömt. Men tänkte man efter en smula så förstod man så klart att åtminstone Artetas uppfattning verkade rätt klar att det var Özil eller gänget runt Özil som utgjorde läckorna ifråga.

Annons

Överlag känns det väl däremot som om Arsenal och Mikel Arteta har kommit ett bra steg på vägen i vad som nu verkar vara en omfattande förnyelse och föryngring. Det har varit något av Arsenals räddning under säsongen att Arteta till slut vågade släppa taget om sina gamla stjärnor och istället börja satsa för fullt på de yngre spelarna. Detta medvetna om än försenade ställningstagande har fått Arsenal att börja vinna fotbollsmatcher igen.

Genom att bli av med dessa spelare har Arsenal så klart även skakat av sig en tyngd från sina axlar. Det har varit begränsande för deras egen handlingsfrihet att bära runt på dessa spelare. Med dessa spelare borta kan Arsenal mer kraftfullt än förut börja jobba med att aktivt föryngra, förnya och förstärka spelartruppen. Där finns nu plats både i spelartruppen och på lönekontot.

Annons

Arsenal verkar knappast heller ha slösat någon tid. Under gårdagen blev det klart med värvningen av målvakten Mat Ryan från Brighton, en betydligt bättre backup till Bernd Leno än vad Arsenal hade innan. Men den största och häftigaste nyheten verkar helt klart vara att den norska supertalangen Martin Odegaard, numer förvisso 22 år gammal, ska vara på gång att komma på lån till Arsenal.

Odegaard hade som vi vet en alldeles strålande säsong med Real Sociedad förra säsongen. En säsong som fick Zinedine Zidane att bryta det tvååriga lånekontraktet mellan klubbarna och ta Odegaard tillbaka till Real Madrid, bara för att sedan en liten bit in på säsongen strunta i att spela honom. Ännu en i raden av unga stjärnskott som Zidane slänger åt sidan för att hellre spela sina åldrande gamla stjärnor.

Nu sades Odegaard vilja återvända till Real Sociedad för att få speltid och för att fullfölja sitt gamla lånekontrakt. Men dels verkar Real Madrid inte vilja låna ut Odegaard till Real Sociedad som faktiskt är med och bråkar med Real Madrid om en av Champions League-platserna. Och dels verkar det som om Odegaard när han fick nys om Arsenals och Artetas intresse ändrade melodi illa kvickt.

Annons

Visst vore det en spännande värvning, både för Arsenal och för all del även för Premier League. Odegaard är en väldigt spännande talang inom fotbollen, och det vore en övergång som onekligen skulle generera stort intresse. Dessutom är Odegaard en typ av kreativ spelare som Arsenal i någon mening har ansett sig sakna. Arsenal kan dessutom ge Odegaard perfekt utrymme att växa i världens största och bästa liga.

Något kanske man stör sig på vad som verkar ha blivit någon slags hörnsten i Arsenals värvningsstrategi de senaste åren, nämligen att värva spelare och då i synnerhet kreativa spelare från Real Madrids kylskåp. Om någonting fungerar så är det så klart väl värt att upprepa, men här är det kanske tveksamt hur det faktiskt har fungerat, och då börjar det snabbt mest framstå som brist på fantasi, brist på idéer och brist på alternativ.

Annons

Men det där är så klart ett icke ringa mått av petighet från min sida. Arsenal har betydligt större saker att bekymra sig om än att det kanske har värvats en eller annan gång för mycket från just Real Madrid. Det största eller åtminstone närmaste bekymret av det slaget är dagens tuffa bortamatch i FA-cupen mot Southampton. Onekligen en lottning av det tuffare slaget redan i den fjärde omgången.

Southampton kan för all del tänkas ha sina egna små bekymmer. Under en bra säsong befinner de sig ändå i något av en svacka för tillfället med en vinst på sina sex senaste ligamatcher. Danny Ings har tydligen inte tappat drömmen om att spela i Champions League och verkar vilja vänta med att skriva nytt kontrakt. Dessutom råkar Ralph Hasenhüttl vara en av de som nämns som Frank Lampards ersättare.

Men allt sådant där är självfallet något klubbar som Southampton får räkna med när det faktiskt går bra för dem. Southampton borde så klart vara mer vana vid detta än kanske någon annan klubb i Premier League. Mängden spelare de blivit av med under bara de senaste fem-sex åren är knappast någon man skojar bort. Ändå lyckas Southampton hela tiden ta sig tillbaka.

Annons

FA-cupen borde vara en titel som just den här säsongen är mer tillgänglig för många fler lag än normalt. Alltså är det en titel som inte minst Southampton borde lägga allt krut på att faktiskt försöka vinna, vilket de också kan göra. Arsenal har naturligtvis sin mycket stolta mer nutida historia i FA-cupen som de helt säkert vill bevara och bygga vidare på, regerande cupmästare som de ändå är.

Lördagen inleds alltså med en mycket öppen och väldigt spännande match i FA-cupens fjärde omgång.

:::

Allan Saint-Maximin tillbaka för Newcastle mot Aston Villa ikväll. Steve Bruce spelade vad som verkar vara hans sista kort när han inför matchen var närmast övertydlig med hur ett lag som Newcastle inte kan ha sin mest kreativa spelare borta och hur Newcastles spel var byggt runt Saint-Maximin.

Newcastles spel och resultat beror nämligen inte på Steve Bruce, utan på att Saint-Maximin har varit borta.

Annons

:::

Störst humor inför FA-cuphelgen var ändå Liverpoolsupportern som i bedrövelsen efter förlusten mot Burnley ändå var helt övertygad om att Liverpool minsann skulle ta tre poäng mot Man Utd på Old Toilet i helgen.

Undrar om någon hade hjärta att upplysa honom.

Publicerad 2021-01-23 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto