Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Åtta observationer om Solskjaers Man Utd

6v

Bilderna på Kenny Dalglish och på Alex Ferguson på Old Trafford under söndagskvällen säger kanske det mesta om matchen och vad man ska tycka och tänka om den. Matchen kunde bara betraktas som en succé för Liverpool naturligtvis samtidigt som den var en av Man Utds lägsta punkter på minst 50 år. När vi pratar om sämre upplevelser i Man Utds historia pratar vi nedflyttningar, flygolyckor eller bombraider.

Ole-Gunnar Solskjaer gör sig kanske inga större tjänster genom att komma efter matchen och yttra sig fullständigt själv- och verklighetsfrånvänt med att säga något i stil med att ”nu när vi är så nära” så vore det galenskap att ge upp projektet. Människan inbillar sig alltså i någon mening antingen att Man Utd faktiskt är nära någonting alls av värde, eller att han åtminstone kan övertyga någon annan än sig själv om detta.

ANNONS

Fasen vet vad som vore värst.

Som sagt så fick ju José Mourinho sparken efter en förnedrande förlust mot Liverpool. Det kan också hävdas att det var en förlust mot Liverpool som var droppen som även fick David Moyes bägare att rinna över. Det vore närmast chockerande för att inte säga direkt oanständigt om inte den här förlusten, minst lika förnedrande som Mourinhos förlust, skulle innebära sparken också för Solskjaer.

Och nej, det handlar sannerligen inte enbart om en enda match. Något jag är helt övertygad om att vi kommer få höra vissa hävda också efter denna match, det vill säga samma refräng de kört efter mer eller mindre varenda pinsamt resultat under de senaste två-tre åren. Avgörande är inte att Man Utd förlorar stort mot Liverpool, utan hur man förlorar, och inte minst att det var allt annat än oväntat.

ANNONS

Det där är naturligtvis inte den enda som sägs om Man Utd i dessa dagar. Det sägs både ett och annat, antingen dumt eller mindre dumt. Dagens lista kan få sammansatta situationen i Solskjaers Man Utd i form av åtta observationer.

(8) Ole-Gunnar Solskjaer har gjort ett bra jobb…

Den här grejen har blivit lite populär på sistone. Det går illa för Solskjaer nu men han gjorde i alla fall ett bra jobb under sina första två år som manager. Gjorde han verkligen det är väl kanske den fråga jag då skulle ställa?! Eller visar det snarare på tämligen lågt ställda förväntningar?

Visst kan jag gå med på att han då åtminstone gjorde ett bättre jobb än nu, i alla fall rent resultatmässigt. Jag skulle i någon utsträckning kunna köpa att han, baserat på vad man såg som hans egentliga uppgift, gjorde ett godkänt jobb. Men ett bra jobb? Nja, det vore ett väldigt generöst omdöme.

ANNONS

(7) Förlusten mot Liverpool är Man Utds värsta förlust

Möjligen får jag i detta begränsa mig till min egen livstid. Man Utd har förlorat större eller lika stort som denna match, men förmodligen aldrig värre. Enskilda resultat kan ibland vara missvisande, som t ex när Man City vann med 6-1, mindre så när de vann med 5-0, men detta var inte ett missvisande resultat, och Liverpool var inte ens särskilt bra.

Den värsta typen av förluster är för mig inte tunga förluster som så att säga går mot manus. Sådana händer och är oftast en fråga om tillfälligheter. De värsta förlusterna för mig är matcher där det egna laget är så kvalitativt underlägsna helt i onödan att det aldrig ens är nära. Inga förluster är lika förnedrande som dessa förluster.

(6) Gary Neville tycker att ”something” måste förändras

Om jag i söndags satte luppen på Jamie Carraghers funktion i TV-rutan så är det ju också möjligt att rikta luppen mot Neville, fast omvänt. Hans vägran att ta kritiken mot Solskjaer över en viss gräns har inte med honom som journalist eller som expert att göra, utan enbart med honom som person att göra.

ANNONS

Närmare att Neville säger att Solskjaer borde få sparken kommer vi inte komma än dennes uttalande efter matchen mot Liverpool att ”something” måste förändras med Man Utd. Detta ”something” verkar nästan ha blivit ett slags kodord. Självfallet preciseras aldrig vad detta någonting är. Vilket kan vara syftet, det är så att säga underförstått.

(5) De dramatiska vinsterna sopar bara problemen under mattan

Genomgående den här säsongen har inte ens Man Utds vinster lyckats skingra tvivlen om att allt står rätt till. Vinsterna har snarare lyckats späda på tvivlen. Detta eftersom det har varit allt annat än övertygande vinster. Dramatiska visst, och fantastiska på så vis, men det är i längden självfallet inte hållbart att hela tiden vända och vinna i slutminuterna.

Det går inte att titta på Man Utds match mot Villarreal och känna att Man Utd är ett fungerande fotbollslag, fastän de lyckas krångla in vinstmålet med matchens absolut sista spark. Det går inte att titta på Man Utds match mot Atalanta och känna att detta Man Utd är något annat än en oorganiserad samling av imperfekta individer.

ANNONS

Men alla är naturligtvis glada och lyckliga efter dramatiska vändningar och vinster. Det följer ju som vi vet alltid en viss adrenalinrush på dem. Men vi vet också att den typen av fixar även riskerar att sabotera det egna omdömet. Hur exalterade dessa vinster än gör dem så är det inte hälsosamt att om och om igen behöva vinna på det viset.

(4) Jamie Carragher menar att Man Utd är ”terrified to make a change”

Jag vet inte om rädslan egentligen handlar om att sparka Solskjaer eller ej, utan tror nog mer att rädslan i så fall handlar om den osäkerhet detta skulle medföra. En osäkerhet som helt enkelt enbart går ut på att Man Utds ägare och ledning förmodligen inte har en susning om vad de faktiskt skulle göra istället.

Det är svårt att se någon större anledning just nu till att Solskjaer fortfarande är Man Utds manager än att Man Utd som klubb helt enkelt inte har någon färdig plan eller idé om vad de annars skulle göra istället. Man Utd är en klubb som inte vet vad den vill, och en klubb som inte vet vad den vill blir kvar med Solskjaer som manager.

ANNONS

(3) Vad var det vi sa, Cristiano Ronaldo gör Man Utd sämre…

Självfallet hamnar väldigt mycket fokus just nu på Cristiano Ronaldo, något annat är självfallet omöjligt att förvänta sig. Resultaten har så klart fått liv i de som nu säger saker i stil som vad var det vi sa, Ronaldo kommer göra Man Utd sämre. Eftersom de inga bättre förklaringsmodeller har än individuella skurkar eller hjältar.

Det kunde kanske vara värt att påpeka för dessa självutnämnda genier att Man Utd knappast har varit främmande för den här typen av prestationer även innan den här säsongen, innan Cristiano Ronaldo återvände till klubben. Så det är knappast resultat eller prestationer som är orsakade av honom.

Vill man sniffa drygt med näsan så gäller det kanske snarare att formulera saken som så att Cristiano Ronaldo inte ensam har lyckats göra Man Utd bra nog att undvika den här typen av prestationer. Men det var det väl å andra sidan heller ingen nykter person som trodde att han skulle kunna göra. Man Utds problem är kollektivt, inte individuellt.

ANNONS

(2) Oansvarigt av Man Utd om de inte sparkar Solskjaer

Det har nu gått så långt att det ligger nära till hands att säga att det faktiskt vore direkt oansvarigt av Man Utd om de inte sparkade Ole-Gunnar Solskjaer. Varje dag han sitter kvar som Man Utds manager är ett rent slöseri med tid och en bortkastad dag för Man Utd som inte längre har några dagar kvar att kasta bort.

Men om vi ska gå utifrån vad vi har sett och lärt oss om Man Utd under de nu åtta åren sedan Alex Ferguson och David Gill lämnade klubben så kan vi vara ganska säkra på en sak. Nämligen att det faktum att det vore oansvarigt att inte sparka Solskjaer i det närmaste är en garanti för att Man Utd inte kommer sparka Solskjaer.

(1) Man Utd ska inte ha en ”world class” manager…

Många gånger när de ska försöka övertyga sig själva om saker som kanske inte alla gånger är så satans rationella så lyckas de fälla både logiska och intellektuella krokben på sig själva. Ett sådant exempel är de som kommit fram till att Man Utd inte ska anställa en manager i världsklass eftersom det har man ju redan gjort och misslyckats.

ANNONS

Det vore här en enkel invändning att varken Louis van Gaal 2014 eller José Mourinho 2016 längre var att betrakta som världsklassmanagers, att deras tid var förbi. Men det vore också något utav en red herring, dels eftersom det är delvis subjektivt, dels eftersom det inte ens är den huvudsakliga poängen.

För hur tänker man här egentligen? Eftersom Man Utd har misslyckats förut när de har anställt managers i världsklass så ska Man Utd nu inte anställa bästa möjliga managers utan istället anställa sämre managers?! Får jag vänligt men bestämt föreslå att dessa ljushuvuden håller sig långt borta från alla chefsjobb eller rekryteringsuppdrag!

Risken är väl däremot överhängande att de som sitter chefsjobben i Man Utd utan problem skulle kunna räknas in bland dessa ljushuvuden.

Publicerad 2021-10-25 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto