Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spänning och dramatik att vänta i dagens tre playoff-semifinaler!

Peter Hyllman

Norwich och Watford har redan säkrat uppflyttning till Premier League. Vilket betyder att två av de tre lag som förra säsongen åkte ur Premier League har tagit sig tillbaka redan på första försöket. Det tredje laget att åka ur Premier League förra säsongen var Bournemouth, som i och med 1-0-segern mot Brentford i den första playoff-semin har gett sig själva ett helt okej läge att göra Norwich och Watford sällskap.

Lagom gråtrist kan ju tyckas, att exakt samma lag som förra säsongen åkte ur Premier League tar sig omedelbart tillbaka igen. Dessutom hyfsat ovanligt utifrån ett rent historiskt perspektiv. Något säger det så klart om resursskillnaderna mellan Premier League och Footboll League, men även om att några riktiga efterföljare till Wolves och Leeds inte riktigt har dykt upp i EFL Championship.

Tredje gången gillt i EFL Championships playoff är det för Pontus Jansson. Han spelade och förlorade med Leeds i playoff-semifinalen för två säsonger sedan. Förra säsongen spelade och förlorade han med Brentford i playoff-finalen mot värsta rivalen Fulham. Nu ligger han alltså lite pyrt till med Brentford igen i playoff-semifinalen mot Bournemouth. Någon större lycka i sina försök att ta sig till Premier League har han inte haft.

Annons

Under lördagen ska det nu avgöras vilka två lag som faktiskt tar sig till playoff-finalen på Wembley om en vecka, lördagen den 29 maj. Det vill säga samma dag som Champions League-finalen. Det kan ju utifrån åtminstone ekonomiska termer diskuteras vilken av dessa båda matcher som egentligen är störst och mest betydelsefull. En jämförelse jag är helt övertygad om att vi också kommer få höra om och om igen under veckan.

Förutsättningarna är inte alltför komplicerade. Bournemouth leder sin semifinal med 1-0 när dagens returmöte idag sparkar av på Brentford Community Stadium. Swansea vann på bortaplan mot Barnsley med 1-0 i sin första semifinal, och har således ett klart övertag när nu returen ska spelas på Liberty Stadium. Bortamålsregeln existerar över huvud taget inte i engelskt playoff-spel. 90 minuter, förlängning, sedan straffar.

Annons

Brentford

Frågan som alltjämt hänger över detta Brentford är om de verkligen kan prestera när det gäller som allra mest, när säsongen ska avgöras. Brentfords förlust, efter att ha vunnit fyra raka matcher i ligan innan playoff, i första semifinalen håller frågan vid liv.

Ett mönster som förföljer Brentford. Laget gick upp i ligaledning strax efter jul, men gick då omedelbart in i en formsvacka som tog dem bort från automatisk uppflyttning. Förra säsongen slängde Brentford bort flera matchbollar att sluta tvåa i ligan.

Matchbilden mot Bournemouth i den första semifinalen var välbekant. Brentford dominerade och skapade målchanser, men gjorde helt enkelt inte mål. Bournemouth var mer effektiva och gjorde mål på en av sina få målchanser.

Här finns emellertid också ett visst gott hopp för Brentford. Om de kan dominera matchbilden på samma sätt mot Bournemouth i dagens match så bör de åtminstone ha en vettig chans att kunna vända och vinna den här semifinalen.

Annons

Men lagets bästa och viktigaste spelare måste då också lyfta sig. Ivan Toney måste hitta målet, Bryan Mbuemo måste vara en av lagets kreativa krafter, och försvaret med David Raya i målet, Pontus Jansson med flera i backlinjen behöver hålla.

Håll ögonen på: Bryan Mbuemo

Bournemouth

Men Bournemouth är sannerligen en tuff motståndare. Med sina fem år bakom sig i Premier League så har Bournemouth en åtminstone på pappret starkare spelartrupp än Brentford, och definitivt spelare som är mer erfarna på den här nivån.

Asmir Begovic är en välkänd målvakt. Lloyd Kelly, Ben Pearson, Jefferson Lerma och David Brooks formar gemensamt ett både starkt och kreativt mittfält. Dominic Solanke har varit en av seriens bästa anfallare, men ett offensivt utropstecken är även Arnaut Danjuma.

Det är fascinerande vad dessa fem år i Premier League ändå gjort med Bournemouth. Då var Bournemouth den pyttelilla klubben ingen trodde skulle kunna klara sig där. Nu är istället klubbens ”namnfaktor” så hög att de upplevs som favoriter mot Brentford.

Annons

Håll ögonen på: David Brooks

Swansea

Swansea har tagit sig till detta playoff genom att spela en i huvudsak disciplinerad och välorganiserad fotboll, i mångt och mycket prioriterandes defensiven. Alltså var det en något märklig upplevelse när första semifinalen mot Barnsley blev öppen och svängig.

Nu slutade i och för sig matchen på samma sätt som så många andra av Swanseas matcher den här säsongen. Vinstmålet görs genom Andre Ayew. Ett väldigt snyggt mål för övrigt. Men Swansea är väldigt beroende av individuell skicklighet framåt.

Nu hoppas Swansea att den individuella skickligheten ska kunna ta klubben tillbaka till Premier League, som de åkte ur för tre år sedan. Största hotet mot det är att någon av motståndarna i detta playoff lyckas plocka bort Swanseas offensiva spelare.

De gånger som motståndarna har lyckats göra det under säsongen, framför allt när Ayew och Jamal Lowe inte fått något utrymme, har Swansea fått väldigt svårt att vinna fotbollsmatcher. Swansea har då visat sig väldigt tunna offensivt.

Annons

Något har emellertid detta förbättrats med januarivärvningen av Conor Hourihane, den kreativa mittfältaren från Aston Villa, och tidigare ironiskt nog från Barnsley. Med Hourihane på mittfältet har Swansea blivit mer kreativt och mer mångsidigt.

Håll ögonen på: Ben Cabango

Barnsley

Om Brentford, Swansea och Bournemouth samtliga var lag som många nog hade gissat på förhand skulle vara aktuella för ett playoff, så var det nog ingen som trodde på förhand att Barnsley skulle vara ett av playoff-lagen.

Valerien Ismaels lag har däremot gjort en strålande säsong, och då i synnerhet en strålande andra halva av säsongen. Egentligen ända sedan årsskiftet har Barnsley gått som tåget och haft mer eller mindre raka spåret mot playoff.

Raka spåret är även ett sätt att beskriva Barnsleys fotboll. Inget lag i EFL Championship, eller kanske ens i Premier League, spelar kanske så direkt och så vertikalt som Barnsley gör. Hög press, tuff press, bollvinst och sedan direkt på mål är melodin.

Annons

En melodi som knappast har gjort Barnsley särskilt populära bland konkurrenterna i EFL Championship, även om detta har låtit mycket som sura druvor. Barnsley har inte lagt några fingrar emellan, men det är lite lustigt höra folk gnälla på det i Football League.

Förlusten i den första semifinalen på hemmaplan riskerar dock ha fått Barnsleys playoff-drömmar att spåra ur. Någon omöjlig uppgift är det för all del inte för Barnsley, men de har en rejäl uppförsbacke framför sig om de ska kunna ta sig till Wembley.

Håll ögonen på: Daryl Dike

:::

Mittemellan de båda semifinalerna i EFL Championship så ska Sunderland hemma på Stadium of Light försöka vända och vinna sin semifinal i League One mot Lincoln City i vilken de förlorade den första semifinalen med 0-2.

En stor och svår uppgift naturligtvis. Men när ingenting längre finns att förlora så kanske något till sist lossnar för Sunderland. Om Sunderland skulle kunna göra första målet framför publiken på Stadium of Light kan det bli ett riktigt drama.

Annons
Publicerad 2021-05-22 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto