Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kan Man City säkra slutspelsplatsen som sista engelska lag?

Peter Hyllman

Man Utd är klara för slutspelet och klara gruppvinnare redan efter fem omgångar. Exakt hur det gick till kan nog ingen på riktigt förstå. Men givet exakt hur usla och svaga Man Utd har varit den här säsongen så säger det kanske inte alltför roliga saker om nivån vare sig på motståndet i gruppen eller på Champions League som helhet. Inte minst eftersom vi hittar lag från både La Liga och Serie A i samma grupp.

Michael Carrick, nyss utsedd till ställföreträdande manager innan Man Utd hittar en ställföreträdande manager innan Man Utd hittar en manager på riktigt, åtminstone är det ju så det från början var tänkt, vinner alltså sin första match med Man Utd. Det finns väl ingenting alls för Man Utd att snacka om eller vänta på här, det är bara att hala fram det där åttaårskontraktet på en gång!

Jag skämtar naturligtvis, men utesluter ändå inte att det faktiskt händer!

Utesluter att det händer gör jag däremot att Man City inte tämligen omgående kommer göra Man Utd sällskap i Champions Leagues slutspel. Helt klart är det emellertid ännu inte. Skulle Man City förlora först ikväll mot PSG och därefter även sista matchen borta mot RB Leipzig så vore de faktiskt beroende av att PSG inte förlorar mot Club Brügge i sista omgången för att ta sig vidare.

Annons

Å andra sidan har Man City den väldigt goda möjligheten att faktiskt säkra gruppsegern i Champions League redan ikväll genom att besegra PSG hemma på Etihad. Det borde väl knappast vara någon omöjlig uppgift. Hemmaplan är alltid hemmaplan, PSG har knappast fungerat som ett finstämt piano under den här säsongen, och PSG har dessutom vad de säkert ser som en rätt betryggande säkerhetslina kvar i sista omgången.

Men det går naturligtvis att teoretisera och spekulera hur mycket man vill. Den här gruppen kommer självfallet sluta precis så som alla tog på givet på förhand att den skulle sluta, nämligen med att Man City och PSG går vidare till slutspel.

Även Chelsea blev klara för slutspel under tisdagskvällen. Dessutom gav de sig själva ett utmärkt läge att vinna gruppen, genom att fullständigt mosa Juventus hemma på Stamford Bridge. Om det var Juventus tyngsta förlust i Champions League någonsin, som vissa hävdade, vet jag väl kanske inte, men det var definitivt deras målmässigt största förlust i Champions League någonsin.

Annons

Thomas Tuchel gjorde sin 50:e match som Chelseas manager, ett jobb han har haft i mindre än ett år vid det här laget. Under det året har Tuchel tagit Chelsea från ett lag som såg ut att missa Champions League till ett lag som vunnit Champions League, blivit klara för Champions League också via ligaspelet, samt som leder Premier League och ser ut att ha goda chanser att kunna vinna ligan den här säsongen.

Anledningen stavas naturligtvis coachning. Det har under det senaste året egentligen inte funnits ett enda bättre jämförande argument mot Ole-Gunnar Solskjaers fortsatta status som Man Utds manager än just Tuchel och Chelsea. Tuchel har visat närmast övertydligt att hela det här tjafset om att en manager ska behöva ha framåt fem år på sig att få ihop ens ett kompetent fungerande fotbollslag är rent trams.

Annons

Liverpool är naturligtvis redan klara för slutspel och därtill redan klara gruppvinnare redan inför den femte omgången, det vill säga efter fyra omgångar. Jürgen Klopp som har för vana att klaga på allting klagar säkert inte över den saken. Därmed kommer vi förmodligen kunna konstatera att samtliga engelska klubbar är vidare och troligtvis även gruppvinnare efter endast fem omgångar.

Det var väl för all del alltid troligt att alla engelska klubbar skulle ta sig vidare från gruppspelet. Att det skulle gå så här snabbt och smärtfritt var kanske svårare att se på förhand. Att Man City skulle bli sist av de engelska lagen att säkra slutspelsplatsen var nog inte heller alldeles lätt att förutse. De allra flesta trodde nog tvärtom att de skulle bli klara först av alla.

Inte för att det spelar någon som helst roll när man blir klara för slutspel. Det enda som spelar någon roll är ju att bli klara eller ej. Möjligen spelar det någon roll att sluta etta eller tvåa, även om det känns som att även det har blivit mindre betydelsefullt. Men det är väl säkert bra om inte annat så kanske för prestigen. Alltid skönt att vinna gruppen, och skönt kanske att knäppa PSG på näsan, en av de tyngsta konkurrenterna.

Annons

Sedan blir det säkert skoj också för Man City att ändå få se Leo Messi spela på Etihad i en annan tröja än Barcelonas tröja. Även om de naturligtvis trodde och hoppades att det skulle vara i deras tröja.

Publicerad 2021-11-24 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto