Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bör Premier League pausa en månad?

Peter Hyllman

England precis som Sverige pressas för närvarande av en ökad smittspridning, nya varianter utav det globala kräket, och naturligtvis av hotet om fortsatta och utökade restriktioner och nedstängningar. Match efter match i Premier League ställs just nu in på grund av utbrott av Covid bland flertalet av Premier Leagues klubbar. Allt fler röster höjs för att Premier League nu ska pausas igen.

Man kan självfallet fundera en sväng på hur det egentligen kommer sig att de positiva fallen nu har ökat så tydligt igen i Premier Leagues klubbar. Snarare än att det faktiskt skulle ha hänt något särskilt nytt med själva pandemin så ligger det väl rätt nära till hands att tänka att rutinerna helt enkelt har slappnats av bland klubbarna. Man trodde nog att man så att säga hade passerat hotet, att man kunde slappna av.

Föga lär det väl heller hjälpa att Premier League och klubbarna har varit tämligen svaga på när det kommer till att verkligen ta ställning och ansvar i vaccinationsfrågan. David Moyes gjorde sig tämligen dum när han började prata om förståelse för de som inte vill vaccinera sig som om det var en fråga om mångfald. Av Premier Leagues managers är det förmodligen bara Jürgen Klopp som vågat sticka ut sin för all del ansenliga haka.

Annons

En undersökning visade att 25% av spelarna i Football League inte var vaccinerade, vilket självfallet är en alldeles för hög siffra. Jag har inte sett någon motsvarande statistik för Premier League, även om någon slags sunt förnuft säger mig att siffran där i alla fall borde vara lägre, även om jag inte tror att den är låg nog. Om något kan jag känna att toleransen förmodligen är för hög.

Premier League vägrar hittills att vika från sin officiella ståndpunkt att ligan ska fortsätta spelas utan att pausas, och att matcher bara kan skjutas upp från fall till fall. Man ska inte vara för hård gällande detta, de har naturligtvis mängder med skäl att vilja undvika att pausa ännu en säsong, men problemet med Premier League precis som med t ex svensk idrott är en benägenhet att vilja göra minsta möjliga snarare än mesta möjliga.

Annons

Att ta ett större samhällsansvar förutsätter ibland att man faktiskt gör mer än endast det som krävs utav en, att man inte bara följer regler utan faktiskt leder vägen. Premier League skulle kunna bidra till att visa på situationens allvar genom att helt enkelt pausa sin verksamhet i någon månad. Om matcher ändå skjuts upp till höger och vänster måste man fråga sig om man verkligen förlorar så väldigt mycket på en sådan åtgärd.

Att pausa Premier League i cirka en månad skulle ge klubbarna andrum och handlingsutrymme både att göra något åt sin redan befintliga hälsosituation och att återigen bygga upp nya säkerhetsrutiner. Det skulle även vara ett sätt att vänta ut en pandemisk peak som ändå förväntas vara tämligen snabbt övergående och kunna starta upp igen när allting så att säga har lugnat ned sig.

Annons

Här finns även goda skäl att påstå att detta vore det bästa sättet att bevara ligans integritet den här säsongen. När lagen tvingas ställa upp till matcher med inte ens fulla bänkar eller med endast ett fåtal spelare tillgängliga så blir det väldigt speciella men också olika förutsättningar som lagen genomför sina matcher under. Ligan genomförs då inte under helt rättvisa eller lika villkor.

Argumenten mot att pausa Premier League en månad finns för all del där också. Det finns självfallet inga garantier för att läget egentligen är bättre om en månad, och inte tvärtom ännu värre, och därför kan det vara dumt att pausa Premier League innan man verkligen måste göra det. Hellre så att säga dra nytta av den tid man ändå vet att man har, än att gambla på tid man inte riktigt kan veta att man kommer ha.

Annons

Ett och annat praktiskt argument kan även framföras. Pausa Premier League en månad och man kommer behöva avsluta säsongen senare än planerat. Detta förkortar självfallet både sommaren och försäsongen, vilket är problematiskt i sig själv naturligtvis, men inte mindre så givet att nästa säsong blir konstig redan som den är med ett VM placerat mitt under brinnande klubbsäsong.

Till slut landar jag ändå i att man egentligen bara kan välja att hantera situationen så som den faktiskt är här och nu. Att hålla på att spekulera och ta höjd för vad som kanske eller kanske inte kan komma att hända i framtiden är sällan särskilt meningsfullt, åtminstone inte när det är så väldigt ovisst vad som faktiskt kommer hända. Man får helt enkelt försöka planera löpande och rulla med puncharna.

Är en paus i Premier League motiverat här och nu? Jag lutar nog åt det, givet att det har blivit alltmer uppenbart att klubbarna i Premier League helt enkelt inte längre har någon riktig kontroll över situationen.

Annons
Publicerad 2021-12-17 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto