Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hur ser de engelska lagens europeiska finalchanser ut?

7v

Vi får väl ändå säga att det var en rätt okej vecka för de engelska lagen i de europeiska semifinalerna. Åtminstone resultatmässigt. I alla fall i meningen att det naturligtvis hade kunnat bli betydligt värre. Nu ser förutsättningarna för två helengelska finaler i Champions League och i Europa League faktiskt rätt hyfsade ut, även om ingenting är precis säkert ännu.

Vad som också blev klart den här veckan är att Premier League för första gången på rätt många år tar över från La Liga som den enligt UEFA:s koefficentberäkning högst rankade ligan. Men precis som var fallet förut så är det väl enligt min mening inte precis något vattentätt samband mellan vilken liga som har högst poäng och vilken liga som faktiskt är bäst. Men det där är väl gammal skåpmat.

ANNONS

Hur ser då chanserna faktiskt ut för Arsenal, Chelsea, Man City och Man Utd att ta sig till sina respektive finaler? Nu är det för all del en helgs ligafotboll först, men returmötena spelas ju så väldigt snart, så kanske är det ändå läge att sammanfatta det dagsaktuella läget redan nu. Spontant känns det ju som att det fortfarande kan bli allt mellan ett och fyra engelska lag i de båda finalena.

Man City – 60%

Viktig vändning av Man City i den första semifinalen, som ger dem en ledning att spela på inför returen i Manchester. Minst lika viktigt är att Man City gjorde två mål, vilket tvingar PSG att göra minst två mål även de.

PSG kändes ärligt talat rätt tilltufsade under andra halvlek i Paris, när de så att säga började se matchen och finalen glida dem ur händerna. Det gör det lite svårt att se att de skulle lyckas samla sig till den här matchen.

ANNONS

Samtidigt är PSG bra nog att vinna i Manchester, och de har ett spel som är perfekt lämpat för att kontraslå. Det är förmodligen på så sätt ingen större skillnad för dem att spela hemma eller borta. Matchbilden blir likvärdig.

Men om Man City lyckas behålla kylan och lugnet, så är det svårt att se dem kasta bort den här möjligheten till klubbens första Champions League-final någonsin.

Chelsea – 50%

På något sätt talande att Chelsea lämnar Madrid med 1-1 men kanske borde känna sig en smula missnöjda med det resultatet. Matchbilden var nog sådan att Chelsea borde ha vunnit i Madrid.

Detta kan ses på två olika sätt. Ett är att Chelsea visade sig fullständigt kapabla att störa Real Madrid och få dem att se gamla och trötta ut, och naturligtvis har ännu bättre möjligheter att lyckas med det på hemmaplan.

ANNONS

Ett annat är att Real Madrid är svåra att skaka av sig, att de helt enkelt bättre än något annat lag i den här turneringen vet hur man undviker att förlora. För det är ju till sist vad Champions League framför allt går ut på.

Det sägs att Sergio Ramos återvänder till returen, liksom Eden Hazard, och det borde ju kunna ge dem lite extra råg i ryggen. Chelsea har goda chanser på en finalplats, men Real Madrid är ingen lätt nöt att knäcka.

Man Utd – 98%

Folk började prata om att det var klart redan när Man Utd gjorde 5-2. Men eftersom jag såg Man Utd släppa in 0-3 på typ tre minuter mot RB Leipzig tidigare under säsongen så såg jag det inte på riktigt samma sätt. Men 6-2 borde göra det glasklart.

Egentligen vet jag inte om Man Utd var så väldigt bra, även om samspelet mellan Paul Pogba, Bruna Fernandes och Edinson Cavani var väldigt bra. Men Roma var brutalt svaga, dock ej behjälpta av att ha tvingats till tre separata byten redan i första halvlek.

ANNONS

Man Utds straff i andra halvlek var ju också minst sagt en av det märkligare slaget. Med vilket jag inte menar att jag inte förstår varför domaren dömer straff eller vad det är han tror sig se i det där läget.

Arsenal – 40%

Egentligen borde nog Arsenal vara borta från den där finalen. Villarreal borde ha dödat dem. Mikel Artetas laguttagning och taktiska uppställning får nog betraktas som i princip obegriplig, och Arsenals genomförande av matchen var odugligt.

Ändå lever Arsenal i allra högsta grad. Att bara förlora med 1-2 på bortaplan är ett bättre resultat än vad Arsenal har någon som helst rätt att begära utifrån hur de faktiskt genomförde matchen. Bortamålet kan vara guld värt.

Lite uppseendeväckande är det ju att Arsenal i princip blev bättre så fort Dani Ceballos blev utvisad. Men taktiskt var det en extremt märklig uppställning av Arteta som ledde till att Arsenal skapade i princip ingenting framåt under hela matchen.

ANNONS

Arsenal har generellt sett bättre spelare än Villarreal, som knappast känns väldigt starka de heller, men Villarreal är generellt sett ett bättre lag än Arsenal. Och det är inte något positivt betyg för Mikel Arteta.

Arsenal måste nu vinna mot Villarreal på Emirates. 1-0 räcker som vi vet. Det borde långt ifrån vara en omöjlig uppgift. Men så trubbiga och så tveksamma känns detta Arsenal under Arteta att det är högst tveksamt om de lyckas.

Men de har nu i alla fall fått chansen.

Publicerad 2021-04-30 kl 06:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto