Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

De åtta bästa smeknamnen på engelska klubbar!

Peter Hyllman

Smeknamn på engelska klubbar är något mycket vanligt, varje engelsk klubb har normalt sett minst ett smeknamn, oftast flera. Smeknamn har några saker gemensamt. Det är t ex inte samma sak som öknamn, utan ett uttryck som används och oftast myntats av egna supportrar. Ett öknamn kan dock ha tagits över av dessa supportrar och gjorts om till ett smeknamn. Ett smeknamn är dessutom oftast något som används internt, inte externt i marknadsföringen av klubben.

Smeknamnen på engelska klubbar faller normalt sett inom två grova kategorier. Dels har vi kopplingen till någon form av djur med lokal anknytning eller anknytning till klubbens emblem, normalt sett allt annat än särskilt skräckinjagande djur för övrigt. Olika typer av fåglar är återkommande. Dels finns där den allra främsta kopplingen till någon form av yrke eller industri, alltid med någon lokal anknytning, som mer än kanske något annat visar på den engelska fotbollens rötter som arbetarklassport.

Vad gäller öknamn kan jag väl säga att man vinner inga pluspoäng hos mig på att sitta och rabbla dem i det här kommentarsfältet. Omöjligt är det emellertid inte att en kommande måndagslista tar upp den engelska fotbollens töntigaste öknamn. Men den här måndagslistan tar alltså upp de bästa smeknamnen på engelska klubbar. Och jag har väl här egentligen bara två kriterier att rensa bort alternativ med. Det ska vara ett hyfsat unikt smeknamn, och det ska vara ett smeknamn som fortfarande används.

Annons

Utöver det handlar det alltså bara om vilka smeknamn som är bäst i någon form av subjektiv mening, med vilket jag värdesätter både fantasifullhet och symbolism. Alla är så klart helt fria att ge sina egna förslag i kommentarsfältet, precis som det kanske kan vara lite av en slags sport att utan hjälp av google faktiskt gissa vilka åtta klubbar dessa smeknamn faktiskt syftar på.

(8) The Black Cats

Ett namn som givits klubben av kanonbatteriet längs med floden som rinner genom staden i det område där klubben en gång grundades. Här finns även en skröna om att en svart katt smugglades in till FA-cupfinalen 1937 för god tur, som svarta katter faktiskt är för sjömän, och laget vann finalen.

(7) The O’s

Enkelt men inspirerat namn taget direkt från klubbens formella namn. Ett namn som används i vardagen och går väldigt långt tillbaka, till och med till tiden innan tröjnummer då istället för tröjnummer den här klubben istället hade ett stort O på baksidan av sina lagtröjor.

Annons

(6) Toon

Ett namn som på många sätt kommit att symbolisera både klubben och staden och som ett uttryck för områdets särskilda dialekt på något sätt har kommit att karaktärisera klubben på ett fint sätt. Förmodligen ett namn som används mer av lokala supportrar än klubbens formella namn.

(5) The Terriers

Ett av dessa djurbaserade namn som däremot är lite speciellt just eftersom det är lite annorlunda på så vis. Fick något av ett uppsving för några år sedan när klubbens manager faktiskt använde sig av namnet för att få sitt lag att vara ettriga som terriers på fotbollsplanen.

(4) The Toffees

Det råder delade meningar om hur och varifrån det här namnet egentligen kommer. En teori är att det syftar tillbaka på en gammal godisbutik som fanns redan innan klubben grundades, och där lagets supportrar köpte sin kola på vägen till arenan. Förmodligen en inte alltför vanligt tradition i dessa dagar.

Annons

(3) The Shakers

Vi kommer att skaka om dem! – sade det här lagets manager inför en match mot ett betydligt större lag i FA-cupen. Något som klubbens supportrar tog tillvara på och ända sedan dess har det här laget varit Shakers i folkmun. Ett något ovanligt sätt för ett namn att komma till kan man tycka.

(2) The Smoggies

Om vi tittar på längan av namn i den engelska fotbollen så är det ju generellt positiva namn. Vi ser sällan namn som så att säga betonar något negativt runt laget. Men här har det alltså gjorts ett namn av den smog och förorening som finns i stadens luft genom dess stål- och kemifabriker.

(1) The Wombles

Den engelska motsvarigheten till om en svensk klubb skulle ha börjat kalla sig för mumintrollen eller dylikt. Ett namn taget från ett fiktivt pälsdjur med spetsiga näsor skapat av barnboksförfattarinnan Elisabeth Beresford, ett djur som hjälper till att hålla rent i miljön. Namnet speglar kanske inte alltid klubbens image genom åren.

Annons

***

PREMIER LEAGUE-HÖRNAN (#23)

Aston Villa 1-0 Arsenal, Burnley 1-1 Brighton, Newcastle 3-2 Southampton, Fulham 0-0 West Ham, Man Utd 3-3 Everton, Tottenham 2-0 West Brom, Wolves 0-0 Leicester, Liverpool 1-4 Man City, Sheffield United 1-2 Chelsea, Leeds vs Crystal Palace.

Aktuell tabell

Omgångens stjärna: Phil Foden, Man City. Mer eller mindre den perfekta matchen av Foden på Man Citys offensiva mittfält. Bra bollbehandling, bra beslut på planen och konstant kreativ framåt för Man City. Låg bakom det mesta bakom Man Citys viktiga vinst på Anfield.

Omgångens kalkon: Alisson Becker, Liverpool. Ger mer eller mindre bort både matchen och ligatiteln till Man City med sina insatser under framför allt andra halvlek i matchen mot Man City. En ren mardrömsinsats. Men kanske lite typiskt för en säsong där det mesta går fel i en match som Liverpool måste vinna.

Annons

Omgångens manager: Pep Guardiola, Man City. Har hittat en perfekt taktik för den här säsongen, och som det också visade sig, en perfekt taktik för att kunna kontrollera matchbilden mot Liverpool bättre än vad de har visat sig kapabla tidigare säsonger. Tung prestigevinst!

Omgångens kanon: Newcastle. Visst måste det vara roligt för Newcastles supportrar att laget vinner. Men roligare är förmodligen att det äntligen faktiskt är roligt igen att titta på när Newcastle spelar fotboll. Det är en bit kvar till the entertainers, men nu är Newcastle åtminstone på väg i alla fall.

Omgångens J.R.: Man City. Man var nog tvungen att säga att Liverpool verkligen behövde vinna kvällens match för att ha någon chans kvar på ligatiteln, men den här vinsten för Man City har med största sannolikhet vunnit ligatiteln åt dem. Svårt att se något lag ta sig förbi dem nu. Vann övertygande på Anfield.

Annons

Omgångens Cliff Barnes: Mike Dean. En olycka kommer sällan ensam. Mike Dean gjorde ett rätt grovt misstag i förra omgången mellan Man Utd och Southampton, och lyckades inte hålla sig i matchen mellan Fulham och West Ham heller när han på mycket märkliga grunder visade Tomas Soucek det röda kortet.

Omgångens match: Newcastle 3-2 Southampton. Bra match mellan två jämna lag som spelar tämligen fin fotboll. Många mål och en match som stod och vägde. En match som hade kunnat vara väldigt trevlig att titta på med folk på läktarna. Nu var det för all del en helt okej upplevelse ändå.

Omgångens WTF: Solskjaer. Efter att ha ägnat åtminstone det senaste året åt att ha hävdat hur han gjort Man Utd redo att börja utmana om titlar igen så konstaterar alltså Solskjaer efter 3-3 mot Everton och ännu ett helt onödigt poängtapp att Man Utd alls inte är ett lag som ska ses som några titelutmanare. Nähä…

Annons

Omgångens BTW:

Över sju timmar sedan Liverpool gjorde ett spelmål på Anfield.

Fernandinhos tweet den 6 februari av alla dagar innehållandes en explosion, en fotboll, ett flygplan och ett skrattande emoji får väl bokföras som ”otur”.

Efter att inte ha förlorat på Anfield på evigheter har Liverpool nu förlorat tre raka matcher på Anfield.

Harry Kane tillbaka, då vinner Tottenham!

Publicerad 2021-02-08 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto