Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vilka omen talar för att Liverpool vinner Champions League?

1v

Fotbollen lider knappast någon brist på absurda inslag. Alltså är det kanske knappast något att längre förvånas över att allmän konsensus verkar vara att Liverpool på något sätt skulle ha fått en drömlottning i Champions League, detta efter att ha lottats mot Real Madrid i kvartsfinalen. Bojan Djordjic i Viasatstudion gick så långt att säga att Liverpool hade fått en gratisbiljett till Champions League-finalen.

ANNONS

Med detta inte sagt att Liverpool inte kunde ha fått en tuffare lottning än vad de faktiskt fick. Men att börja prata om drömlottningar när Real Madrid är motståndarna i en kvartsfinal, och prata om gratisbiljetter till Champions League-finalen när med största sannolikhet Chelsea väntar i en eventuell semifinal, då har man kanske inte fullt grepp om det vi skulle kunna kalla för de rätta proportionerna och nyanserna.

När vi kommer till den här nivån av Champions League existerar naturligtvis inga drömlottningar, och definitivt inte några gratisbiljetter till finalen. Åtminstone inte utifrån innebörden av dessa ord. Alla möjliga motståndare kommer ha kvaliteten och kapaciteten att slå alla andra. Precis som Pep Guardiola nog är inne på när han menar att när han ser Dortmund, mot vilka Man City är stora favoriter, så ser han bara väldigt bra spelare.

ANNONS

Att Liverpool skulle kunna vinna Champions League den här säsongen kändes kanske rätt långsökt när den här säsongen gick som allra sämst för Liverpool. Då var det ärligt talat lite svårt att se dem passera RB Leipzig i åttondelsfinalen obehindrat, vilket de sedan gjorde med relativ lätthet. Den där svackan vet vi ännu inte om Liverpool verkligen har lyckats ta sig ur, men inte kan de räknas bort från Champions League-titeln.

Tvärtom skulle man faktiskt kunna påpeka att både ett och annat omen faktiskt talar för att Liverpool vinner Champions League den här säsongen. Dessa omen bygger förvisso på den lätt skakiga tankegången att bara för att något liknande har hänt i alla fall en gång förut så är det sannolikt att det händer igen. Men som vi också har sett ett antal exempel på genom åren så gillar fotbollen att upprepa sig.

ANNONS

En haltande ligasäsong!

Läget ser kanske något ljusare ut nu för Liverpool efter deras vinst mot Arsenal sedan Chelsea oväntat tappat poäng, men lik förbaskat har Liverpool ändå gått från överlägsna ligamästare till att befinna sig utanför Champions League-platserna.

Vän av ordning skulle då kanske påpeka att helt ovanligt är det ju inte att engelska klubbar vars ligaform haltar går och vinner Champions League. Chelsea har gjort det, och Liverpool har naturligtvis inte minst själva lyckats med det en gång tidigare.

Liverpool slutade ju femma i ligan 2004-05 när de under så dramatiska former vann Champions League mot Milan i finalen. Något som fick UEFA att kvickt justera reglerna lite så att regerande mästarna fick vara med nästa säsong också.

Mycket med den här säsongen liknar naturligtvis den här säsongen. Möjligen med det tillägget att Liverpool i det här läget naturligtvis är ett betydligt starkare fotbollslag i grunden än vad de var där och då.

ANNONS

Ett sargat lag!

Denna säsong precis som den säsongen var Liverpool ett sargat lag. Den här gången handlar det om en mängd skador på viktiga spelare såsom t ex Virgil Van Dijk, Jordan Henderson med flera.

Den säsongen var kanske inte skadorna ett stort problem för Liverpool, men deras spelartrupp var notoriskt svag. Michael Owen hade precis lämnat klubben för grönare jaktmarker, och Chelseas ryckande i Steven Gerrard såg ut att lyckas.

Vissa positioner i Liverpools startelva ser i dagsläget oroväckande svaga ut och kommer pekas ut som skäl varför Liverpool inte vinner Champions League. Men Liverpool den gången var definitivt ett lag som inte ”borde” kunna vinna Champions League.

Vet hur man vinner!

Dessa båda punkter samspelar till en annan enkel omständighet, nämligen att Liverpool kollektivt och instinktivt vet hur man vinner Champions League. Dessutom vet de med sig att de har vunnit Champions League under liknande omständigheter förut.

ANNONS

Just den där aspekten ska inte underskattas i dessa situationer, när de allra största matcherna går in i sin helt avgörande moment. Att ha den där extra lilla tryggheten att falla tillbaka på är många gånger det som till slut fäller avgörandet.

Och kanske det enda som talar till Liverpools nackdel i just detta avseende är att nu i kvartsfinalen ställs mot förmodligen den enda klubben som ”vet hur man vinner” i Champions League bättre än dem själva.

Chelsea i semifinalen?

Liverpools framgångar i Champions League under andra halvan av 2000-talet hade en gemensam nämnare. Nämligen att de ackompanjerades av ett antal brutala semifinaler mot Chelsea, i vad som just där och då var Englands kanske hetaste rivalitet.

Även den här gången har lottningen alltså fallit sig så att om Liverpool nu tar sig förbi Real Madrid i kvartsfinalen så väntar, med allra största sannolikhet, återigen Chelsea i semifinalen. Som sagt, fotbollen tycker om att upprepa sig.

ANNONS

Både Liverpool och Chelsea är fundamentalt annorlunda lag nu än vad de var den gången. Men möter de varandra i ännu en europeisk cupsemifinal så är det självfallet en rivalitet som kommer väckas till liv igen.

Finalen spelas i Istanbul!

Nog sagt.

Publicerad 2021-04-06 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto