Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Liverpool mot Atlético Madrid är en match av konstgjorda konflikter

Peter Hyllman

Med tre vinster på sina tre första matcher befinner sig Liverpool i ett väldigt bra läge i vad som på förhand kunde uppfattas som en av Champions Leagues tuffaste grupper den här säsongen. Och om Liverpool skulle lyckas med den fullt rimliga uppgiften att vinna ikväll mot Atlético Madrid på Anfield så skulle Liverpool vara klara för slutspelet, och troligtvis även i praktiken klara gruppsegrare, med två matcher kvar att spela.

Alltså kunde man tycka att detta borde vara en hyfsat avspänd match. Ändå verkar det med allt förhandssnack runt matchen som om press och media gör sitt allra bästa för att piska upp någon form av kontrovers eller konflikt att hänga upp matchen på. Vilket på något sätt verkar vara ett återkommande mönster för just detta möte. Möjligen spelar det in vilka personligheter som faktiskt är de båda klubbarnas managers.

Liverpool är för närvarande i en ruggigt stark form. Vinsterna både i Champions League och i ligan visar på det. Det blev för all del en missräkning i helgen när Brighton lyckades med konststycket att vända 0-3 på Anfield till 2-2. Frågan är alltså i vilken utsträckning det oväntade och inte minst onödiga poängtappet påverkar Liverpool ikväll. Favoriter är Liverpool i vilket fall som helst.

Annons

Vilka är då dessa konstgjorda konflikter som press och media verkar ha bestämt sig för att skapa runt kvällens match mellan Liverpool och Atlético Madrid?

Hämnd för tidigare förluster!

Ett populärt tema är att lagen är allmänt tjuriga över sina respektive förluster mot varandra i relativ närtid. När det gället Atlético Madrid så är det i så fall 2-3-förlusten senast hemma i Madrid som ska ha retat upp känslorna. En förlust som även har satt Atlético Madrid i en krånglig situation i denna grupp.

När det gäller Liverpool tvingas vi backa bandet ett drygt år, när Liverpool som regerande mästare åkte ut mot Atlético Madrid på Anfield. Liverpool var det bättre laget i båda dessa matcher, men europeiskt cupspel är sällan logiskt. Atlético Madrid kunde utnyttja bortamålsregeln med hjälp av några grova misstag och vinna i förlängningen.

Annons

Det får väl anses oklart huruvida dessa tidigare förluster över huvud taget spelar någon som helst roll för den här matchen. Vinster och förluster i europeiskt cupspel kommer och går och har den egenskapen att de normalt sett är ganska snabbt glömda. Vilket kanske inte låter riktigt lika roligt.

Jürgen Klopp tycker inte om ett defensivt Atlético Madrid!

Jag har för all del konstaterat att jag tycker att Jürgen Klopp har en minst sagt stor käft, och jag har även tidigare konstaterat att han är lite av en Arsene Wenger på tyska, så det är väl inte särskilt långsökt att han skulle ha sagt något nedsättande om ett defensivt och cyniskt Atlético Madrid.

Om Klopp faktiskt hade uttryckt sig på det viset hade man möjligen kunnat se en viss grund för konflikt. Men Klopp uttryckte sig inte så utan var tvärtom rätt noga med att påpeka att han hade största respekt för Atlético Madrids organiserade sätt att spela fotboll, men att han själv personligen inte skulle välja att spela på det sättet.

Annons

Jag antar att det är möjligt att bli tjurig för en sådan sak, även om det minst sagt vore rätt långsökt. Men det är lite grann som någon sa vid ett helt annat tillfälle: Man måste verkligen vilja bli tjurig! Men jag betvivlar att ens en tämligen stingslig Diego Simeone reagerade särskilt mycket på det där.

Diego Simeone vill inte skaka hand!

En annan storm i det där vattenglaset är att Diego Simeone inte skakade hand med Jürgen Klopp efter matchen i Madrid. Många associerade naturligtvis till förra punkten och menade att detta tydde på konflikt och på irritation parterna emellan. Det ena bekräftade så att säga det andra.

Vad observatörerna naturligtvis missade var att detta med att skaka hand efter matchen har en mycket större betydelse i engelsk fotboll än utanför engelsk fotboll. Det var kanske därför inte riktigt den grad av disrespekt som många ville tro. Dessutom hör det heller inte till Simeones vanor att skaka hand efter matchen.

Annons

Simeone har själv förklarat sig redan efter förra matchen. Han ser handskakningen som något av en falsk gest, särskilt som man som managers direkt efter matchen kan vara rätt emotionella, och han vill inte delta i den ritualen. Man kan naturligtvis tycka vad man vill om den saken, men man behöver inte göra det till något mer än vad det faktiskt är.

Luis Suarez kan få en otrevlig mottagning!

Förra gången Luis Suarez spelade på Anfield blev han häcklad och buad under stora delar av matchen. Det var när Liverpool mötte Barcelona i Champions Leagues semifinal för två och ett halvt år sedan, den där matchen som Liverpool dramatiskt vände ett 0-3-underläge för att vinna med 4-0.

Skälet att Suarez blev häcklad och buad i den matchen av samma supportrar som förut hyllat honom var att han under matchen visade upp alla de egenskaper som lite grann gör Suarez till Suarez. Han är en vinnare ut i fingerspetsarna och drar sig så klart inte för mygel eller tjuv- och rackarspel för att vinna.

Annons

Självfallet gör Suarez detta i en Champions League-semifinal, lika självfallet som Liverpools supportrar kommer bua åt detta när de är motståndarna i exakt samma semifinal. Onödigt att försöka göra det till en spricka mellan Liverpools supportrar och Suarez, som jag är rätt säker på kommer få ett positivt mottagande ikväll.

Matchen som ”startade” Covid i europeisk fotboll!

Man skulle kunna säga att det var en match som förmodligen aldrig borde ha spelats, den där åttondelsreturen på Anfield för ett och ett halvt år sedan. Den europeiska fotbollen hade inte riktigt hunnit stänga ner på grund av Covid, men den var onekligen på väg att stänga ned.

Matchen mellan Liverpool och Atlético Madrid på Anfield där i början av mars 2020, med mängder av Liverpools supportrar och ditresta Atléticosupportrar, har i efterhand konstaterats haft en väldigt negativ roll för den tidiga smittospridningen i Europa. Vilket i sig självfallet är väldigt trist.

Annons

Huruvida detta ger just kvällens match någon särskild spets eller krydda är väl emellertid betydligt mer oklart. Den där matchen är naturligtvis vad den var, den går självfallet inte att göra ogjord, och ingenting med att den spelades var naturligtvis Liverpools eller Atlético Madrids skuld, ansvar eller fel.

Vilka fler konstgjorda konflikter mellan Liverpool och Atlético Madrid, mellan Jürgen Klopp och Diego Simeone, kommer kvällens match ge upphov till?

Publicerad 2021-11-03 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto