Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åtta obegripliga derbyn i engelsk fotboll

Peter Hyllman

Måndagskvällen bjuder på ett av den engelska fotbollens mest obegripliga derbyn när Crystal Palace tar emot Brighton hemma på Selhurst Park. Ett derby som blivit till ett derby av rätt oklara anledningar, där det saknas någon särskilt uppenbar geografisk koppling mellan de båda lagen och där det heller inte finns någon tydlig historisk animositet dem emellan.

Ändå är det ett derby som växt fram under de senaste 10-20 åren och som involverat allt från handgemäng mellan spelare och ledare till kvarlämnad avföring i bortalagets omklädningsrum. Ett riktigt skitderby med andra ord. Nu var detta kanske på sin topp för några år sedan, och man kanske misstänker att det hade rätt mycket med personligheter att göra, men det ligger fortfarande kvar i luften.

Med derby går det självfallet att mena helt olika saker. Vissa är ju väldigt restriktiva med begreppet och verkar mena att det bara kan handla om matcher mellan två lag från samma stad. Men för mig handlar begreppet i själva verket mer om rivalitet oavsett karaktär, att det geografiska avståndet i själva verket är i högsta grad relativt, och att det finns matcher mellan lag från samma stad som inte alls kan ses som ett derby.

Annons

Tyvärr blev det inga hörnor eller sammanfattningar av omgången under helgen. Eget seriespel samt andra åtaganden gjorde detta omöjligt. Men låt oss lugnt och sansat sammanfatta helgens omgång i Premier League med att Nuno Espirito Santo och Ole-Gunnar Solskjaer borde ha det väldigt jobbigt just nu, och att åtminstone vad gäller Man Utd så är det så klart alltid lika trist att ha så rätt.

Hur som helst, på tal om obegripliga derbyn, så har vi här de åtta mest obegripliga derbyna i engelsk fotboll.

(8) Luton vs Watford

Man behöver verkligen kämpa för att se någon annan koppling mellan dessa båda klubbar annat än att båda råkar befinna sig i Londontrakten av vad som skulle kunna beskrivas som sydöstra England. Men det är ett område där det finns så många andra möjliga derbyn och när Luton och Watford har mötts de senaste åren har knappt ens lokalt reflekterats över att det skulle vara något slags derby.

Annons

(7) Derby County vs Leicester

Man vet eller borde rimligtvis förstå att när ett derby kallas för i det här fallet ett East Midlands-derby så är det kanske inte väldigt meningsfullt. När det finns flera av samma sak, och det inte ens är viktigt nog att ge egna namn till respektive derby, så ger det en god aning om att det är ett derby som inte engagerar särskilt många särskilt mycket. Inte för något av dessa lag är heller detta derby deras huvudrivaler.

(6) Coventry vs Birmingham

Under de senaste åren har det växt fram någon rätt långsökt rivalitet mellan Coventry och Birmingham. Visst, de båda klubbarna befinner sig geografiskt i varandras närhet, men om det inte vore så att Coventry blivit förpassade bort från sin egen arena och istället hyrt in sig på St Andrew’s så är det svårt att se att någon egentligen skulle ha pratat om matcher mellan dessa båda lag som något slags derby.

Annons

(5) Middlesbrough vs Sunderland & Newcastle

Middlesbrough eller de som håller på Middlesbrough lär knappast hålla med mig om detta, men givet att den stora rivaliteten i regionen är mellan Newcastle (Tyne) och Sunderland (Wear) så känns de båda övriga försöken att skapa en threeway med Middlesbrough (Tees) mest som ett inte helt genomtänkt eller lyckat försök att knyckla på ett tredje hjul på en cykel.

(4) Blackpool vs Preston North End

Blackpool och Preston har mötts flera gånger under senare år utan att det pratats särskilt mycket om något derby. Men nu har denna match i själva verket fått namnet West Lancashire Derby. Vilket får åtminstone mig att misstänka att man egentligen mest ville skapa någon slags regional motsvarighet till det betydligt mer berömda East Lancashire Derby mellan Blackburn och Burnley, det vill säga Cotton Mills Derby.

Annons

(3) Wrexham vs Chester

Dessa båda klubbar ligger för all del bara någon mil eller två från varandra så rent geografiskt finns det nog viss logik att kalla detta för derby. Men givet att vad detta derby egentligen mest är känt för är att det råkar gå en nationsgräns mellan de båda klubbarna, Wrexham ligger i Wales och Chester på andra sidan gränsen i England, så känns det kanske inte jättehett. Utan gränsen bryr sig ingen.

(2) Crystal Palace vs Brighton

Vi återvänder väl då till detta relativt obegripliga derby. Visst, det går som flera har påpekat en motorväg direkt mellan dessa båda samhällen, men detta låter också som den här typen av förklaring där folk så att säga vet att det är ett derby mellan två klubbar och försöker förklara detta baklänges. Skulle det möjligen kunna något att göra med att folk från storstaden kommer till kuststaden? Typ Englands variant av baddjävlar?

Annons

(1) Derby County vs Nottingham Forest

Här kan jag tänka mig att en och annan protesterar. Och jag ska väl för all del inte hymla med att det kan ha bidragit till att detta derby hamnar etta. Min huvudsakliga oförståelse för detta derby är egentligen inte graden av rivalitet, här finns ju till och med en titel man vinner om man vinner derbyt, utan snarare att det mest av allt för att inte säga enbart verkar grunda sig på att en väldigt känd manager har varit framgångsrik manager för båda klubbarna. Givet detta kan jag tycka att just detta derby får orimligt för att inte säga obegripligt mycket uppmärksamhet.

Publicerad 2021-09-27 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto