Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vilka är Arsenals primära problem utanför planen?

Peter Hyllman

Varje gång Mikel Arteta kritiseras eller ifrågasätts dyker mycket snabbt en mycket välbekant refräng upp i öronen. Arsenals problem har inte bara med Arteta eller vem som nu råkar vara manager att göra, utan där finns stora problem i klubben också ovanför Arteta. Och även om nu detta fungerar tämligen dåligt som en faktisk ursäkt för Arteta, så ligger det också ett tämligen grovt korn av sanning i själva påståendet.

Svårigheterna uppstår i mitt tycke i nästa steg när det faktiskt ska beskrivas vilka problem dessa egentligen är. För då blir det snabbt antingen tystare eller mycket mer otydligt. Ett intryck är att många mest upprepar en slags truism de läst på twitter om att Arsenal har större problem, utan att egentligen reflektera över vilka dessa problem är. De som ändå artikulerar någonting gräver sällan djupare än att ägarna inte vill investera.

Just den ståndpunkten har kanske blivit lite svårare att upprätthålla den här sommaren när Arsenal faktiskt är den engelska storklubb som har investerat mest av alla på nya spelare. Något som har fått både en och annan att vrida händerna i ren förtjusning och prata om Arsenals fina och fantastiska strategi, fastän dessa naturligtvis aldrig med någon större tydlighet faktiskt skulle kunna beskriva denna strategi.

Annons

Att spendera mycket pengar är inte detsamma som att faktiskt ha en strategi. Det råkar bara vara just det mått som många har valt att titta på eftersom det är så lätt att förstå. Men om att spendera pengar i mängder vore detsamma som smart strategi så vore Man Utd kanske Englands, Europas och världens strategiskt smartaste klubb. Och längre än så från sanningen går väl liksom inte att komma.

Smart strategi handlar inte i sig om att spendera pengar, utan om hur en klubb spenderar pengar, det vill säga hur en klubb faktiskt använder sina pengar. Och där kan Arsenal så klart ha spenderat mest pengar av alla klubbar i Premier League hur mycket de än vill, det är ändå inte alldeles lätt att se i vilken utsträckning Arsenal faktiskt har blivit bättre av detta, eller i vilken riktning och mot vilket mål Arsenal faktiskt försöker vandra.

Annons

Vad är det då för problem utanför planen som Arsenal faktiskt har, vad är det för problem som gör att Arsenal har svårt att få den avkastning på sina investeringar som de rimligtvis önskar sig, vad är det som gör att det kring Arsenal finns den gnagande känslan av att det hela tiden slängs bra pengar efter dåliga pengar, vad är det som gör att Mikel Arteta hur dåligt han än spelar sina kort heller aldrig har särskilt bra kort till att börja med?

En ägare och ledning som inte vet vad den vill!

Egentligen är kanske inte detta en särskilt lyckad formulering. Arsenals ägare och ledning vet nog för all del vad den vill i någon form av övergripande mening, att ta sig tillbaka till toppen av engelsk och europeisk fotboll. Vad de inte riktigt vet är hur.

Vi har i själva verket en situation i Arsenal som är slående lik den situation Man Utd har brottats med under många år. En ägare köpte klubben utan att veta något om fotboll och utan att behöva veta något om fotboll, eftersom en manager redan visste allt som behövde vetas.

Annons

När sedan denna manager lämnar klubben så försvinner inte bara en manager, utan en hel organisation och hela organisationens kompetens med honom. En ägare och ledning måste då bygga en fotbollsorganisation utan att kunna något alls om fotboll.

Strategi handlar i mångt och mycket om hur en organisation ska lyckas uppnå ett eller flera av sina mål. Det är omöjligt att utläsa från Arsenals olika ageranden under de två-tre åren efter Arsene Wenger lämnat klubben någon tydlig idé om hur Arsenal faktiskt ska arbeta som klubb.

Snarare verkar det som om Arsenal i hög utsträckning tillämpar den kanske inte överdrivet begåvade metoden att trycka blint på alla knappar de ser och hoppas på att någon av dem faktiskt leder till något positivt. Men istället blir det mest fel.

Effekten av detta är inte enbart en klubb som så att säga fladdrar med vinden utan någon särskild riktning i största allmänhet, utan också en klubb som genom att i mångt och mycket sakna egna idéer riskerar att bli alldeles för beroende av andras idéer som agenter etc som agerar helt och hållet i eget intresse.

Annons

Det primära problemet med Arsenals ägare och ledning är alltså inte att det investeras för lite, eller att där saknas ambitioner, utan kort och gott att det helt enkelt saknas kompetens och kunskap att bygga en stark och effektiv organisation.

Otydlighet runt klubbens olika roller!

Ett annat primärt problem med Arsenal, och delvis en direkt konsekvens av det första problemet, är att det är en klubb bestående av flera olika roller vars inbördes relationer bara kan beskrivas som i bästa fall otydliga.

Där finns på pappret en VD i Arsenal som däremot endast sporadiskt verkar ha något att säga alls om fotbollssidan av Arsenals sak. Där finns på pappret en sportchef i form av Edu som däremot verkar ha ett högst tveksamt mandat att faktiskt fatta beslut. Där finns på pappret naturligtvis även en first-team manager.

Annons

Otydligheten manifesteras inte minst mellan denna manager och sportchefen, det vill säga mellan Mikel Arteta och Edu. Arteta anställdes som en head coach men gavs en titelboost upp till first-team manager, på samma nivå som Edu.

Det där låter så klart fint och samarbetsbenäget och det spelar naturligtvis in i den här romantiska bilden av den store managern. En idealtyp som historiskt präglat Arsenal precis lika mycket som den t ex präglat Man Utd.

Risken med att blanda samman och likställa rollerna är däremot att det blir otydligt vem som faktiskt beslutar vad och vem som gör vad. Något som i sin tur leder till konflikter, revirpinkande, trögrörlighet och en allmän oförmåga att reagera snabbt på problem och på omvärldens signaler.

Känns detta igen? Det borde det göra. Det är nämligen just detta som är det Arsenal vi har sett de senaste åren och fortfarande ser. Och även om det inte direkt orsakar de stora problem vi ser med Arsenal på planen, så är det vad som möjliggör för dessa problem att fortgå till synes att någon gång kraftfullt åtgärdas.

Annons

Dessa Arsenals primära problem är i grund och botten varför de en gång anställde Mikel Arteta. Dessa primära problem är varför de nu ännu inte orkar med att sparka Mikel Arteta. Av detta följer en närmast ofrånkomlig slutsats.

Mikel Arteta var aldrig lösningen på Arsenals problem. Mikel Arteta är en del av Arsenals problem.

Publicerad 2021-09-09 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto