Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

VM vartannat år är en korkad idé med kloka inslag

Peter Hyllman

England är på god väg att kvalificera sig till VM 2022 i Qatar. Om de vinner mot Polen ikväll så får  det nog räknas som åtminstone i praktiken klart. Även om de skulle råka förlora mot Polen den här kvällen så ska det i slutänden väldigt mycket till för att England inte skulle vinna sin VM-kvalgrupp och därmed vara klara för VM. Läget ser helt enkelt väldigt ljust ut.

Om FIFA får som de vill, eller åtminstone om Arsene Wenger får som han vill, så kommer England inom en inte alltför avlägsen framtid kvala till VM inte vart fjärde år utan istället vartannat år. Wenger har ju fått sin chefsroll i FIFA med uppgift att ta fram förslag som ska förändra och utveckla fotbollen, och att istället spela VM vartannat år är alltså ett sådant förslag.

Över 160 länder inom FIFA godkände att förslaget gick iväg för en så kallad feasibility study, det vill säga en slags utredning där man undersöker hur praktiskt möjligt förslaget faktiskt är. Vilket kanske är ett annat sätt att säga förankringsrunda. Eller som några andra har beskrivit det, FIFA:s sätt att låta alla skrika av sig alla sina invändningar för att sedan ändå genomföra det när ingen längre orkar bråka om saken.

Annons

Initialt låter för all del förslaget riktigt korkat. Att VM spelas vart fjärde år är i hög utsträckning vad som faktiskt gör turneringen så väldigt speciell, och vad som ger VM-titeln dess stora värde. Om VM istället spelas vartannat år så halveras detta värde, och ett VM i fotboll är plötsligt så mycket närmare att bli ungefär lika devalverat som till exempel ett VM i ishockey redan har varit under lång tid.

Sedan kan man för all del invända att i och med att EM och VM i så hög utsträckning har blivit alltmer lika varandra, och eftersom de europeiska länderna har dominerat VM i så hög utsträckning, så skulle det utifrån det rent europeiska perspektivet kanske inte spela någon större roll. Huruvida det är ett EM eller VM man spelar eller kvalificerar sig till kanske inte har någon större praktisk betydelse.

Annons

Klubbfotbollen, det vill säga närmare specifikt klubbarna själva, skulle kanske kunna ha en och annan invändning. Ett VM som spelas vartannat år kommer naturligtvis inkräkta på de kontinentala mästerskapen. Ett EM kommer alltså istället få spelas under något av åren mellan VM, och eftersom det vore rätt skumt att ha färre EM än där finns VM så plötsligt står vi där med ett mästerskap varje sommar.

Ännu mer fotboll och ännu mindre faktisk vila för spelarna med andra ord. Om nu någon faktiskt trodde att FIFA, UEFA och landslagsfotbollen på något sätt fäste större vikt vid spelarnas hälsa och fysiska välbefinnande än klubbfotbollen. Ibland blir det nästan lite löjligt hur opinionen och kunskapsläget stadigt pekar åt ett håll, samtidigt som FIFA och UEFA nästan utan undantag springer åt rakt motsatt håll, mot pengarna.

Annons

För naturligtvis är det ju pengar detta i första hand handlar om. Dubbelt så många VM ger FIFA möjlighet till dubbelt så många intäkter. Ju mer fotboll som faktiskt spelas desto mer fotboll finns att sälja. Och om det är något vi vet om FIFA sedan långt tillbaka så är det att absolut ingenting är viktigare än att cashen ska in. Först kommer cashen, och sedan kommer kanske och i bästa fall någon liten del utav moralen.

VM vartannat år skulle även göra det möjligt för FIFA att på kortare tid låta fler länder faktiskt arrangera VM. Just nu finns det en tämligen lång kölista av länder som faktiskt vill arrangera VM. Vi hittar här länder som Australien, England, Saudiarabien, Kina med flera. Just nu kan ett land som tidigast kunna hoppas på att få arrangera ett VM först om några årtionden. FIFA kan med VM vartannat år halvera vänttiden i VM-kön.

Annons

Vill man vara lite vänlig mot FIFA skulle man möjligen kunna se det som en del utan deras vision att faktiskt återvinna lite av marken för landslagsfotbollen. Deras vision utifrån det perspektivet går ut på att ett stort mästerskap ska arrangeras varje säsong, så att där alltid finns en närvaro. Men eftersom det inte går att göra det och samtidigt minska ned klubbfotbollen, så dikterar logiken att det därmed måste bli ännu mer fotboll.

FIFA:s sätt att försöka övertyga klubbarna om att detta skulle vara en bra idé är att dingla med moroten framför deras näsor om att det i övrigt ska bli färre landslagsuppehåll och alltså totalt sett mindre tid för spelarna att tillbringa med landslagen och därmed utanför klubbarnas egen kontroll. Något som alltid varit en stötesten för klubbarna, som självfallet är de som står den huvudsakliga ekonomiska risken för spelarna.

Annons

Men för att faktiskt få ekvationen av VM vartannat år att gå ihop med färre landslagsuppehåll så skulle detta med nödvändighet implicera ett rejält förändrat upplägg på VM-kvalet, eller egentligen allt kvalspel. Dagens system, som för all del är ett i huvudsakligt europeiskt system, kvalet i andra världsdelar ser ut på ett helt annat sätt, där alla länder börjar kvala på samma nivå vore inte längre genomförbart.

Arsene Wengers förslag innehåller alltså tankar om ett förändrat kvalspel, där länder börjar kvala i olika omgångar, enligt exakt samma princip som vi naturligtvis redan ser i de flesta former av cupspel inom klubbfotbollen. Eller som sagt i VM-kvalet i andra världsdelar. Men kontroversiellt i Europa där vissa har lyckats inbilla sig att det är varje pyttelands högsta dröm att få storstryk i fotboll av storländerna någon gång om året.

Annons

Istället för att England alltså som nu skulle behöva spela åtta eller tio VM-kvalmatcher för att i bästa fall vinna sin VM-kvalgrupp och ta sig till VM, och längs vägen behöva möta länder som San Marino, Andorra eller liknande, så skulle de kanske istället bara behöva spela tre-fyra matcher, och slippa möta blåbärsländer. Ett förslag som har den fördelen att det skulle göra samtliga matcher skarpare, jämnare och mer avgörande.

Med andra ord finns det ett antal inslag i FIFA:s och Arsene Wengers idé som faktiskt inte är helt och hållet korkade. Vilket för all del inte betyder att jag därför tycker att VM vartannat år är en särskilt bra idé. Jag skulle kunna se det som en bra idé om VM i så fall ersätter dagens EM, och dagens EM om det ens tvunget ska vara kvar istället genomförs enligt samma form som dagens Nations League.

Annons

Men det är klart, gör man det på det viset så är det plötsligt inte längre frågan om färre landslagsuppehåll än vad som nu är fallet.

Publicerad 2021-09-08 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto