Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Barnsley blir ingen barnlek för Chelsea

Peter Hyllman

Barnsley har mött Chelsea på Oakwell förut, och den gången resulterade det i en av FA-cupens största skrällar. Det var 13 år sedan då ett Barnsley som då befann sig det som idag är EFL Championship lyckades vinna mot Chelsea med 1-0. Ett Chelsea som senare under samma säsong skulle vara målskillnad från att vinna ligan och en straffläggning från att vinna Champions League.

Om det skulle vara en större eller mindre skräll om Barnsley skulle vinna mot Chelsea också den här gången är kanske något oklart. Barnsley spelar för all del fortfarande i EFL Championship. Någon målskillnad kommer däremot inte förhindra Chelsea från att vinna ligan den här säsongen, och att Chelsea skulle spela Champions League-final i slutet av den här säsongen måste nog betraktas som en smula osannolikt.

Detta sagt har Chelsea faktiskt fått en rätt imponerande start med Thomas Tuchel som manager. Efter en första oavgjord match mot Wolves har Chelsea följt upp detta med vinster mot Burnley, Tottenham och nu senast Sheffield United. Det är nästan så att vissa har börjat göra jämförelsen med när Southampton sparkade Nigel Adkins och ersatte honom med Mauricio Pochettino.

Annons

Valerien Ismael är ett annat exempel på en så här långt mycket lyckad utländsk manager i engelsk fotboll, av det slag som har blivit vanligare inte bara i Premier League utan också i EFL Championship. Ismael är en i en längre rad av utländska manager i Barnsley, med José Morais, Daniel Stendel och Gerhard Struber före honom i tur. Men Ismael får nog ändå sägas ha lyft upp Barnsley ytterligare en nivå.

Precis som Tuchel har Ismael sin bakgrund och fostran som manager i den tyska fotbollen, där han efter att ha varit head coach för Wolfsburg II fick uppdraget att ta över Wolfsburg i Bundesliga. På det jobbet blev inte Ismael särskilt långvarig. Bättre gick det i så fall senast med LASK i Österrike, som han var nära att ta till Champions League-slutspel, och faktiskt tog till åttondelsfinal i Europa League.

Annons

Barnsley anställde Ismael i oktober, strax efter att de sparkat Gerhard Struber. Ismael tog jobbet till stor del för att han upplevde att Barnsleys profil som klubb passade honom och att de ville spela en fotboll han själv uppskattade. Föga förvånande motsvarar Ismael tämligen väl vad vi har kommit att förvänta oss från en ung, tyskt inspirerad manager med stort fokus på hög press, hög intensitet och en mycket rak och direkt fotboll.

Vad Ismael också har visat sig bra på är att coacha unga spelare. Detta var grunden för hans framgångar både med Wolfsburg och med LASK. Och det har visat sig viktigt även med Barnsley, där den 26-årige anfallaren Cauley Woodrow är lagets näst äldste spelare och den 20-årige Callum Styles är en av EFL Championships bästa och mest lovande offensiva mittfältare.

Mindre viktigt lär det heller inte bli med en spelartrupp som för närvarande har en snittålder på 22-23 år, och med viss marginal är EFL Championships yngsta. Ett ungt lag som blev ännu yngre under januarifönstret då Barnsley framför allt värvade ungt, kanske först och främst den tyska talangen Kilian Ludewig från Red Bull Salzburg, och den landslagsmeriterade amerikanske anfallaren Daryl Dike från Orlando City i MLS.

Annons

Att Barnsley värvar från MLS ska kanske inte komma som någon större överraskning med klubbens relativt nya amerikanska ägare och ledning. Det ligger också väl i linje med de nya reglerna efter Brexit som lär minska klubbarnas fokus på EU-spelare. Att Barnsley i första grad värvar ungt och utvecklingsbart överraskar kanske inte heller med Moneyballs Billy Beane som en av huvudinvesterarna i klubben.

Med ett så tydligt formulerat spelsystem, en tämligen offensiv 3-4-3-uppställning baserad runt bärande principer som hög press och en väldigt intensiv fotboll, behöver det inte vara något större problem för Valerien Ismael och Barnsley med en mycket ung spelartrupp. Tvärtom kan det i vissa avseenden vara en fördel. Spelare som orkar mer, och spelare som kan lära sig snarare än behöva avlära sig.

Visst har det också gett effekt för Barnsley. Ismael tog över Barnsley i slutet av oktober då Barnsley ännu inte vunnit en enda match i ligan och tagit endast tre poäng på sina första sex matcher. Ismaels första match med Barnsley, borta mot Millwall, slutade också oavgjort men därefter har Barnsley radat upp vinster i en takt som anstår ett topplag i EFL Championship. Laget har stadigt stigit i tabellen.

Annons

Egentligen är det nog bara efter årsskiftet som Barnsleys formkurva har börjat peka nedåt igen, med tre raka förluster följt av två oavgjorda matcher. Dock mot tufft motstånd i form av idel topplag i de tre förlusterna. Trots detta befinner sig Barnsley tryggt i mitten av tabellen, en lång väg från förra säsongens dramatiska nedflyttningsstrid då de räddade sig själva kvar i EFL Championship under säsongens allra sista omgång.

Valerien Ismael lyckades lyfta LASK från den österrikiska andradivisionen ut till Europa, på gränsen till Champions League, och till åttondelsfinal i Europa League. Att lyckas med det motsvarande med Barnsley vore nog att ta dem från bottenstrid i EFL Championship till uppflyttning till Premier League. Dit är det en lång väg kvar, men som de närmaste åren troligtvis kommer visa så är det alls inte någon omöjlig dröm för Barnsley.

Annons

En omöjlig dröm lär det knappast heller vara för Barnsley att faktiskt kunna vinna mot Chelsea på Oakwell ikväll. Chelsea kommer med största sannolikhet rotera spelare, och Barnsley är definitivt bra nog att ge Chelsea en match. Ung entusiasm och tydliga taktiska principer har gjort Barnsley till ett av de mest spännande och underhållande lagen i EFL Championship den här säsongen.

Att Barnsley skulle kunna visa varför också i FA-cupen, även när de ställs mot väldigt tufft motstånd i form av Chelsea, är alls inte någon långsökt tanke.

Publicerad 2021-02-11 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto