Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Varför byter inte Newcastle bort Steve Bruce?

Peter Hyllman

Listan över skäl varför Newcastle borde byta bort Steve Bruce mot någon annan manager börjar bli väldigt lång och blir dessutom bara längre och längre. Det har spekulerats under större delen av säsongen redan, och alltmer ju längre säsongen bokstavligt talat har lidit, om att Bruce skulle vara på väg att  få sparken. Ändå sitter Bruce alltjämt och fortfarande kvar på sin post.

Resultat och tabellplacering talar för sparken. Newcastle har vunnit endast två av sina 16 senaste ligamatcher, i vilka de gått mållösa av planen i sju av dem, detta under en positiv period med Graeme Jones som ny i klubben. Newcastles avstånd till nedflyttningsstrecket har stadigt minskat och risken för nedflyttning är nu i själva verket mycket hög, med Newcastle i en direkt nedflyttningsstrid med framför allt Brighton och Fulham.

Fotbollen och prestationerna talar för sparken. Det har inte sagts mycket positivt om Steve Bruces taktiska idéer, möjligen för att många antingen betraktar dem som oklara eller i värsta fall obefintliga, eller för att många ser dem som alldeles för konservativa och passiva. Newcastle har genomfört många matcher till synes helt utan ens någon större ambition att faktiskt försöka anfalla och vinna matcherna.

Annons

Relationer till spelare och till supportrar talar för sparken. Häromveckan läckte uppgifter ut om ett öppet gräl mellan Steve Bruce och Matt Ritchie, och av allt att döma var det inte någon engångsföreteelse. Bruce har gång på gång lämpat över ansvaret för lagets problem på spelarna. Även till supportrarna är relationen i högsta grad avstängd, där många inte alls känner igen sig själva eller klubben i Steve Bruce.

Steve Bruces eget agerande talar alltmer för sparken. Bruce har ägnat väldigt mycket tid den senaste tiden åt att porta journalister från klubbens presskonferenser, att jaga läckor runt spelartruppen som en billig hobbydetektiv och åt att leta efter den ena ursäkten efter den andra varför laget presterar svagt. Senast var det Coronas fel att Newcastle inte längre spelade bra. Inget av detta är några särskilt positiva tecken för en manager.

Annons

Timingen börjar dessutom tala för sparken. Säsongen börjar komma in i sitt avslutande och avgörande skede, och Newcastle befinner sig i en rejäl dogfight med två-tre andra klubbar om att undvika nedflyttning. Om Newcastle skulle hinna med att faktiskt få en effekt av ett managerbyte så är det ett beslut som i så fall behöver fattas förr snarare än senare.  Snart är det förmodligen för sent.

Ändå sitter Steve Bruce alltså kvar som Newcastles manager. Listan över rationella skäl varför Bruce borde få sparken är definitivt betydligt längre än motsvarande lista över rationella skäl varför Bruce inte borde få sparken. Det är högst tveksamt om några rationella skäl över huvud taget existerar. Men vilka andra sorters skäl kan då faktiskt finnas för Newcastle att inte byta bort Steve Bruce som manager?

Annons

Mike Ashley har annat för sig!

En tankegång som har snurrat runt några varv i den mediala centrifugen, och som även bär någon form av rimlighetens prägel, är att Newcastle helt enkelt ligger väldigt långt ned just nu på Mike Ashleys, Newcastles ägares, prioritetslista. Att han helt enkelt har andra och för honom viktigare saker för sig.

Att det är rimligt som tankegång beror naturligtvis på Covid-19 och att pandemin nog kan tänkas ha rätt stora effekter för det som är hans huvudsakliga affärsrörelse. Alltså är han för närvarande kanske upptagen med sådant som faktiskt verkligen brinner i någon form av bildlig mening.

Beslutet att sparka Steve Bruce tarvar emellertid Mike Ashleys godkännande, liksom de alternativa lösningar som då skulle bli aktuella. Men om nu Ashley helt enkelt vägrar att vika tid åt den här frågan så blir det ju lätt så att det uppstår ett beslutsvacuum och därmed en slags handlingsförlamning.

Annons

Newcastles erfarenheter av att sparka managers!

Här dök under dagarna upp en annan tankegång som var en smula intressant att i alla fall fundera på. Nämligen att Newcastle inte sparkar Steve Bruce eftersom deras erfarenhet är att bytte ut sin manager under båda de tidigare säsongerna som Newcastle faktiskt åkte ur Premier League, och att detta alltså talar för att inte sparka managern denna gång.

Detta är förvisso ett praktexempel på högst selektivt tänkande. För det första åkte Newcastle näppeligen ur dessa båda gånger för att man sparkade sin manager, de lyckades snarare inte hålla sig kvar trots att de sparkade sin manager. För det andra har Newcastle så klart sparkat managers andra gånger utan att ha åkt ur Premier League.

Alltså är det inget särskilt bra argument, men det kan ju för den sakens skull ändå vara ett argument som Newcastle faktiskt använder sig av för att inte byta bort Steve Bruce. Där kan ju åtminstone finnas en känsla av att sparka Bruce inte är någon garanti mot nedflyttning, vilket för all del stämmer även om det samtidigt är feltänkt.

Annons

Sådana garantier existerar naturligtvis inte. Newcastle kan åka ur Premier League med och utan Bruce, liksom hålla sig kvar i Premier League med och utan Bruce. Frågan som Newcastle har att brottas med är om sannolikheten att hålla sig kvar i Premier League är högst med Bruce som manager eller med en annan manager.

Mike Ashley kör ett chicken race!

Vi vet att Mike Ashleys enda egentliga ambition med Newcastle är att hålla Newcastle kvar i Premier League. Detta är väl dokumenterat sedan många år tillbaka. Man behöver dock göra ett tillägg till detta, nämligen att Ashley bara vill hålla Newcastle kvar i Premier League, men betala absolut så lite som möjligt för att göra det.

Att sparka Steve Bruce i det här läget skulle kosta pengar för Newcastle för att lösa ut Bruce från dennes kontrakt med klubben. Det har pratats om summor strax under £5m för Newcastle. Småsummor naturligtvis om man jämför med vad en nedflyttning skulle kosta Newcastle, även om vi enbart tänker under det första året.

Annons

På så vis framstår Ashley naturligtvis som definitionen av dumsnål. Men om vi föreställer oss att Ashley inte i själva verket väljer nedflyttning före att ta kostnaden för att sparka Bruce, utan istället gamblar på att Newcastle lyckas hålla sig kvar i Premier League utan att behöva äta en sådan kostnad, så går agerandet åtminstone att förstå.

Riskfyllt naturligtvis, precis som ett chicken race alltid är. Bedömning och värdering av risk är så klart ingenting som är permanent, utan som kan förändras från dag till dag. Frågan är hur kvällens hemmamatch mot Aston Villa påverkar Newcastles och Mike Ashleys riskkalkyl gällande risken för nedflyttning vs kostnaden för Steve Bruce.

Personligen tror jag kanske att det först är om Newcastle faktiskt skulle ramla under nedflyttningsstrecket som det skulle kunna bli aktuellt för Newcastle och Ashley att fatta beslutet att byta bort Steve Bruce. Men så länge Newcastle ligger ovanför strecket så tror jag de chansar vidare.

Annons

Av allt att döma finns ju ersättaren redan i klubben. Graeme Jones har hittills varit Newcastles sätt att försöka både äta kakan och ha den kvar. Ett halvdant beslut med som förväntat halvdan effekt.

Publicerad 2021-03-12 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto