Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Halkvarning för Arsenal, Leicester och Rangers i Europa League!

7v

Tottenham är redan klara för åttondelsfinal i Europa League, efter att ha städat av Wolfsberger i returmatchen redan igår kväll. Man Utd är i praktiken redan klara för åttondelsfinal i Europa League efter att ha gjort köttsylt av Real Sociedad i den första matchen med 4-0, en match som synnerligen påpassligt helt glömts bort i de senaste dagarnas svenska hyllningskörer runt Alexander Isak.

ANNONS

För tydlighetens skull är det alltså inte Alexander Isak jag gör mig lite lustig över med den där kommentaren, utan snarare den här benägenheten bland media med flera att helt och hållet agera cheerleaders åt vissa spelare, ofta baserat på nationalitet. Lite samma princip bakom detta som varför det knappast är Pep Guardiola själv som är måltavlan när jag gör mig lustig över världens alla pepologer.

Återstår av de brittiska lagen att göra sig klara för Europa Leagues åttondelsfinaler gör alltså Arsenal, Rangers och Leicester. Både Arsenal och Leicester plockade hem oavgjort i de första matcherna på ”bortaplan”. Rangers å sin sida lyckades till sist vinna en extremt händelserik och svängig bortamatch mot Royal Antwerpen, där en straff på tilläggstid gav dem 4-3. Rangers borde ha goda chanser att ta sig vidare.

ANNONS

Både Arsenal och Leicester har däremot satt sig i vad vi nog rimligtvis ändå måste beskriva som lite luriga positioner. Båda måste nog fortfarande anses som favoriter att ta sig vidare men lever så att säga farligt. Det krävs helt enkelt inte att särskilt mycket ska gå snett i deras båda respektive matcher för att ett uttåg ur Europa League ska kunna bli ett i högsta grad sannolikt scenario.

Arsenal har 1-1 att gå på från den första matchen mot Benfica. Hade returmatchen spelats på Emirates framför publik hade jag nog betraktat Arsenal som rätt klara favoriter att gå vidare. Men nu spelas inte returmatchen där utan, kanske en aning olycksbådande, på Georgios Karaiskakis, till vardags hemmaarena till Olympiakos, som ju borde kunna ge Arsenal en del rätt elaka europeiska cupminnen.

Benfica är alls inte något svagt lag och är framför allt ett lag med väldigt mycket erfarenhet från sådana här europeiska cupmatcher. Arsenal är dessutom ett lag som inte känns riktigt stabila i sig själva, det kan helt enkelt bli antingen himmel eller pannkaka och som vi har sett under säsongen sällan något däremellan. Och blir det pannkaka i denna match är en vinst mot Benfica långt ifrån garanterad.

ANNONS

Mittbacksparet i Benfica torde hur som helst vara rätt välkänt för alla som tittar på matchen mellan Arsenal och Benfica. Jan Vertonghen och Nicolas Otamendi har ju båda på lite olika sätt gjort sig ett namn i Premier League under de senaste sex-åtta åren, och har kanske gett Benfica något av en slags je ne sais quoi rent defensivt som laget tidigare saknat. Vad nu det betyder egentligen.

Leicester fick ett ännu besvärligare resultat att jobba med sedan den första matchen mot Slavia Prag slutat 0-0 på Eden Arena. Vilket betyder att oavgjort inte är ett hållbart resultat för Leicester ikväll som tvärtom ligger lite illa till med tanke på den ständigt närvarande bortamålsregeln. En fördel Leicester däremot har jämfört med Arsenal är att de faktiskt får spela returmatchen på hemmaplan, på King Power Stadium.

ANNONS

Hemma på King Power Stadium har Leicester varit mer eller mindre omöjliga hittills i Europa League den här säsongen. Gruppspelet såg dem först besegra Zorya Luhansk med 3-0, därefter Braga med 4-0 och till sist AEK Aten med 2-0.  Nio mål framåt och inte ett enda insläppt mål således. Om Leicester kan bevara den formen på hemmaplan ikväll så borde det bli åttondelsfinal även för Leicester.

Men Slavia Prag är alls ingen lätt motståndare, ett lag med mycket hög erfarenhet från eureopeiskt cupspel och som dessutom kanske något oroväckande har gjort till något av en egen specialitet att vinna europeiska cupmöten där första matchen slutat 0-0 på hemmaplan, något de lyckats med fyra av fem gånger. Man anar alltså att resultatet och matchbilden i själva verket passar Slavia Prag tämligen väl.

Erfarenhet är kanske något som Leicester ändå får sägas sakna av europeiskt cupspel. De gick förvisso till kvartsfinal i Champions League för fyra år sedan, Men detta är faktiskt första gången som Leicester alls deltar i Europa League, även om de har spelat ett antal gånger i den gamla UEFA-cupen. Vilket i och för sig var rätt länge sedan. Men att spela i Europa är definitivt ingenting som riktigt sitter i blodet ännu för Leicester.

ANNONS

Även Brendan Rodgers personliga erfarenhet av europeiskt cupspel får nog anses vara rätt låg. Åtminstone när det gäller bra erfarenheter. Rodgers har i själva verket spelat fyra tidigare slutspelsmatcher i Europa League genom åren, och förlorat alla fyra. Två matcher med Liverpool, mot Zenit och Besiktas, och två matcher med Celtic, återigen mot Zenit samt därefter mot Valencia.

Någon gång ska väl däremot vara den första gången. Och det är väl kanske som man brukar säga. Bra erfarenheter kommer från dåliga erfarenheter, och dåliga erfarenheter kommer från ingen erfarenhet. Enda frågan är väl då kanske var Leicester och var Rodgers befinner sig just nu. Om kvällens match blir en bra erfarenhet baserat på tidigare dåliga erfarenheter, eller en dålig erfarenhet baserat på bristen på erfarenhet.

ANNONS

Lottningen av Europa Leagues åttondelsfinaler äger rum runt lunchtid imorgon. Vi har garanterat med två brittiska lag i denna lottning. Vi har sannolikt med fem brittiska lag i denna lottning när kvällen summeras. Kanske går det därför att säga att förväntat antal brittiska lag (xG) i denna lottning är fyra. Återstår i så fall att se vilka av Arsenal, Rangers eller Leicester som trotsar eller motsvarar dessa förväntningar.

För Alexander Isak är det emellertid slutspelat i Europa League efter den här kvällen. Kanske kan han säga adjö med flaggan i topp?

Publicerad 2021-02-25 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto