Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gjorde Tottenhams vinst mot Man City det mer troligt att de säljer Harry Kane?

Peter Hyllman

Tottenham öppnar under kvällen sin europeiska cupsäsong genom att sparka igång första matchen på bortaplan mot Pacos de Ferreira. Det är en playoff-runda som ska vinnas för att Tottenham ta sig till gruppspelet i det helt nya Europa Conference League, en cupturnering som förmodligen ingen engelsk klubb i Premier League känner någon som helst entusiasm för. Och det lät ett tag som om Harry Kane skulle spela.

Här finns lite olika sätt att se på den saken man kan välja mellan. Ett sätt är att se det som någon slags markering på samma sätt som många, delvis felaktigt, såg det som en slags markering när Kane inte var med i truppen mot Man City. Ett annat sätt är att se det som en slags näsbränna till Kane själv, ta ned honom på jorden lite. Det tredje sätter vore att Tottenham använder kvällens match ungefär som en träningsmatch.

Nu blev det inte på det viset, Harry Kane reste inte med Tottenham ned till Portugal, dit Tottenham tar med sig en trupp mer präglad av ungdomar och reserver. Kane själv verkar mest intresserad av att framstå som lojal, genom bilder på sig själv tränandes för fullt, samtidigt som han agerar illojalt inte minst genom att fortsätta läcka uttalanden i media, nu senast till Telegraph som inte verkade ha något emot att låta sig utnyttjas.

Annons

Football 365 gör för all del ett rätt bra jobb med att dekonstruera den senaste svadans alla dumheter och motsägelser, inte minst med avseende gällande detta varför Kane säger sig inte vilja lämna in en transfer request.

Naturligtvis måste det ha varit något av en renande känsla för Tottenham att vinna matchen mot Man City i helgen som gick. Framför 60,000 supportrar dessutom, som sjöng för fulla halsar. Ett Tottenham som liksom har förmodats ligga och vältra sig i sin egen olycka visade istället upp en energisk fotboll och ett lag som spelade med både glädje och optimism, kvalitet och sammanhållning.

Tottenham visade att de har flera världsspelare och många mycket bra spelare även utan Harry Kane. Tottenham visade att de kan spela väldigt bra fotboll även utan Kane. Något de för all har visat flera gånger förut, men de har aldrig riktigt behövt visa det lika mycket som nu. Viktiga saker att veta för Tottenham, och något som onekligen borde ge dem en större känsla av trygghet inför säsongen som helhet.

Annons

Redan innan matchen mellan Tottenham och Man City spekulerades det för all del i hur den matchen kanske handlade om mer än enbart tre poäng. Vad man definitivt kan fråga sig efter att Tottenham besegrat Man City med 1-0, och kanske framför allt det sätt på vilket Tottenham vann över Man City, är vad den vinsten faktiskt kan få för konkreta effekter för Tottenhams och Man Citys dragkamp om Harry Kane.

Tankegången inför matchen var så att säga i huvudsak att om Tottenham kunde besegra Man City så skulle det på något sätt kunna övertyga Harry Kane om att Tottenham alltjämt är rätt klubb för honom och gräset inte är grönare på andra sidan. Efter matchen går det kanske istället att fundera på om Tottenhams vinst och Tottenhams spel i själva verket kan ha gjort en försäljning mer trolig.

En anledning, som vi till stor del redan har varit inne på, är att Tottenham kan ha kommit fram till att Harry Kane i själva verket inte är riktigt så livsviktig eller kanske framför allt oersättlig för Tottenham som det är fullt förståeligt att intala sig. Just den insikten skulle mycket väl kunna övertyga Tottenham att åtminstone sätta sig vid förhandlingsbordet med en lite mer intresserad uppsyn än förut.

Annons

En annan anledning är att Man Citys förlust, och sätt att spela, mycket väl kan ha gjort dem ännu mer akut angelägna om att verkligen värva en anfallare av världsklass. Att det så att säga är den stora pusselbit som laget så att säga fortfarande saknar. Det kan helt säkert också ha gjort dem mer benägna att faktiskt höja sin värdering av Harry Kane, och betala ungefär den summa som Tottenham påstås förvänta sig.

Man Citys förlust mot Tottenham kan alltså i någon mening sägas ha försvagat deras förhandlingsposition gentemot Tottenham. Givet hur Man City och deras supportrar å andra sidan har poserat under sommaren gällande Kane så var å andra sidan kanske inte den positionen så väldigt stark till att börja med. Tottenham å sin sida kan ha blivit mer villiga att sälja Kane, men knappast mer villiga att sänka priset på Kane.

Annons

Om Man City samtidigt börjar närma sig de cirka £150m som ändå brukar nämnas som någon slags rimlig summa för Harry Kane så, även om Tottenham då möjligen börjar mjukna i sin inställning, borde de ju rimligtvis ställa sig frågan om de i så fall inte lika gärna borde lägga upp den jämförbara summa pengar för vad Dortmund skulle kalla för ett galet bud på Erling Braut Haaland.

Situationen är emellertid följande att ju närmare transferfönstrets stängande kommer desto mer målar Man City in sig i något av ett Harry Kane-format hörn. Att inte värva någon anfallare alls vore ett rejält antiklimax för dem, och att på väldigt kort tid under de sista dagarna värva en annan anfallare av likvärdig kaliber som Kane är att betrakta som fullständigt ogörligt.

Motsvarande för Tottenham befinner de sig i en situation där de vet att laget är riktigt bra även utan Harry Kane. Men även att med Kane så kan ett redan riktigt bra lag så klart vara ännu starkare. Båda alternativen är alltså fullt acceptabla för Tottenham, som enbart av den anledningen inte behöver känna någon press eller stress alls. De kan tämligen lugnt luta sig tillbaka och titta på Man City som så att säga sprattlar på kroken.

Annons

Vad gäller just transfersumman så pratas det ju så kallade gentlemen’s agreements och tysta överenskommelser om att låta en spelare som vill lämna också lämna när det kommer in ett acceptabelt bud. Det ligger så klart i vissas intresse att framställa det där på ett väldigt ensidigt sätt när det i själva verket är rätt intetsägande. Allt handlar så klart om vad olika parter faktiskt uppfattar som ett ”acceptabelt” bud.

Man City kommer självfallet anse att cirka £100m i själva verket är synnerligen acceptabelt, men det betyder självfallet inte att Tottenham måste anse detsamma. Och här existerar ju som alla utom kanske de ljusblå förstår inget objektivt rätt svar. Vad vi kan säga med viss säkerhet är att Man City själva, genom att utan att blinka betala £100m för Jack Grealish, har gett Tottenham goda skäl att anse den summan ”oacceptabel” för Kane.

Annons

Sedan handlar det naturligtvis även om vad Harry Kane själv vill. Vi vet att han nog vill till Man City, men det är ju också i hög utsträckning baserat på hans upplevelser i Tottenham de senaste få åren. Ett ärligt talat rätt trist ställe, plågat under José Mourinhos pessimism och utan några större utsikter. Hur tänker han nu när han kanske ser och upplever ett mer passionerat och positivt spelande Tottenham?

För inte är det väl ändå så att det är möjligheten att få spela i Europa Conference League som övertygar Harry Kane om värdet med att stanna kvar i Tottenham?

:::

TRANSFERKOLLEN

Álvaro Fernández, Huesca till Brentford, lån. Brentford lånar en spansk OS-målvakt under en säsong, med köpoption därefter. Brentford har så klart redan en mycket bra målvakt i David Raya men får med Fernández både bättre bredd och bättre konkurrens. Brentford står starkare om Raya blir skadad samtidigt som detta kanske minskar risken för skada på Raya. Betyg: Godkänd – (++)

Annons
Publicerad 2021-08-19 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto