Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Snabba tankar om den engelska grupplottningen i Champions League

Peter Hyllman

Där stod han ännu en gång. Giorgio Marcotti, den europeiska fotbollens charmigaste byråkrat och lottningsnörd, med sina dryptorra genomgångar av lottningens all formalia, alla dessa småtrivia om varje klubb som dras fram ur skålarna, och de lite kantiga försöken till humor med gästerna som hjälper honom vid podiet.

Det var alltså återigen dags för lottningen av Champions Leagues gruppspel. En händelse som blivit till en så fast punkt i kalendern att den numer har expanderats till att bli lite mer utav UEFA:s större gala på vilken invididuella priser delas ut och särskilda utmärkelser presenteras till värdiga mottagare.

Fyra engelska klubbar deltog i lottningen. Det borde naturligtvis ha varit fem. Champions League-vinnaren bör naturligtvis ha sin egen plats, och den ordinarie plats via ligan som denna klubb möjligen har tagit ska istället ges till nästa lag i den ligan. Den liga bör belönas som producerar en Champions League-vinnare.

Annons

Men så här föll hur som helst lottningen för de fyra engelska klubbarna:

Grupp A – Man City (PSG, RB Leipzig, Club Brügge)

Det stod väl nästan skrivet i stjärnorna kan tyckas att PSG och Man City skulle möta varandra redan i gruppspelet. Det återstår att se om det även kommer att betyda att Leo Messi och Cristiano Ronaldo stöter på varandra i gruppspelet.

Det är en grupp som Man City bör om inte vinna så åtminstone ta sig vidare ifrån. Visst kan RB Leipzig vara en lurig motståndare på sin dag men över ett helt gruppspel bör ändå Man City med god marginal vara bra nog att gå vidare.

Enda faran är kanske att så mycket uppmärksamhet kommer riktas mot matcherna mellan Man City och PSG att det finns en risk att övriga matcher så att säga glöms bort. Viktigt att tänka på koncentrationen även i mellanmatcherna.

Annons

Grupp B – Liverpool (Atlético Madrid, Porto, Milan)

Kanske är det en smula överdrivet att kalla detta för någon dödens grupp, men visst är det några rejält namnkunniga lag i Liverpools grupp. Både Atlético Madrid och Milan är europeisk finfotboll, precis som Liverpool. Bara två av dem kan gå vidare.

Vi vet att Atlético Madrid är ett starkt och svårspelat fotbollslag. Lite speciellt kommer det helt säkert även bli att Luis Suarez återvänder till Anfield. De kommer bli en tuff utmanare om gruppsegern för Liverpool.

Milan är en kanske inte riktigt lika tuff utmanare, men ändå ett bra fotbollslag. Mycket intresse kommer självfallet riktas mot Milan som ju är tillbaka i Champions League för första gången på många år.

Milan är absolut inte en motståndare som ska underskattas, vare sig för Liverpool eller för Atlético Madrid. Men det kräver nog också att antingen Liverpool eller Atlético Madrid underpresterar för att Milan ska gå till slutspel.

Annons

Grupp F – Man Utd (Villarreal, Atalanta, Young Boys)

Man Utd hade den dåliga smaken att åka ur Champions Leage redan i gruppspelet förra säsongen. Den gången hade Ole-Gunnar Solskjaer möjligen ursäkten att det var en tuff grupp på pappret. Den här gången har Solskjaer ingen sådan ursäkt alls.

Vilket inte sägs för att nedvärdera vare sig Villarreal eller Atalanta. Men ett Man Utd som spelar utifrån sin kapacitet och utifrån sitt spelarmaterial måste rimligtvis förväntas vinna mot den typen av motstånd. Vilket som vi vet inte betyder att Man Utd därför vinner.

Om Man Utd skulle åka ur Champions League redan i gruppspelet igen måste det betraktas som ett formidabelt fiasko. Rent rationellt vore det svårt att se Solskjaer överleva ett sådant fiasko som Man Utds manager.

Grupp H – Chelsea (Juventus, Zenit, Malmö FF)

Annons

Precis som Man Citys grupp skulle nog den här gruppen kunna beskrivas som delad på mitten. Chelsea och Juventus ska självfallet ta sig vidare från gruppen till slutspel, och Zenit och MFF får spela om den återstående Europa League-platsen.

Så kommer det också med största sannolikhet att bli. Endast Zenit kan nog anses ha i alla fall den lilla möjligheten att krångla till den ekvationen. MFF kommer nog få vara nöjda med alla poäng de faktiskt får.

Denna karaktär på gruppen gör tyvärr att matcherna mellan Chelsea och Juventus riskerar bli något avslagna till sin karaktär, förmodligen inte så avgörande som matcher på den här nivån rimligtvis borde vara.

Å andra sidan kommer det ju finnas ett väldigt stort intresse åtminstone i Sverige för Chelseas matcher mot MFF.

Publicerad 2021-08-26 20:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto