Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Managerbeslutet kommer säga allt om Newcastles närmaste framtid

Peter Hyllman

Torsdagen gjorde klart vad alla visste redan i onsdags skulle hända. Mike Ashley är inte längre Newcastles ägare. Newcastle har istället fått företrädesvis saudiska ägare, genom ett konsortium bestående till 80% av den saudiska investeringsfonden, till 10% av Amanda Staveley och till 10% av bröderna Reuben. Med nya ägare har Newcastle också fått nytt hopp och kanske även nya ambitioner.

Den saudiska investeringsfonden har i själva verket ett huvudsakligt syfte. Att göra Saudiarabien mer legitimt på den globala scenen och i förlängningen göra Saudiarabien mer attraktivt som investeringsobjekt. En stor del i denna strategi är att investera i så kallad sport och underhållning. Det är självfallet väldigt lätt att se hur ett köp av en Premier League-klubb som Newcastle passar in i det pusslet.

Många andra har redan tagit upp det moraliska problemet med detta. Det är ju heller ingen ny diskussion lika lite som det är ett moraliskt problem unikt för Newcastle. Det tjänar alltså inte väldigt mycket till för mig att upprepa diskussionen här. Annat än att det naturligtvis känns märkligt att se massor av Newcastlesupportrar samlas och fira att Newcastle United nu har blivit Newcastle Al Saud.

Annons

Men förståeligt på sitt sätt eftersom vad Newcastles supportrar firar egentligen inte är så mycket de nya ägarna som att de blivit av med den gamla ägaren. Mike Ashleys ägande har varit en 14 år lång plåga både för klubben och för supportrarna. En engelsk storklubb som har drivits utan någon som helst form av riktning, utan någon som helst form av ambition, och utan några helst tecken på faktisk kompetens.

Newcastles nya ägare, i första hand genom sin nya styrelse beståendes av huvudsakligen Yasir Al-Rumayyan från PIF, Amanda Staveley från PCP Capital Partner, och James Reuben från RB Sports & Media, har en minst sagt dryg uppgift framför sig. De tar över ett Newcastle som ligger näst sist i Premier League, ännu inte vunnit en match i ligan den här säsongen, och stirrar en möjlig nedflyttning rätt i vitögat.

Annons

Men Newcastles problem är i själva verket ännu större än så. St James Park, det vill säga Newcastles arena, Newcastles ungdomsakademi, tränarstab med mera, kort sagt allt som brukar beskrivas som en klubbs infrastruktur eller institutionella kapital, är våldsamt eftersatt och i akut behov av ny investering. Newcastles förutsättningar för framgång ser rätt trista ut både på kort sikt och på lång sikt.

Nu saknar för all del Newcastles nya ägare inte pengar. Även om det som vanligt blir lite tramsigt när folk inte vet skillnad på klubbens pengar och ägarnas pengar utan väldigt gärna sätter likhetstecken däremellan. Men där kommer nu åtminstone finnas en vilja att investera i Newcastle från de nya ägarna, precis som det finns gott om utrymme inom Newcastles financial fair play-ramar att faktiskt göra förlust.

Annons

Med nästan tre månader kvar till januarifönstret är det för all del ingen idé att redan nu börja spekulera alltför vilt i vilka spelare Newcastle kommer värva. Hur mycket pengar än Newcastle är villiga att investera är det dessutom inte särskilt troligt att de spelare som nämns skulle vara intresserad att hoppa på ett engelskt lag i botten av tabellen. På sätt och vis är det kanske en bra sak för Newcastle att ha tre månaders frist med detta.

En av de allra mest omedelbara uppgifterna för Newcastles styrelse blir att anställa och tillsätta en VD och förmodligen också anställa och tillsätta en sportchef, det vill säga en director of football. Framför allt att sätta Newcastles fotbollsorganisation kommer vara väldigt viktigt, och vilka Newcastle anställer till dessa positioner kommer naturligtvis säga både ett och annat om klubbens faktiska ambitioner och planer.

Annons

Därefter måste rent rationellt frågan om Newcastles manager dyka upp. Även om jag misstänker att det är en fråga som om inte annat så av rent symboliska skäl kommer visa sig bli den kanske allra första frågan. Steve Bruce borde rimligtvis vara en död man walking vid det här laget, så personligt förknippad han har hunnit med att bli med Mike Ashleys misslyckade regim.

Någonstans säger det kanske sig självt att det vore klokast av Newcastle att vänta med frågan om managern till dess att en VD och en director of football faktiskt är anställd. Det kan däremot visa sig lurigt att vänta med managerbytet. Absolut ingen fråga kommer visa tydligare för Newcastles supportrar att en ny tid nu är kommen. Att låta Steve Bruce klamra sig kvar på managerposten riskerar omvänt visa på motsatsen.

Därtill kommer den tämligen konkreta omständigheten att Newcastle rimligtvis inte har råd att vänta alltför länge med att anställa en ny manager. Väntar man med det exempelvis till runt årsskiftet så riskerar det faktiskt vara försent om nu ambitionen är att hålla Newcastle kvar i Premier League. Dessutom finns mycket som talar för att faktiskt ha en ny manager på plats redan en bit innan januarifönstret öppnar.

Annons

Det har gjorts väldigt stor sak av pengarna som Newcastle nu antas ha tillgång till, även om som sagt dessa påståenden görs på lite lösa grunder. Men det är i själva verket inte pengarna som kommer ha den största och mest betydelsefulla effekten för Newcastle som fotbollslag under dessa första månader av Newcastles nya ägande, eller egentligen under den här säsongen.

Minst lika stor sak måste egentligen göras av den kompetens och den ambition som Newcastles nya ägare för med sig till Newcastle. Dessa första månader med Newcastle kommer bli ett allvarligt test av just denna kompetens och denna ambition. Det finns så mycket som Newcastle nu måste göra rätt. Rätt personer måste anställas på viktiga positioner i klubben. Rätt saker måste göras på rätt sätt och i rätt ordning.

Utövandet av denna kompetens och denna ambition kan placera Newcastle i en position där pengarna därefter i form av investeringar i klubben och i spelartruppen kan leda till maximal utväxling och nytta för klubben. Men brister i detta utövande av kompetens och ambition kan på samma sätt placera Newcastle i en position där pengar i efterhand mer eller mindre slängs i sjön utan att göra någon större nytta.

Annons

Newcastle kommer inte i detta läge kunna värva de allra bästa och största spelarna, de ligger för dåligt till i tabellen för det. Newcastle kommer däremot kunna värva de bästa spelarna för dem, men för detta krävs smarts. Newcastle kommer eventuellt kunna anställa en stor manager om de lyckas övertyga denne om klubbens resurser och ambitioner på relativt kort sikt. Rätt manager kan i sin tur övertyga rätt spelare.

Allting med detta nya Newcastle kokar i själva verket ned till vem de nu faktiskt anställer som manager. Av det beslutet kommer vi i själva verket kunna dra en massa slutsatser om Newcastles närmaste framtid.

Publicerad 2021-10-08 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto