Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hur glada och nöjda är klubbarna med sina managers?

Peter Hyllman

Eftersom det har skurit sig lite för mig den här torsdagen (tihi…) så gör jag det lätt för mig och slänger upp resultaten från en undersökning av The Athletic som jag ändå tyckte var lite spännande. Undersökningen gick ut på att ta reda på hur lyckliga respektive klubbs supportrar skulle vara om deras nuvarande manager fortfarande var manager för klubben nästa säsong.

Siffrorna speglar väl egentligen rätt väl känslan man får av att följa engelsk fotboll till vardags. Vilket ju brukar kunna vara ett rätt bra sätt inte bara att få bekräftat att känslan så att säga var korrekt, utan omvänt också att siffrorna i alla fall är rimliga. Det finns i alla fall ingenting som sticker ut som fullständigt orimligt.

Jag kan tycka det blir meningsfullt att betrakta den här tabellen i tioprocentsintervall. Det vill säga mellan 90-100% så har klubbarnas managers i allt väsentligt fullständigt stöd hos sina respektive supportrar och sitter på så vis bergsäkert. Här hittar vi också de klubbar vi nog hade förväntat oss, nämligen Everton, Liverpool, Leeds, Man City, Leicester och även Burnley. Hela sex klubbar således!

Annons

Evertons supportrar är alltså mest nöjda av alla.

Mellan 80-90% hittar vi den relativt breda mittenfåran i vilken klubbarnas managers har ett i grova drag mycket stort stöd hos sina respektive supportrar, men där man kanske kan säga att det ändå finns visst utrymme för mild skepsis. Det mesta går så att säga bra för dessa klubbar men det skulle kanske kunna gå bättre, gräset skulle möjligen kunna vara grönare på andra sidan.

Om inte Thomas Tuchel hade ersatt just Frank Lampard är jag rätt övertygad om att Chelsea hade befunnit sig över 90%. Men övriga klubbar inom detta intervall överraskar egentligen inte. Brighton, Aston Villa, Fulham, Wolves och Southampton är klubbar som i övergripande drag har presterat riktigt bra. Arsenals supportrar är fortsatt optimistiska om vad Mikel Arteta kan uppnå med laget.

Annons

Lite intressant är det att West Hams supportrar trots lagets stora framsteg den här säsongen ändå inte har värmt upp mer till David Moyes än vad de faktiskt har gjort. Men kanske är det ändå en bedrift att drygt 80% i alla fall inte motsätter sig att Moyes fortsätter som West Hams manager. Men visst antyder detta att det nog finns en opinion som fortfarande söker något bättre.

En manager som hamnar under 80% i en sådan här undersökning har en inte särskilt stark ställning. Den relativt svaga siffran för Man Utd och Ole-Gunnar Solskjaer visar väl just på det som länge varit rätt tydligt. Nämligen att Man Utds supportrar generellt är delade och rätt tveksamma både till vad Solskjaer faktiskt har uppnått och vad man tror att Solskjaer kommer kunna uppnå.

Att hamna runt 50% eller under 50% är väldigt svaga siffror och beskriver en situation där supportrarna i åtminstone någon utsträckning inte alls skulle bli särskilt ledsna över att få en ny manager. Att vi runt denna siffra hittar klubbar som Crystal Palace, West Brom och Tottenham förvånar förmodligen inte alls. Sheffield United är lite märkligare, Wilder var älskad, men det beror så klart på när undersökningen genomfördes.

Annons

Och att Newcastles supportrar vill bli av med Steve Bruce kan knappast komma som en överraskning för någon. Om något är det många som har invänt att det är helt osannolikt att 25% av Newcastles supportrar inte skulle vilja ha bort Bruce som manager.

Här hittar vi dock en av de små lurigheterna i den här undersökningen. Nämligen att de som svarat har kunnat ange ett av fem olika alternativ över hur de skulle känna sig om deras nuvarande manager satt kvar. Dessa fem alternativ tilldelades varsin procentsats i steg om 20%. Extremt missnöje gav alltså ett värde om 20% samtidigt som överlycklig gav maxvärdet om 100%.

Det går alltså inte för någon klubb eller manager att få lägre än 20% i den här undersökningen. Det är som en femgradig betygsskala där streck inte existerar, det går inte att hamna under 1,0. Detta förändrar ju synen på siffrorna ovan rejält. Låt gå för att Newcastles supportrar kanske fortfarande skulle invända att det knappast ens finns 5,41% av dem som inte vill bli av med Steve Bruce.

Annons

En annan sak som kan vara värd att påpeka med den här undersökningen är så klart att bara för att någon säger sig inte bli särskilt olycklig om en manager är kvar i klubben så betyder ju inte detta att samma person därför är en aktiv förespråkare för att klubben ska behålla sin manager.

Publicerad 2021-04-01 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto