Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En koll på möjliga engelska kvartsfinaler i Champions League

Peter Hyllman

Kvartsfinaler ska lottas under dagen både i Champions League och i Europa League. Två engelska klubbar finns kvar i Champions League sedan Man Utd krånglat sig vidare med en viktig seger borta mot Milan samtidigt som Tottenham imploderade fullständigt mot Dinamo Zagreb. Rangers gjorde som Leicester och förlorade mot Slavia Prag.

Den mest imponerande bedriften i de respektive åttondelsfinalerna måste man nog säga att Chelsea svarade för. Väldigt få trodde nog när lottningen gjordes att Frank Lampards Chelsea skulle ha någon större chans att faktiskt rubba Atlético Madrid. Men Thomas Tuchels Chelsea gjorde ärligt talat processen rätt kort med Atlético. Vilket fick många att prata om Chelsea som en av favoriterna i Champions League.

Av de åtta lagen som återstår i Champions League är det nog för all del sant att det nog bara är Dortmund och Porto som får betraktas som riktigt långa outsiders till att faktiskt vinna hela turneringen. På så sätt kan det för all del stämma att Chelsea hör till de övriga sex lag som kan hävda en hyfsat hög procent i sannolikhet att faktiskt vinna Champions League.

Annons

Men sedan kommer självfallet andra aspekter in längs vägen. Dagsformen spelar minst sagt rätt stor roll i dessa sammanhang. En enda dålig match kan naturligtvis sabotera en hel säsongs arbete. Spelstilar spelar naturligtvis roll även det, vissa lag passar helt enkelt andra lag bättre och sämre. Sammantaget gör detta Champions League notoriskt svårt att förutse, åtminstone från och med detta stadium av turneringen.

Från och med kvartsfinalerna är det helt öppen lottning. Tidigare gruppettor kan alltså lottas mot varandra, precis som att lag från samma länder kan träffas på varandra redan i kvartsfinalerna även de. Med tre engelska lag i kvartsfinalerna är det alltså cirka 30% chans att detta faktiskt inträffar. Man City som ju förlorat två kvartsfinaler mot engelska lag kanske hoppas på att slippa en sådan lottning den här gången.

Annons

Vad gäller specifika lag är det emellertid exakt samma chans eller risk beroende på perspektiv att lottas mot vart och ett. Det vill säga om man nu inte har köpt in sig på någon av de återkommande konspirationsteorierna om hur dessa lottnnigar skulle vara riggade och bestämda på förhand. Vilka de engelska lagen kommer lottas mot finns alltså inget klokt att säga om, däremot finns ju bättre och sämre lottningar att få.

CHELSEA

Chelsea gjorde nog i hög utsträckning vad de skulle göra i gruppspelet. Det var de och Sevilla som skulle vidare från en i övrigt rätt lätt grupp. Vinsten mot Atlético Madrid lyfter redan denna europeiska säsong till en fyrplussare för Chelsea. Allt annat härifrån är ren bonus, vilket naturligtvis gör att Chelsea kan spela helt utan press.

Drömlottning: Porto. Alla lag som är kvar i lottningen kommer naturligtvis vilja vara de som drar Porto i kvartsfinalerna. Porto slog samtidigt ut Juventus, så de är inte på något vis ofarliga. Men för Chelsea är nog detta den motståndare som kommer närmast att garantera dem en plats i semifinalerna. Chelsea känns för taktiska, för unga och för pigga för att kunna förlora mot Porto över två matcher.

Annons

Mardrömslottning: Bayern München. Här kan man naturligtvis säga att Bayern München är ett både mycket bra fotbollslag och ett i Champions League mycket erfaret fotbollslag. Det är i sig att göra dem till en slags mardrömslottning för alla lag, men för Chelsea tror jag också det kan vara så att Bayern München även är rätt vana till vardags att stöta på den typ av fotboll som Chelsea presterar under Tuchel.

LIVERPOOL

Champions League är det enda Liverpool har kvar att vinna och spela om, det enda som skulle kunna rädda deras säsong. Detta gör naturligtvis pressen desto större. Jürgen Klopp verkar även ha gett upp en topp fyra-placering i ligan. Liverpool gör en riktigt svag säsong efter deras kanske bästa säsong någonsin. Men i Champions League kan de vara livsfarliga.

Drömlottning: Real Madrid. Man underskattar naturligtvis Real Madrid på egen risk i dessa sammanhang, de vet onekligen hur man vinner även när man kanske inte borde vinna, men Real Madrid är just nu inget särskilt bra fotbollslag. Liverpool borde inte ha några som helst problem varken att tagga upp inför en sådan här kvartsfinalen eller att kunna hantera kvartsfinalen taktiskt till sin fördel.

Annons

Mardrömslottning: Porto. Jag tror Porto skulle passa Liverpool förfärligt illa. Inte för att Porto är ett bättre fotbollslag. Men Porto kommer till skillnad från andra lag kunna ställa upp ultradefensivt, och de vet hur man gör det, mot vilket Liverpool haft stora problem mest hela säsongen. Framåt är de även skickliga nog att kunna såra Liverpool. Liverpool skulle vara stora favoriter vilket inte nödvändigtvis passar dem just nu.

MAN CITY

Man City har aldrig vunnit Champions League. Det är tio år sedan Pep Guardiola vann Champions League. Man kan anta att både klubb och manager har gett sig fasen på att det får vara slut med det nu. Gruppspelet var en defilering, åttondelsfinalen likaså. Man City har kvaliteten att kunna vinna. Kvar är kanske bara den mentala spärren som brukar infinna sig i kvartsfinalen.

Annons

Drömlottning: Dortmund. Man City kommer knappast behöva rädas någon motståndare i kvartsfinalen utan kan nog anses ha en mycket god chans mot alla. Men det är svårt att se Dortmund som något annat än en munsbit för Man City. Dortmund som själva visar upp i princip samma typ av svagheter som under flera år plågat Man City i Champions League. Man City kommer med pistoler till en knivfajt.

Mardrömslottning: Chelsea. Chelsea är ett engelskt lag med ett ruskigt momentum och självförtroende för närvarande som slår lite grann underifrån. Låter detta bekant? För Man City borde det låta obehagligt bekant, det är nämligen exakt den motståndaren som de har åkt ut mot i kvartsfinalen under två av fyra säsonger med Pep Guardiola. Psykologin lär bli besvärlig i en sådan här kvartsfinal, och Chelsea är absolut bra nog att vinna.

Annons

Drömlottning och mardrömslottning är kanske inte de bästa orden i världen i just detta sammanhang, i vilket det nog inte kan sägas finnas varken drömlottningar eller så kallade mardrömslottningar. Men ni förstår vad jag menar!

Publicerad 2021-03-19 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto