Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Var Jack Grealish bara torsdagens näst största nyhet för Man City?

Peter Hyllman

Jack Grealish är klar för Man City. Detta blev klart under torsdagskvällen sedan Man City pulvriserat det brittiska transferrekordet och betalat i runda slängar £100m till Aston Villa för Grealish. Därmed är åtminstone den första av Man Citys planerade supervärvningar i hamn, och kanske följs den av fler givet att vi vet att Man City tittar lystet på Harry Kane samt med torsdagens andra stora nyhet att Leo Messi lämnar Barcelona.

Om vi för en stund ändå håller oss kvar vid Jack Grealish så är det naturligtvis en strålande spelare och självfallet en väldigt bra värvning just därför. Naturligtvis är £100m en förskräckligt massa pengar för en spelare som hur bra han än är ändå inte gör Man City särskilt mycket starkare än vad de redan var, men kanske mer går ut på att fortsätta vara så starka. Men vill man ha Jack Grealish får man betala därefter så klart.

Aston Villa hade självfallet hoppats på att få behålla Jack Grealish. Åtminstone är det många av Aston Villas supportrar som hade hoppats på det. Nu blev det inte så vilket självfallet riskerar göra många rätt besvikna. Samtidigt vill man ändå tro att majoriteten av Aston Villas supportrar ändå förstår Grealishs val här och varför han gör det, och att det självfallet handlar om något mer än enbart pengar.

Annons

Jack Grealish har kommit fram hela vägen genom Aston Villas ungdomsled, han följde med Aston Villa ned i EFL Championship och var den ledande spelaren när det kom till att ta Aston Villa tillbaka till Premier League, hålla dem kvar i Premier League och därefter etablera dem i Premier League igen. Om Grealish vill ge sig själv en realistisk chans att vinna ligan och spela Champions League i sin prime så är han kanske värd det.

Hade Jack Grealish kunnat uppnå detta med Aston Villa? Det är naturligtvis förbannat dumt att helt utesluta möjligheten, givet vad vi t ex har sett Leicester lyckas med under de senaste fem åren, men det bär så att säga inte sannolikhetens prägel. Aston Villa kommer absolut kunna vara en klubb för Premier Leagues övre halva framöver, men därifrån blir stegen uppåt som vi vet och har sett bara högre och svårare.

Annons

Man City har med Jack Grealish fått en spelare de hela tiden har velat ha, en spelare som kommer kunna vara central för dem under åtminstone den närmaste femårsperioden. Det kan man självfallet alltid hävda på dagens marknad är värt en investering om £100m för en spelare med den bevisade kvaliteten, erfarenheten av Premier League, icke att förglömma den brittiska nationaliteten, och med så få frågetecken.

Skulle man se något frågetecken kring Jack Grealish så är det kanske att han är en spelare som har vant sig vid att vara lagets oomstridde stjärna i Aston Villa. Den rollen kommer han av lätt insedda skäl aldrig kunna få på samma sätt i Man City. Det finns uppenbara fördelar i att spela tillsammans med många mycket bättre spelare, men det finns även sidor med det som rent psykologiskt behöver hanteras.

Annons

Man City lär härifrån rikta in sina ansträngningar på nästa storvärvning att adderas till värvningen av Jack Grealish. Harry Kane har funnits i Man Citys sikte en längre tid, men det kommer bli en väldigt dyr och väldigt krånglig värvning som inte går att vara särskilt säker på att den ens blir av. Samtidigt verkar det alltså som om en ännu större fisk i form av Leo Messi har gått och blivit tillgänglig.

Det var alltså under torsdagen som både Leo Messi och Barcelona själva bekräftade att Messi inte blir kvar i Barcelona. Att Barcelona helt enkelt inte har det finansiella utrymmet att ge Messi det kontrakt de redan tidigare kommit överens om på grund av La Ligas finansiella regler. En nyhet som av lätt insedda skäl omgående förpassade nyheten om Man Citys värvning av Jack Grealish till passningsskuggan.

Annons

Vad som först och främst bör konstateras är att detta inte behöver vara något mer än att Barcelona försöker sätta press på La Liga att ändra deras finansiella regelverk för deras skull. Det ligger självfallet inte heller i La Ligas intresse att Leo Messi, en av världens bästa spelare genom tiderna, lämnar ligan och istället dyker upp i de enda alternativ som kan ses som realistiska, nämligen PSG eller Premier League.

Men om det faktiskt är på riktigt, och inte enbart ett slags politiskt poserande, och det finns rapporter som säger att Messi i själva verket har sina egna skäl att inte vilja skriva på det nya kontraktet med Barcelona, så öppnar det självfallet upp en mängd intressanta alternativ. Alternativ som onekligen skulle kunna leda till att en klubb som Man City sitter med en god portion av beslutsångest.

Annons

Harry Kane eller Leo Messi, Messi eller Kane? Att Man City utöver Jack Grealish skulle kunna värva båda dessa spelare framstår som fullständigt orealistiskt. De måste rimligen välja den ena eller den andra. Här vore det kanske fånigt att börja placera Kane ovanför Messi i någon slags hierarki, men som värvning för Man City och som spelare för Man City över längre sikt är Kane arguably det betydligt bättre alternativet.

Oklarheten och svårigheterna med att få igenom värvningen av Harry Kane skulle däremot kunna uppmuntra Man City att istället undersöka möjligheten att värva Leo Messi. Visst, det är inte knappast riktigt samma spelartyper, men statusen och boostandet av Man Citys tämligen ömtåliga egon, både som klubb och som supportrar, kompenserar säkert för detta. Att få se Leo Messi i en Man City-tröja, i Premier League, vore stort.

Annons

Nu är det knappast någon raksträcka till att värva Leo Messi heller för all del. Även om han lämnar Barcelona, vilket som sagt nog fortfarande får betraktas som ett ganska stort om, så är åtminstone min bedömning att PSG är det betydligt mest troliga valet för Messi efter Barcelona. Messi slår mig som en spelare som inte nödvändigtvis letar upp de största utmaningarna.

Jobbigast just nu är det kanske ändå för Sergio Aguero som gick till Barcelona först och främst för att få spela med Leo Messi. Desto jobbigare för Aguero kanske om då Messi skulle få för sig att börja spela för just Man City istället.

:::

Under dagen håller vi några tummar för Sverige i OS-finalen mot Kanada. Vilket för oss som har levt tillräckligt länge på den här jorden förmodligen låter mycket mer som en final i ishockey eller curling, än i fotboll. Men visst vore det stort om Sverige äntligen vinner ett stort mästerskap!

Annons

Om nu Sverige eller Kanada vinner så beror det naturligtvis på att de, till skillnad från USA tydligen, saknar vad den stolliga solarieolyckan Donald Trump anser är ”woke leftist maniacs”…  Sannolikheten att detta stämmer får väl anses rätt låg. Agent Orange verkar heller inte ha koll på hur mycket dessa påstådda ”vänstergalningar” redan vunnit.

Men vafan väntar man sig egentligen av någon som käkar pizza med kniv och gaffel?!

:::

TRANSFERKOLLEN

Jack Grealish, Aston Villa till Man City. Det brittiska transferrekordet rök all världens väg och föga förvånande ser vi ännu inga ljusblå tomtar börja snyfta om betalandet av påstått galna pengar. Det är kanske tveksamt i vilken utsträckning Grealish gör Man City så värst mycket bättre, men Grealish är en av spelarna som kan se till att Man City fortsätter vara lika bra de kommande åren. Berömlig – (+++++)

Annons
Publicerad 2021-08-06 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto