Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åtta fiktioner runt Messis exit från Barcelona

Peter Hyllman

Det brukar sägas att sanningen är krigets första offer. Nu är det kanske en smula överdrivet att jämställa Leo Messis synnerligen oromantiska exit från Barcelona med krig, men där finns ändå i båda fallen ungefär samma tendens till propaganda och storytelling, viljan att utse hjältar och skurkar, att fördela skuld och ansvar bort från sig själva till alla andra inblandade parter.

Ett särskilt problem när det kommer till just en spelare som Messi är att allt han gör som person utanför planen ofrånkomligen blandas samman med allt han har gjort som spelare på planen. Väldigt många vill helt enkelt inte ifrågasätta det ena eftersom de i så väldigt hög utsträckning beundrar det andra. Messi står som spelare nästan över all form av kritik och därför verkar många tänka att han gör det även som person.

Söndagens presskonferens var naturligtvis ett synnerligen välkonstruerat teaterspektakel, ett tillfälle för Messi att så att säga berätta sin egen story. Med tårar i ögonen sade han adjö till Barcelona. Jag betvivlar för all del inte tårarnas äkthet eftersom jag mycket väl kan tänka mig att han faktiskt uppfattar allting ungefär precis så som han säger. Men det gör det inte därför till sanningen, hela sanningen och intet annat än sanningen.

Annons

Mängder av människor har naturligtvis redan skrivit en massa text om Messis exit från Barcelona, dess orsaker och dess konsekvenser med mera. Liksom om hans tydligen nära förestående flytt till PSG. Det tjänar just ingenting till för mig eller för er att upprepa allt här. Däremot kan det finnas ett värde att försöka sammanställa och kanske klargöra flera av de fiktioner som ofrånkomligen cirkulerar runt Messis exit från Barcelona.

(8) Det är La Ligas fel att Messi lämnar Barcelona!

Barcelona har varit rätt kvicka på att skylla hela situationen på La Liga och dess finansiella regelverk, och många av klubbens supportrar har varit snabba att haka på. Ett regelverk som stipulerar hur stor andel av klubbens omsättning lönekostnaderna får vara.

Men ansvaret är naturligtvis enbart Barcelonas. De har för det första varit med och beslutat om detta regelverk, de har därefter medvetet valt att bryta mot detta regelverk, och sedan blir de upprörda över att de sedan förväntas ta ansvar för sitt regelbrott.

Annons

Den typen av tänk är för all del inte obekant från engelskt håll heller. Men hela denna situation beror självfallet enbart på att Barcelona har valt att spendera mes que un club faktiskt har kunnat dra in i intäkter.

(7) Den europeiska superligan skulle rädda fotbollen!

Med facit i hand är det väldigt lätt att den här sommaren se den europeiska superligan, ett projekt som Barcelona och Real Madrid för övrigt fortfarande klamrar sig fast vid, för exakt vad det faktiskt var, ett för deras del rent desperationsprojekt.

Projektet såldes in som om det vore nödvändigt för att rädda fotbollen. Projektets enda nödvändighet bestod i själva verket av att baila ut Barcelona och Real Madrid från att behöva ta ett faktiskt eget ansvar för sitt egna finansiella mismanagement.

(6) Messi var helt oförberedd på att lämna Barcelona!

Annons

Tårarna rann på Leo Messi när han menade att han aldrig hade föreställt sig att behöva lämna Barcelona. Vilket är rätt rikt när Messi för bara ett år sedan hotade öppet med att lämna Barcelona. Han måste uppenbart ha övervägt möjligheten.

Helt rimligt och realistiskt känns det heller inte. La Ligas finansiella regelverk har knappast varit okänt varken för Barcelona eller för Messis team. Situationen med Messis kontrakt med Barcelona var knappast heller okänd. Detta är inte en blixt från klar himmel.

(5) Messi och PSG har inte haft tidigare kontakt!

När PSG via ägaromvägar mindre än 24 timmar efter att Barcelona meddelat att Messi lämnar klubben bekräftar att Messi är klar för PSG så resulterar det i både en och annan rimlig fundering kring timing och tillfälligheter.

Är det verkligen troligt att en sådan här förhandling går från noll till i princip klart inom loppet av 24 timmar? Eller är det troligare att det i så fall har pågått kontakt och förhandling mellan parterna under betydligt längre tid än så?

Annons

Givet att frågan ställs är det kanske självklart vad jag ser som svaret. Nu ser jag för all del inget fel i att Messi har förhandlat med PSG redan tidigare, men det sätter orsakerna och omständigheterna runt hans flytt i ett delvis annat ljus.

(4) Messi ville halvera sin lön!

En av lite lustigare nyheterna kom tidigare i somras när det rapporterades vitt och brett att Messi gått med på att halvera sin lön för att få spela kvar i Barcelona. Spaltmeter skrevs om allt det fantastiska och fina med detta.

Sanningen var självfallet inte riktigt så enkel eller vacker. Messis kontrakt gick istället ut på att han skulle få samma lön för två års spel men istället utslaget över fem år. Ett grepp som inte sänker Messis lön totalt sett men sänker Barcelonas kostnader på kort sikt.

Här finns för all del alla skäl i världen att ifrågasätta det uppriktiga ens med detta, då detta som vi kommer se i nästa punkt inte var tillräckligt för att få Barcelona att passera La Ligas regelverk. Men kanske var det ett sätt att visa att man gjorde allt man kunde.

Annons

(3) Messi borde ha kunnat spela gratis!

Här finns de som menar att om nu Messi verkligen ville kvara i Barcelona så hade han självfallet kunnat spela för dem gratis om han så ville. Formellt en helt korrekt iakttagelse, även om det kanske är lite överdrivet att förvänta sig av någon spelare.

Grejen är emellertid, och här är kopplingen till föregående punkt, att även om Messi hade valt att spela gratis för Barcelona, vilket han skulle ha kunnat göra, så hade det ändå inte räckt till för att Barcelona skulle passera La Ligas finansiella regelverk.

La Ligas regelverk säger att en klubb får spendera maximalt 70% av sin omsättning på spelarlöner. Med Messis lön spenderade Barcelona 115% av sin omsättning på spelarlön, utan Messis lön spenderade Barcelona fortfarande 95% av omsättningen på löner.

Barcelona hade alltså inte kunnat registrera Messi ens om kontraktet inneburit noll i kostnader. Däremot är det ju en smått fantastisk insikt att Barcelona pyntat 20% av sin omsättning enbart på Leo Messi.

Annons

(2) UEFA har riggat detta för PSG:s räkning!

En annan populär konspirationsteori är att UEFA på något sätt skulle ligga bakom allt detta för att hjälpa PSG, som enligt någon slags Barcelonalogik är UEFA:s gulleklubb sedan de valde att inte gå med i den euroepiska superligan.

UEFA har självfallet ingenting att göra med La Ligas finansiella regelverk som är det som Barcelona har brutit mot här och som orsakat själva situationen. UEFA har heller inte tvingat Barcelona att medvetet bryta mot detta regelverk.

Men som vanligt är det lättare att skylla på andra än att ta eget ansvar. Många kommer härifrån helt säkert, utan att faktiskt veta något i sakfrågan, ta som bevis för UEFA:s finger i spelet om det visar sig att PSG värvar Messi utan att åka dit för brott mot FFP.

(1) Bara PSG som ville värva Messi!

Annons

Ett skäl för att anlita så kallade mellanhänder för att ta kontakten med en spelare som Messi och höra om han vill komma till den egna klubben är så klart att kunna ha plausible deniability om det visar sig att svaret är nej.

Alltså är det fullt möjligt för klubben att säga att de aldrig haft några planer eller tankar på att värva Messi eftersom klubben som sådan aldrig haft några sådana kontakter. Av det enkla skälet har minsann Messi alltså inte valt någon annan klubb före dem.

En och annan engelsk klubb bör nog känna sig träffad. Det faktum att Messi är så tydligt låst vid PSG så snabbt är så klart ännu ett tydligt tecken på att det var inte en fråga som började grävas i bara för några dagar sedan. Den har varit i säck ett bra tag.

:::

TRANSFERKOLLEN

Axel Tuanzebe, Man Utd till Aston Villa, lån. Helt okej värvning ändå för Aston Villa. De känner till Tuanzebe och Tuanzebe känner till dem sedan en tidigare låneperiod då Aston Villa gick upp i Premier League. Inte en spelare som direkt förstärker Aston Villa men som ändå ger Aston Villa en bättre bredd i sin backlinje. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Annons
Publicerad 2021-08-09 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto