Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vilka problem har Leicester försökt lösa inför säsongen?

5v

Något stapplande start på säsongen för Leicester som har lyckats förlora två av sina hittills fyra matcher och samtidigt lyckats vinna två av dem, om än med vissa besvär både mot Wolves hemma och mot Norwich borta. Givet att Leicesters signum de senaste säsongerna har varit att börja väldigt starkt så är kanske detta något oroande, även om det är lite väl tidigt att verkligen börja oroa sig.

Alltså känns det av rätt naturliga skäl rätt ovisst när Leicester ikväll öppnar sin Europa League-kampanj med en hemmamatch mot Napoli. En match som ärligt talat precis lika gärna hade kunnat få vara en av Europa Leagues kvartsfinaler, semifinaler eller till och med final. Ärligt talat hade väl en match mellan Leicester och Napoli inte känts felplacerad ens i Champions Leagues slutspel.

ANNONS

Om nu inte gudarna som bekant hade varit helt tokiga så hade det mycket väl kunnat vara en match i Champions League också. Men både Leicester och Napoli såg ju i slutet av förra säsongen till att schabbla bort sina båda Champions League-platser. För Leicester var det kanske mer ett tapp över längre tid. För Napoli var det mer en fråga om obegripligt slarv i de sista omgångarna av Serie A.

Nog för att även Leicesters Champions League-miss kändes rätt slarvig. Men eftersom det var andra säsongen i rad som Leicester missade Champions League på ungefär samma sätt i slutet av säsongen så kan man ana att där finns ett och flera systematiska problem i grunden som Leicester åtminstone innan den här säsongen inte lyckats lösa. Vilka är dessa problem och hur har Leicester försökt lösa dem den här säsongen?

ANNONS

Leicester har varit tunna på ytterbackar!

Leicester har en av ligans bästa högerbackar i Ricardo Pereyra, men Pereyra har även varit skadedrabbad båda de senaste säsongerna. När Leicester dessutom fick både James Justin och Timothy Castagne skadade förra säsongen blev det plötsligt väldigt tunt.

Tonårige vänsterbacken Luke Thomas fick istället spela väldigt mycket för Leicester under förra säsongens andra halva. Thomas gjorde det bra utifrån sina förutsättningar, men Leicester blev märkbart tunnare både bakåt och framåt.

Alltså var det kanske inte så märkligt när Leicester passade på att snappa upp Ryan Bertrand när dennes kontrakt med Southampton gick ut i somras. I Bertrand fick Leicester en 32-årig landslagsmeriterad engelsk vänsterback, med mängder av rutin.

Leicesters mittförsvar har sviktat!

ANNONS

Ett annat område där Leicester har sviktat, till stor del på grund av skador, har varit mittförsvaret. Jonny Evans har haft problem med skador under det senaste året, och Caglar Soyuncu har inte riktigt lyckats leva upp till debutsäsongens kvalitet.

Det faktum att Leicester har spelat Daniel Amartey som mittback vid ett antal tillfällen det senaste året säger kanske att situationen inte är optimal. Det var alltså inte så underligt att Leicester sniffade runt efter en mittback redan tidigt i somras.

Den mittback som Leicester tyckte luktade godast var Jannik Vestergaard från Southampton. En bra värvning, dansk landslagsmittback som varit en av Southamptons ljuspunkter det senaste året. Gör definitivt Leicester bättre.

Nu kanske just den värvningen inte kommer kunna få riktigt samma positiva nettoeffekt för Leicester på grund av den allvarliga skadan på Wesley Fofana. Leicesters sviktande mittförsvar riskerar alltså fortsätta vara en av lagets akilleshälar.

ANNONS

Leicester har saknat bra alternativ på centralt mittfält!

Leicesters mittfält har konsekvent under de senaste säsongerna varit ett av ligans bästa och mest kompetenta, om än kanske inte mest namnkunniga. Där finns en kreatör som James Maddison, en dirigent som Youri Tielemans och en krigare som Wilfred Ndidi.

I synnerhet skador på Ndidi, som missade flera månader förra säsongen, och som var borta lång tid i slutet av förrförra säsongen också, har varit dyrbara för Leicester. Utan Ndidi har Leicesters mittfält inte alls varit lika fysiskt och gett backlinjen samma skydd.

Boubakary Soumare var en av Lilles viktigaste spelare när de sensationellt vann Ligue 1 förra säsongen, och han var det just som en fysiskt påträngande spelare på Lilles centrala mittfält. En spelare som bryter boll, vinner boll och fördelar boll i samma utsträckning.

ANNONS

En klok värvning av Leicester kan man alltså tycka. Åtminstone på pappret så är Soumare precis en typ av spelare som Leicester behöver och som Leicester har saknat i truppen de två senaste säsongerna.

Leicester har saknat en bra back-up till Jamie Vardy!

Visst säger det något om Jamie Vardys unika kvaliteter som anfallare att han fortfarande som 35-åring så effektivt och framgångsrikt leder Leicesters anfallslinje. Något säger det oss kanske även om att Vardy märkligt nog är rätt underskattad.

Vardys unika stil som anfallare är ett väldigt värdefullt vapen för Leicester som i honom har ett väldigt potent offensivt hot som ger laget möjlighet att spela fotboll väldigt snabbt och väldigt vertikalt.

Men just Vardys unika stil gör honom också väldigt svår att ersätta eller byta ut, rättare sagt att hitta en back-upp eller ersättare till. Detta ställer höga fysiska krav på en 35-åring att ta sig igenom en hel engelsk och europeisk säsong.

ANNONS

Att Jamie Vardy bara gjorde fyra mål efter jul förra säsongen, varav två kom i den sista omgången, är både ett bevis på den negativa effekten på Vardy själv och en mycket stor förklaring varför Leicester missade Champions League.

Nu tror Leicester att de har hittat en bra back-up till Vardy i form av Patson Daka, som i somras värvades från Red Bull Salzburg. Daka beskrivs som en Vardyklon, en väldigt snabb och målfarlig anfallare som gillar att ligga på rulle bakom försvararna.

Slutsatser?

Hår går att se ett rätt tydligt mönster. Leicester har varit tunnare i respektive lagdelar än egentligen samtliga andra realistiska konkurrenter om Champions League-platser. Detta har kostat Leicester i slutet av de två senaste säsongerna.

Leicester ser ut att ha gjort samma analys. På något annat sätt går inte att förstå Leicesters värvningar under sommaren av Jannik Vestergaard, Ryan Bertrand, Patson Daka och Boubakary Soumare. Leicesters fokus har varit att bredda spelartruppen.

ANNONS

Nödvändigt kanske särskilt om Leicester nu ska spela i både Premier League och i Europa League, och dessutom göra det bra. Leicesters värvningar i sommar ger dem bättre chanser att faktiskt kunna konkurrera effektivt på två fronter.

Men först måste Leicester naturligtvis ta sig vidare från gruppen i Europa League. Att vinna mot Napoli hemma på King Power Stadium vore självfallet en bra start på den uppgiften.

Någon lätt uppgift är det däremot inte.

Publicerad 2021-09-16 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto