Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FA-cupens åtta största skrällar någonsin!

Peter Hyllman

Hade Cheltenham lyckats hålla i sin ledning mot Man City matchen ut hade det kanske rankats som en av om inte den största FA-cupskrällen genom alla tider. Skillnaden mellan de båda klubbarna i tabellen är enorm men den ekonomiska skillnaden är om möjligt ännu större. Vad en av Man Citys spelare tjänar på en vecka motsvarar vad Cheltenham betalar samtliga sina spelare över nära nog en hel säsong.

Det är den här typen av matcher som fortsätter ge FA-cupen dess speciella känsla. Inte nödvändigtvis enbart själva skrällarna, utan vetskapen att sådana här skrällar faktiskt kan hända. FA-cupen påminner oss om att hur mycket fotbollen än förändras så kommer den aldrig handla enbart om eliten och om de största klubbarna, att klubbar som Man City och Tottenham existerar i samma värld som klubbar som Cheltenham och Wycombe.

FA-cupens fjärde omgång började med en rejäl skrällvarning i fredags mellan Chorley och Wolves, fortsatte med vad som visade sig bli en rejäl skrällvarning mellan Cheltenham och Man City, och avslutas med en mycket möjlig skrällvarning under måndagskvällen mellan Wycombe Wanderers och Tottenham. Wycombe spelar för all del i EFL Championship, men det är ju minst en division för högt för dem egentligen.

Annons

Om Wycombe skulle lyckas besegra Tottenham skulle det onekligen räknas in bland FA-cupens största skrällar, precis som en vinst för Chorley mot Wolves eller för Cheltenham mot Man City hade gjort. Om någon av dessa matcher hade varit den största skrällen någonsin är kanske mer osäkert. Det finns några klassiska FA-cupskrällar som hör till FA-cupens generella mytbildning och pratas om som dess allra största.

Hade någon av den här omgångens möjliga skrällar kommit med på en lista över FA-cupens åtta största skrällar någonsin?

(8) Barnsley vs Chelsea, 2008

Barnsley hade faktiskt redan svarat för en skräll i den här upplagan av FA-cupen genom att i omgången innan ha besegrat Liverpool på Anfield. Ingen gav dem någon större chans att skrälla igen mot Chelsea fastän de den här gången lottats hemma. Chelsea ställde upp med ett bra lag innehållandes John Terry, Michael Essien, Ricardo Carvalho, Michael Ballack, Joe Cole och Nicholas Anelka, men lyckades aldrig tränga genom Barnsleys envisa försvar. Matchen väntade på ett mål av Barnsley och till slut kom det genom ett inlägg till Kayode Odejayi i mitten av andra halvlek.

Annons

(7) Hereford vs Newcastle, 1972

Utan tvekan den mest berömda FA-cupskrällen någonsin. En match och ett mål som spelas på repris om och om igen inför varje ny upplaga av FA-cupen. Hereford befann sig långt nedanför Football League vid det här tillfället men hade på något vis lyckats få med sig 2-2 från St James Park. Ingen gav Hereford någon större chans att upprepa bedriften på Edgar Street, definitivt inte sedan Newcastle tagit en tidig ledning. Men Ronnie Radford ville annorlunda med ett fantastiskt skott från 40 meter, innan Ricky George i förlängningen satte spikan i kistan.

(6) Mansfield vs West Ham, 1968

Mansfield hade aldrig tidigare varit i kvartsfinal i FA-cupen och aldrig förut vunnit mot motstånd från den högsta divisionen. Båda dessa saker skulle Mansfield åstadkomma genom denna seger i den femte omgången mot West Ham, som vid tillfället befann sig på sjätte plats i vad som nu är Premier League. West Ham hade tre spelare i laget som bara två år tidigare hade vunnit VM i form av Bobby Moore, Martin Peters och Geoff Hurst, och bestod i övrigt av flera lovande spelare. Alla förväntade sig att West Ham skulle vända när Mansfield tog ledningen men istället blev det till slut 3-0.

Annons

(5) Sunderland vs Leeds, 1973

Southampton mot Man Utd 1976, Wimbledon mot Liverpool 1988, Wigan mot Man City 2013. Vi har sett ett antal FA-cupfinaler där ett till synes svagare lag överraskar den för givet tagna vinnaren. Men ingen av dem är nog riktigt lika spektakulär som den här klassiska FA-cupfinalen mellan Don Revies Leeds, vid den här stunden Englands mest dominanta fotbollslag, och Bob Stokoes Sunderland som vid tillfället befann sig i den andra divisionen. Ian Porterfield gav Sunderland ledningen i den första halvleken, och den andra halvleken karaktäriserades främst av Jim Montgomerys fantastiska räddning.

(4) Chelsea vs Bradford, 2015

När Chelsea lottades på hemmaplan mot League One-klubben Bradford i den fjärde omgången var det ingen som tänkte särskilt mycket mer på den matchen. En bekväm lottning för Chelsea på sin väg vidare i turneringen. Anmärkningsvärt nog hade så klart varit om Bradford lyckades vinna mot Chelsea, eller ens ta matchen till omspel. Men att Chelsea leder matchen med 2-0 innan Bradford vänder och vinner matchen med 4-2 tar matchen långt utöver det anmärkningsvärda. En seger som förmodligen i sig överträffade Bradfords Ligacupfinal runt samma tid.

Annons

(3) Bournemouth vs Man Utd, 1984

Visst hade Man Utd bara några veckor tidigare åkt ur Ligacupen mot ett annat lag från den tredje divisionen, men Man Utd låg tvåa i ligan och ingen trodde på allvar att Bournemouth skulle kunna slå ut Man Utd ur FA-cupen. Man Utd trodde kanske inte heller det, men en ung manager i Harry Redknapp trodde annat. Efter en mållös första halvlek gjorde Milton Graham 1-0 efter en slarvigt försvarad hörna, och kort därefter utökade Ian Thompson till 2-0. Man Utds supportrar invaderade planen i ett fruktlöst försök att få matchen avbruten.

(2) Wrexham vs Arsenal, 1992

Här förväntades ingenting annat än en ren promenadseger för Arsenal som vid tillfället var regerande engelska mästare samtidigt som Wrexham befann sig absolut längst ned i botten av Football Leagues fjärde division. Och efter att Alan Smith gett Arsenal en tidig ledning var det också så som matchen såg ut att bli. Men ett-noll till the Arsenal visade sig inte riktigt räcka den här gången. Mickey Thomas kvitterade med en snygg frispark från 25 meter med tio minuter kvar av matchen, och med Arsenal skakat såg Wrexham även till att avsluta jobbet med ett stökigt vinstmål av Steve Watkin.

Annons

(1) Sutton Utd vs Coventry, 1989

Märkligt nog en match det inte pratas jättemycket om, kanske för att den inte involverar någon av de traditionella storklubbarna. Coventry hade däremot vunnit FA-cupen två år tidigare och låg vid det här tillfället trea i den högsta divisionen. Åtta spelare som vunnit FA-cupen var kvar i Coventry. Sutton spelade inte ens i Football League. Sutton tog ledningen, Coventry kvitterade, innan Matthew Hanlon gjorde vinstmålet för Sutton efter en kort hörna. Sutton vidare till fjärde omgången där de kvickt fick smisk av Norwich med 0-8.

Publicerad 2021-01-25 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto