Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Många matcher i matchen mellan Man Utd och Real Sociedad

Peter Hyllman

Måste medge att La Liga som helhet har ett begränsat värde för mig personligen. Nio gånger av tio vinner antingen Real Madrid eller Barcelona, som oavsett hur dåliga de än är för stunden ändå med god marginal tar sig till Champions League. Och den tionde gången vinner kanske Atletico Madrid, om de får allt att stämma. Och bakom dessa tre kravlar sig oftast Sevilla eller möjligen Valencia in på den fjärde platsen.

Men det finns guldkorn också i La Liga naturligtvis, precis som är fallet med Premier League, och den här säsongen måste ett sådant guldkorn nog ändå sägas vara Real Sociedad. Nu vinner de för all del inte ligan som några överentusiastiska tänkare och tyckare inbillade sig i höstas, och det mesta tyder på att något Champions League blir det inte heller, men de har definitivt förgyllt en i övrigt rätt trist säsong.

Därmed kan man nog även säga att när Man Utd lottades just mot Real Sociedad i Europa Leagues sextondelsfinaler så var det onekligen också att förgylla ett i övrigt rätt trist europeiskt cupslutspel. Europa Leagues slutspel är kanske inte väldigt upphetsande ens i normala fall, åtminstone inte för storklubbarna, men definitivt inte när man har tagit sig till Europa League-slutspelet genom att åka ur Champions League.

Annons

Befinner man sig ändå där så vill man självfallet lottas mot underhållande och tufft motstånd. Få saker entusiasmerar kanske mindre än sextondelsfinal eller åttondelsfinal mot CSKA Tjeljabinsk. Men att redan i den här rundan ställas mot ett av de roligare La Liga-lagen gör det hela betydligt mycket mer drägligt. Allra helst som La Liga-lag av det här slaget brukar vara lite tuffare nötter i europeiskt cupspel än sina tyska motsvarigheter.

Vad som gör Man Utds sextondelsfinal mot Real Sociedad särskilt spännande är emellertid kanske inte enbart matchen i sig, utan möjligen framför allt alla de många matcherna i matchen. Det finns för oss som följer engelsk fotboll, inte minst då oss som följer engelsk fotboll från Sverige, så många namn i Real Sociedad som ger den här sextondelsfinalen en väldigt massa extra krydda.

Annons

David Silva framför allt som efter förra säsongen sade adjö till Man City och återvände till Spanien, och med Real Sociedad som klubbadress. En typ av flytt på gamla dagar man skulle vilja se fler stjärnspelare göra. Silva måste räknas till en av Premier League-erans allra bästa spelare och förmodligen Man Citys bästa spelare genom alla tider, även om jag kanske ändå håller Colin Bell högre, och nyckelspelare för Man Utds lokala rivaler.

Alexander Isak är naturligtvis, tillsammans med Viktor Nilsson Lindelöf, den som står för det riktigt stora svenskintresset i den här sextondelsfinalen. Isak är svensk fotbolls kanske största hopp efter Zlatan Ibrahimovic, och det märks naturligtvis på hur svenska tabloider bevakar Isak och vilka förhoppningar de knyter till honom. Isak gör en bra säsong med Real Sociedad och kan visa sig en handfull för ett svajigt Man Utd-försvar.

Annons

Adnan Januzaj var en gång i tiden Man Utds stora boy wonder, kanske det enda positiva som dök upp i Man Utd under David Moyes olyckliga år i klubben. Skickligheten och fotbollen finns definitivt, men kanske aldrig riktigt attityden och arbetsviljan. Även om det är svårt att säga vad som hade hänt i ett mindre dysfunktionellt Man Utd. Oavsett det måste man räkna med att Januzaj lär vara taggad till tänderna ikväll.

Nacho Monreal är långt ifrån den roligaste bekantingen på den här listan. En av alla dessa mellanmjölksspelare som Arsenal av någon anledning värvade under 2010-talet. Aldrig bra nog att faktiskt lyfta Arsenal, men aldrig så dålig att han helt föll ur ramarna. Att han trivdes bättre i La Liga kommer knappast som någon större överraskning, och att han kan göra ett gott dagsverke vet vi av erfarenhet.

Annons

Asier Illarramendi är inte någon tidigare bekantskap från Premier League. Däremot är det en av alla dessa talanger som kommit fram i La Liga under de senaste tio åren och spåddes en lysande framtid. Hans flytt till Real Madrid blev däremot aldrig en succé, och vad Illarramendi gjorde då är kanske även det något man önskar att fler spelare faktiskt gjorde, han återvände till sin moderklubb i Real Sociedad.

Mikel Oyarzabal är en annan ruggigt talangfull spelare med rötterna i Real Sociedad, som debuterade i klubbens a-lag redan för sex-sju år sedan som 17-åring. Oyarzabal är bara 23 år gammal men har redan hunnit med att göra över 180 matcher för Real Sociedad, och ser ut att kunna bli en av klubbens stora legender. Att han skjuter Real Sociedad förbi både Man Utd och långt fram i Europa League är alls ingen omöjlighet.

Annons

Detta är som kanske alla förstår ett helt annat Real Sociedad än det lag som David Moyes av någon anledning förmodligen inte ens han själv begriper så här i efterhand tog hand om under något strax efter att han fått sparken av Man Utd. Ännu en av dessa kanske något absurda kontaktytorna mellan de båda klubbarna. Imanol Alguacil har skapat ett helt annat och betydligt bättre Real Sociedad.

Vad spanska lag som Real Sociedad alltid är i dessa sammanhang är taktiskt väldigt väl drillade. Detta gör dem till en tuff motståndare för ett lag som inte är överdrivet väl taktiskt drillat som Man Utd, även om Man Utd spelare för spelare naturligtvis sitter på den betydligt högre individuella kvaliteten. Men ska Man Utd ta sig förbi Real Sociedad, liksom vinna Europa League, måste Man Utd även visa taktisk smartness.

Annons

Något som Man Utd knappast har visat något överflöd av, varken den här säsongen eller under tidigare säsonger. Och oavsett hur bra Man Utd faktiskt spelar, eller delar av laget faktiskt spelar, så är det svårt att skaka av sig det här intrycket att Man Utd alltid sitter på ett eller flera av dessa misstag som ställer till det för dem själva. Upprepar sig detta även mot Real Sociedad blir detta en väldigt besvärlig sextondelsfinal för Man Utd.

Man Utd har förmodligen ändå den tuffaste sextondelsfinalslottningen av de engelska klubbarna. Visst, Benfica kan bli en nöt att knäcka för Arsenal men Arsenal bör ändå ses som relativt klara favoriter. Tottenham ska självfallet slå Wolfsberger, om nu inte Mourinho tagit fel och istället scoutat Wolfsburg. Leicester bör rimligtvis vara stora favoriter mot ett förvisso europeiskt erfaret Slavia Prag.

Annons

Man Utd var det enda engelska laget att åka ur Champions League i gruppspelet. Vad de förmodligen behöver undvika nu är att även bli det enda engelska laget att åka ur Europa League i sextondelsfinalen.

Publicerad 2021-02-18 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto