Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nuno Espirito Santo är inte Tottenhams första men deras sista och kanske rätta val

Peter Hyllman

Anställningar och rekryteringar sker sällan riktigt så linjärt som kanske skulle kunna tro eller hoppas. Kandidater försvinner längs vägen och dyker upp längs vägen. Det kan många gånger bli så att den kandidat man till slut väljer inte alls var den man tänkte sig från första början. Ett sätt att släta över detta brukar vara att säga till någon att även om denne inte var det första valet så är han eller hon det rätta valet.

Tottenhams anställning av manager har onekligen hört till de struligaste vi har sett i Premier League på väldigt många år. Man måste ju också säga att Daniel Levy har satt både sig själv och klubben i en väldigt snårig sits genom att börja babbla om hur Tottenham ska börja spela offensiv fotboll, som ett sätt att försöka krånga sig ur sitt förra fiasko med José Mourinho.

Det där tjafset har naturligtvis kommit tillbaka och bitit både honom och Tottenham i rumpan. Först när Antonio Conte nämndes som aktuell för Tottenhamjobbet, eftersom han har en viss defensiv stämpel på sig, men där gick det ändå att blunda eftersom Conte är Conte typ. Nu anställs alltså Nuno Espirito Santo som sannerligen inte är någon gladfotbollare han heller, och saknar dessutom Contes tyngd i namnet.

Annons

Nuno Espirito Santo var sannerligen inte Tottenhams första val. Mängder av namn har kommit och gått runt Tottenham innan Santo ens blev aktuell. Managers som Graham Potter, Julian Nagelsmann, Brendan Rodgers, Eric ten Hag, Mauricio Pochettino, Antonio Conte och kanske någon till. Men Nuno Espirito Santo är nu Tottenhams sista val, och det kan mycket väl visa sig att Santo även är helt rätt val av Tottenham.

Kanske är Nuno Espirito Santo inte det mest spännande managernamnet. Man skulle kunna tänka sig att Tottenhams supportrar ser detta som ännu en recycling av av en redan befintlig Premier League-manager. Nyhetens behag finns inte där på riktigt samma sätt som med en helt ny manager i Premier League. Men det vore väl också orättvist att knyckla in Santo i samma kategori som t ex Roberto Martinez, Ronald Koeman m fl.

Annons

Nuno Espirito Santo är så klart ingen Mauricio Pochettino eller Antonio Conte, så utifrån den jämförelsen kan det ju ses som ett nedköp. Men det hade ju gällt nästan varenda manager i hela världen utom några som skulle kunna räknas på ena handens fingrar. Det är ju den situationen Tottenham och Daniel Levy har satt sig i. Hade Santo ansetts som en negativ anställning om han anställts från första början? Tveksamt.

Nuno Espirito Santo är absolut inte en manager som kommer övertyga Harry Kane om att stanna kvar i Tottenham. Men återigen, hur många managers i världen hade kunnat garantera något sådant? Även om Tottenham hade anställt Conte t ex så betyder inte det att Kane nödvändigtvis hade omvärderat situationen. Chansen hade kanske ökat, men inte till i närheten av någon garanti.

Vänder man på den saken är kanske Nuno Espirito Santo i själva verket en bättre lämpad manager för Tottenham i det avseendet. En manager som inte kommer få ett hysteriskt utbrott eller djup depression om Kane faktiskt säljs, utan kommer kunna arbeta vidare utifrån de förutsättningar som faktiskt finns. Det är kanske inte vad man vill höra som supporter till Tottenham, men det kan visa sig vara en underskattad egenskap.

Annons

Frågan och farhågan med Nuno Espirito Santo är möjligen hur han kommer att klara sig utan den hjälp som Jorge Mendes koppling till Wolves var med Wolves. Självfallet var det ingen nackdel för hans arbete i Wolves att kunna få in spelare som Ruben Neves, Raul Jimenez, João Moutinho, Leander Dendoncker etc. Samtidigt är det ju inte precis så att Tottenham har svårt att attrahera spelare av motsvarande kvalitet och kaliber.

En parallell farhåga skulle möjligen kunna vara att Tottenham genom att anställa Nuno Espirito Santo riskerar att placera sig i ett beroendeförhållande till Jorge Mendes. Men det känns tämligen löskokt. Tottenham blir inte bundna till Jorge Mendes bara för att de har anställt Santo som manager. Här hittar vi kanske en fördel med den sportchefsmodell som Tottenham nu infört med Fabio Paraciti.

Annons

Vill man verkligen beklaga sig så påpekar man att Nuno Espirito Santo aldrig lyckades lyfta Wolves högre än sjundeplatsen i Premier League, så vad tyder då på att han skulle lyckas bättre än så med Tottenham? På sätt och vis en befogad fråga, men det är samtidigt en minst sagt skakig jämförelse givet att Santo tog över ett Wolves som höll till i de nedre delarna av EFL Championship och tog dem ut i Europa.

Är man som Tottenhamsupportrar ändå skeptisk kan man kanske trösta sig med att man var rätt ljumma på Mauricio Pochettino också sommaren 2014 när man först trodde sig vara på väg att anställa Louis van Gaal, som istället gick till Man Utd. Man kan lugnt säga att Tottenham drog vinstlotten där. Pochettino var inte Tottenhams första val den gången, men han var deras sista val och han var det rätta valet för dem.

Annons

Tottenhams bästa manageranställningar har i själva verket, som Alasdair Gold lite bitskt konstaterat, kommit de gånger när Tottenham och Daniel Levy inte har fått tag på den manager de först ville ha. Utan de gånger som Tottenham har fått tag på den manager de sist av alla ville ha.

Publicerad 2021-06-30 21:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto