Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tottenham får inte upprepa misstaget att lova runt men hålla tunt!

Peter Hyllman

Kanske borde man ha anat oråd när Tottenham under söndagen gick ut med ett meddelande om att detta minsann inte var den rätta tidpunkten att peka finger utan att man behövde fortsätta ha förtroende för varandra. Mindre än ett dygn senare så går alltså Tottenham ut med ett nytt meddelande, den här gången med innehållet att Nuno Espirito Santo har fått sparken med omedelbar verkan.

Absolut ingen gråter rimligtvis över den saken. Sannerligen inte Tottenhams supportrar som har varit minst sagt kritiska till Nuno Espirito Santo som manager, och som gjorde sina känslor minst sagt klara och tydliga under Tottenhams förnedrande förlust mot Man Utd i helgen. Det var efter den matchen inte längre en fråga om Nuno Espirito Santo skulle få sparken, utan endast när han skulle få sparken.

Tveklöst har Nuno Espirito Santo misslyckats i Tottenham, och att hålla honom skuldfri för den saken vore bara larvigt. Han har varit taktiskt alldeles för konservativ och Tottenham har med honom som manager spelat en alldeles för långsam och försiktig fotboll, en fotboll som i själva verket passar bättre för ett lag som hoppas undvika nedflyttning än ett lag som ska slåss om Champions League-platser.

Annons

Men sant är också att Nuno Espirito Santo i realiteten var körd redan innan han ens kom till Tottenham. Tottenham gav honom en mer eller mindre omöjlig hand att spela, även om han sedan heller inte själv spelade den särskilt väl alls. Nuno Espirito Santo var helt enkelt en väldigt dålig fit för Tottenham, och en stor orsak till detta har med Tottenhams sätt att hantera själva anställningen än något annat.

Uppenbart inte ett av Tottenhams primära alternativ

Här finns ofta en ganska barnslig tanke att en klubb har en tydlig rankinglista över exakt i vilken ordning de vill ha vissa managers, när det i själva verket kanske mer handlar om ett visst antal managers som samtliga är managers de kan tänka sig i första hand.

Problemet är att Nuno Espirito Santo aldrig ens befann sig på denna lista. Tottenhams anställning av en ny manager under sommaren blev till slut parodisk, men det tämligen tydligt att när han väl kom så var det snarast som typ sjunde eller åttonde alternativ.

Annons

Redan från början en besvikelse

Inte nog med att Nuno Espirito Santo låg så långt ned på listan, Tottenham hade dessutom innan dennes anställning rört sig med andra aktuella namn som Antonio Conte, Mauricio Pochettino, Julian Nagelsmann, Paulo Fonseca med flera.

Detta var alltså de managers som så att säga formade Tottenhams supportrars referensram. Nuno Espirito Santo har gjort ett starkt jobb med Wolves, men det fanns ingen som helst chans att han skulle kunna leva upp till denna referensram.

Tottenham motsäger sig själva

Irritationen var redan stor runt Tottenham under José Mourinho och sedan denne fått sparken. Som ett sätt att göra en slags mea culpa släpper Daniel Levy ett meddelande där han i stora ord pratar om Tottenhams DNA, och värderingar att underhålla.

Det där var självfallet ett sätt att distansera sig från Mourinho och att i någon mening medge att man gjort fel. Men anställningen av en defensivt lag Nuno Espirito Santo var aldrig en anställning i linje med detta DNA, utan tvärtom på tvärs med det.

Annons

Låg auktoritet gentemot spelarna

Sammantaget var detta faktorer som gav Nuno Espirito Santo väldigt låg auktoritet gentemot den egna spelartruppen. Alla visste i någon mening att han hade fått jobbet mest för att andra, bättre alternativ av olika skäl inte var tillgängliga.

Hans namn var heller inte av den kalibern att det någon skulle kunna inspirera Tottenhams spelare och ge dem känslan av en klubb som verkligen satsade offensivt på framtiden. Inte minst gentemot Harry Kane lär detta ha sänt fel signaler.

Inte minst av det skälet äger det även sin mycket rimliga logik när nu Tottenham ännu en gång kopplas väldigt intimt samman med Antonio Conte som deras nästa manager. En manager som har allt i termer av status, auktoritet och taktik.

Frågan är självfallet varför Conte plötsligt skulle vara mer intresserad av Tottenham nu än vad han var i somras. På denna fråga finns två svar. Dels att Tottenham nog är betydligt mer villiga till eftergifter nu. Dels att Conte själv kanske ser färre alternativ framför sig.

Annons

Antonio Conte vore en magnifik anställning av Tottenham. Heller inte mindre magnifik av att de i så fall norpar en manager i världsklass mitt framför näsan på just det Man Utd som genom att vinna mot dem i lördags fick dem att sparka Nuno Espirito Santo.

Tottenham får däremot akta sig för att upprepa sommarens stora misstag att så att säga lova runt men hålla tunt. De har näppeligen råd att ge ännu en manager den här säsongen ett jobb som är kört redan innan det ens hunnit med att börja.

I så fall var Tottenhams hela säsong körd innan den ens hunnit med att börja.

Publicerad 2021-11-01 13:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto