Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rafa Benitez är en rationell och emotionell anställning av Everton

Peter Hyllman

Min misstanke är att Everton har haft tre olika kriterier som legat till grund för vem de väljer som sin nya manager som ska ersätta Carlo Ancelotti. För det första att det är ett tillräckligt stort, erkänt och etablerat managernamn som förmedlar Evertons ambition att vara en engelsk storklubb. För det andra att det är en manager som visat sig tillräckligt duktig som coach, som taktiker och som lagbyggare.

Det första av dessa kriterier känns framför allt som om det uppfyller Farhad Moshiris önskemål. Det var detta kriterie som framför allt låg bakom Evertons anställning av Carlo Ancelotti. Det andra kriteriet ligger närmare Marcel Brands sätt att tänka, där det inte bara handlar om vad man som klubb faktiskt vill vara utan också om hur man som klubb ska kunna göra vilja till verklighet.

Rafa Benitez är en manager som uppfyller båda dessa kriterier. Han är en manager som har vunnit Champions League, som under flera år fajtades i toppen av Premier League, och en erkänd toppmanager inom engelsk fotboll. Han är också en manager som både med Liverpool och med Newcastle har visat sin förmåga att bygga taktiskt framstående och välorganiserade fotbollslag.

Annons

Men jag tänker också att Everton har ett tredje kriterie för vem som ska bli deras nästa manager. Nämligen långsiktighet och stabilitet. Jag är ingen stor vurmare för detta med långsiktighet som något slags egenvärde i manageranställningar, eftersom långsiktighet oftast är en ren illusion. Men det beror också på situation och sammanhang, och Everton är just nu en klubb i stort behov av om inte långsiktighet, så i alla fall stabilitet.

Beroende på hur man räknar, det vill säga om Duncan Ferguson ska räknas som en ordinarie manager eller ej, så blir detta Evertons femte eller sjätte manager under de senaste fem åren. Varje manager som kommit förut under dessa fem år har blivit relativt kortlivad, om än av helt olika skäl. Men konsekvensen har blivit att Everton aldrig har fått någon riktig lugn och ro att verkligen börja växa som fotbollslag.

Annons

Kanske förklarar detta varför även managernamn som David Moyes, Nuno Espirito Santo, Graham Potter med flera har ansetts vara aktuella. Men framför allt förklarar det nog varför andra spännande managernamn som t ex Christophe Galtier, Paulo Fonseca och så vidare föll bort. Hur bra dessa än är så finns där alltid den extra osäkerhetsfaktorn om de kommer kunna översätta sin framgång och sina metoder till Premier League.

Med Rafa Benitez har Everton anställt en manager som åtminstone så långt som detta är möjligt utlovar stabilitet. Benitez är en beprövad manager inom engelsk fotboll, som både bildligt och bokstavligt har sitt hem inom engelsk fotboll. Benitez har fortfarande hem och familj på Merseyside, och han vill tillbaka till Premier League. Tar Benitez över Everton gör han det med avsikten att detta gäller under många år framöver.

Annons

Everton behöver mer än något annat en manager som nu kan lägga själva grunden för Evertons position som storklubb. Detta har varit omöjligt i en klubb som investerat stora summor i spelartruppen men som sedan Farhad Moshiri tog över som ägare har bytt manager med en genomsnittlig hastighet av en per säsong. Effekten är att Everton har blivit ännu en underpresterande engelsk storklubb.

Rafa Benitez har visat att han kan lägga en sådan grund, och han har visat det flera gånger. Det finns på samma sätt som kring José Mourinho frågetecken om Benitez fotboll fortfarande håller måttet på toppen, och Benitez fotboll har kanske aldrig varit den allra roligaste fotbollen. Men det är kanske inte heller vad Everton faktiskt mest av allt behöver just nu.

Rationellt talar alltså det mesta för att Everton anställer rätt manager för dem i Rafa Benitez. Visst finns kanske roligare anställningar som Everton hade kunnat göra, men oj vad många tråkigare anställningar som också hade varit möjliga för dem att göra. Med den ambition och investeringsvilja Everton trots allt har finns också alla skäl att tro att Benitez kommer ha betydligt större möjligheter att lyckas än med Newcastle.

Annons

Emotionellt finns emellertid mycket som talar för att detta riskerar bli en rätt besvärlig anställning för Everton. Rafa Benitez har naturligtvis sina högst starka historiska kopplingar till Liverpool, och att Benitez nu ska bli manager för Everton är något som inte nödvändigtvis kommer sitta särskilt väl vare sig hos Liverpools supportrar eller hos Evertons supportrar. Frågan är kanske vilka av dem som ogillar det mest?

Evertons supportrar är kroniskt allergiska mot att som de upplever det placeras i skuggan av Liverpool. Everton är naturligtvis en storklubb helt i sin egen rätt, en av Englands mest framgångsrika klubbar genom tiderna, även om Liverpool naturligtvis som vi vet har varit ännu mer framgångsrika. Här finns kanske en risk att Everton på något sätt skulle kunna uppfattas som Rafa Benitez sloppy seconds.

Annons

Det finns samtidigt en risk för att det där överspelas. Dels fanns det aldrig någon enorm animositet mellan Liverpool och Everton som var specifikt kopplad till Rafa Benitez som person, han råkade bara under ett antal år vara Liverpools manager. Dels har det faktiskt gått över tio år sedan Benitez var Liverpools manager. Det har helt enkelt gått tillräckligt lång tid mellan a och b för att det inte ska behöva vara något stort problem.

Dessutom känns det inte heller som om Everton är ett jobb som Rafa Benitez så att säga nöjer sig med. Benitez vill tillbaka till Premier League, Benitez vill ha en stor klubb med höga ambitioner, och det känns lite som att vad Benitez vid 61 års ålder letar efter är hans sista stora managerprojekt. Ett projekt som faktiskt mer än kanske något annat kan komma att skriva in hans eftermäle i fotbollens historieböcker.

Annons

Liverpools supportrar kanske inte kommer uppskatta att se en av deras gamla managerikoner plötsligt stå och fira framgångar med Everton, någon som kommer jubla när Everton gör mål och vinner matcher. Även om Benitez kanske aldrig har varit någon muntergök i det avseendet. Samtidigt har Liverpool gått vidare själva och skapat helt nya framgångar efter Benitez. Liverpool är i princip en helt annan klubb nu än då.

Anställningens emotionella bagage överväger inte de rationella argumenten som talar för den. Kanske skulle man kunna säga att anställningen ger Everton goda förutsättningar för framgång, men att dess emotionella bagage gör att där inte kommer finnas något större utrymme för motgång. Vid motgång utgör historiken ett väldigt enkelt och lätt tillgängligt slagträ mot både Everton och Rafa Benitez.

Annons

Går det bra för Everton med Rafa Benitez som manager kommer ingen riktigt bry sig om historiken. Börjar det gå dåligt för Everton med Rafa Benitez som manager kommer mycket snabbt samma historik bli ytterligare en belastning för dem båda.

Publicerad 2021-06-30 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto