Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åtta frågor inför landslagsuppehållet

Peter Hyllman

Ibland är det lätt att tro att detta med landslagsuppehåll som viktiga för om, när och hur en manager sparkas möjligen överdrivs en smula. Det vill säga att det mest har blivit en slags vana att associera landslagsuppehåll med managerbyten. Norwichs till synes något kontraintuitiva beslut att sparka Daniel Farke sedan Norwich precis tagit säsongens första seger visar väl däremot att landslagsuppehållen faktiskt spelar roll på så vis.

Norwich var inte ensamma om att sparka sin manager. Aston Villas förlust mot Southampton på fredagskvällen var lagets femte raka förlust i ligan, och ledde till att Dean Smith under söndagen fick säga tack och adjö till sitt jobb. Detta kom kanske inte som någon större överraskning, men bemöttes ändå med de tämligen sedvanliga synpunkterna om hur klubbar agerar kortsiktigt och stereotypt.

Men det har hänt saker nedanför Premier League också. Barnsley sparkade redan förra helgen Markus Schopp, och nu blir det som vanligt spännande att se vilken relativt okänt namn från kontinenten som Barnsley ruskar fram denna gång. Förut har Barnsley gjort stort succé med sina rekryteringar. Schopp är egentligen deras första riktiga misslyckande med denna metod. Intressant att se hur detta påverkar dem.

Annons

En annan stor nyhet är att Neil Warnock lämnar Middlesbrough och ersätts med Chris Wilder, vars succé med Sheffield United är välkänd vid det här laget. Även detta en fullt rimlig sparkning. Middlesbroughs enda anledning att anställa Warnock var idén att han skulle ta dem till Premier League. När det visade sig att Warnock inte ens var i närheten av detta så fanns heller ingen anledning att ha Warnock som manager.

Men självklart sitter Ole-Gunnar Solskjaer kvar som Man Utds manager. Hade han inte gjort det utan tvärtom blivit tillgänglig så hade varken Norwich eller Aston Villa, förmodligen inte heller Barnsley eller Middlesbrough, varit ens det minsta lilla intresserade av att anställa honom. Det är inget bra betyg för Solskjaer. Det är ett ännu sämre betyg för Man Utd.

(8) Överlever Ole-Gunnar Solskjaer landslagsuppehållet?

Annons

Även om det inte framkommit något konkret ännu så kommer det självfallet råda ett nästan vansinnigt tryck på Man Utd och på Solskjaer de kommande veckorna. Frågan är väl om Man Utd verkligen orkar stå emot det trycket och den kritiken.

Vad som talar för det handlar kanske mer om den redan befintliga interna turbulensen i klubben, där VD Ed Woodward är på väg att avgå och bytas ut. Under sådana perioder brukar inte precis beslutskraften vara maximal.

(7) Har Aston Villa en konstruktiv plan?

Dean Smith är sparkad. Det finns inte så mycket att säga om den saken, det är ett beslut man kan tycka var kallhamrat liksom man kan tycka var kalkylerat. Lagets prestationer, tabellplacering och fem raka ligaförluster har skapat situationen.

Frågan är om Aston Villa faktiskt har tänkt längre än så. Det vill säga inte enbart att sparka Smith utan även vem man då ska anställa istället. Rimligtvis kommer detta visa sig både i hur snabbt anställningen nu går, och kalibern på namnet som anställs.

Annons

(6) Orkar Norwich hålla fast vid sin etablerade modell?

Norwich har sparkat Daniel Farke. Detta skulle kunna ses som ett slags underkännande av den strategiska modell som Norwich hela tiden har jobbat med med Stuart Webber som sportchef. Det kan även ses enbart som att byta ut en ”trasig” del i modellen.

Frågan kompliceras självfallet av Norwichs utsatta tabellposition och av risken att åka ur Premier League. Detta kan leda till vissa frestelser i sätt att tänka. Webber har dock valt att lasta över skulden på Farke, och bort från sig själv och därmed bort från modellen.

(5) Hur många gånger kommer Frank Lampards namn nämnas?

Något säger mig att Frank Lampard kommer vara det mest frekvent skrivna namnet på internet de närmaste veckorna. Det hann gå rätt precis någon mikrosekund innan Daniel Farke fått sparken av Norwich innan Lampard nämndes som påtänkt ersättare.

Annons

Uppenbart är naturligtvis, eftersom det nu hänt så många gånger, att detta inte är något som kommer från klubben, utan snarare från Lampards ”vänner” i engelsk press och media, eller möjligen planterats utav Lampards egna team.

(4) Har Mikel Arteta landat nu?

Med tre rakan vinster och med Arsenal på femte plats i tabellen, två poäng bakom Champions League-strecket och tre poäng före Man Utd, så har nu både en och annan börjat gratulera sig själva för att ha ”trott på Arteta hela tiden”.

Sant är att Arsenals prestationer i någon mening har normaliserats, men knappast stabiliserats. Vinsten mot Leicester var bra, men Leicester är svajiga, och det är inte tre matcher som är förvånande att Arsenal vinner. Nästa match är mot Liverpool.

(3) Är det roliga slut för Brighton och Graham Potter?

Det finns två sätt att se på Brightons senaste sex matcher. Å ena sidan är det inte i närheten av fyra vinster på de fem första matcherna. Å andra sidan finns det något imponerande med att bara förlora en match och ändå ta fem poäng i en dålig period.

Annons

Brighton ska självfallet inte placera sig i toppen av tabellen eller ens på europeiska cupplatser. Det är i själva verket en tämligen orimlig målsättning eller förväntning. Så det är ingen kritik mot Potter, men kanske en tanke att det gullats lite väl mycket sista tiden.

(2) Har Eddie Howe ett omöjligt jobb framför sig?

Ett enda lag i Premier League har fortfarande, efter elva matcher, inte vunnit en enda match. Nollan i Newcastles vinstkolumn börjar bli väldigt besvärande. Ändå har Newcastle tagit två poäng de sista tre matcherna som kan visa sig viktiga.

Det verkar nästan tas för givet att Howe är anställd för att kunna ta Newcastle upp i Premier League igen efter att först ha åkt ur den här säsongen. Det tycker jag är klart överdrivet. Newcastle kan hålla sig kvar, beroende på kvaliteten i Howes metod.

Annons

(1) Är David Moyes på väg att bli säsongens manager?

Vinsten mot Liverpool är naturligtvis ett stort utropstecken. Utöver att få Chelsea och Man City att jubla så skickade det upp West Ham på tredje plats, en poäng före just Liverpool och på samma poäng som Man City.

Det är en fantastisk resa som Moyes har gjort med West Ham sedan han tog över klubben för andra gången. Det är också en vacker resa. Och som det har visat sig långt ifrån någon tillfällighet. Hur långt det räcker får vi se, men visst kan det räcka!

Publicerad 2021-11-08 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto