Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nedflyttning vore Bielsas största misslyckande som manager

Peter Hyllman

En fråga som snurrade runt på twitter under mellandagarna var vem som var världens mest överskattade manager. Och det kanske vanligaste svaret på den frågan, åtminstone under den tråden, var nog Marcelo Bielsa. En ofta förekommande motivering för de som svarar på det viset är att Bielsa enligt dem är å ena sidan hyllad och uppskattad men å andra sidan inte har uppnått något alls inom fotbollen.

Något säger självfallet detta om diskussionsklimatet generellt på sociala medier. Mer specifikt säger det naturligtvis mycket om bristen på fantasi och förståelse hos alla dessa ljushuvuden som säger en sådan sak. Enligt dem, måste man anta, är det alltså bara möjligt att ”uppnå” något inom fotbollen genom att vinna Champions League, någon av de stora ligatitlarna, eller möjligen genom att vinna VM.

Om nu det är kriteriet för att kunna sägas ha uppnått något inom fotbollen så kan vi ju väldigt snabbt konstatera att vi därmed har tänkt bort lågt räknat 99% av hela fotbollen, där den överväldigande majoriteten självfallet aldrig kommer befinna sig i en situation där dessa titlar är ens realistiskt sett möjliga att vinna. Möjligheten att inte alla managers är intresserade av just detta fåtal superklubbar verkar inte ens föresväva dem.

Annons

Marcelo Bielsa har för all del plockat hem ett OS-guld med Argentina, samt tre ligatitlar i Argentina med Newell’s Old Boys och Velez Sarsfield, så det där med att inte ha uppnått något, även om man endast värderar titlar, vet jag väl inte ens om det stämmer. Men om man nu menar att detta inte är stort nog för att räknas riktigt på allvar, så förmodar jag att det är framför allt ett par andraplatser som folk håller till Bielsas nackdel.

Athletic Bilbao vann naturligtvis aldrig Europa League eller Copa del Rey, de förlorade båda finalerna säsongen 2011-12, mot Atlético Madrid respektive Barcelona. Det var med Athletic Bilbao som Bielsa verkligen introducerade sig till och blev ett namn inom den europeiska fotbollen. Hade Athletic Bilbao vunnit någon av de där finalerna så hade kanske storyn om Bielsa varit åtminstone delvis annorlunda nu.

Annons

Samtidigt är det där ett minst sagt tramsigt sätt att se på saken. Ungefär lika korkat som när folk kritiserar t ex manager i Everton eller West Ham för att aldrig ha vunnit någon titel, när det naturligtvis är väldigt mycket svårare att vinna en titel med Everton eller med West Ham, liksom för den delen med Athletic Bilbao, än vad det är att vinna titlar med t ex Chelsea, Liverpool, Man City, Atlético Madrid eller Barcelona.

Har Marcelo Bielsa inte uppnått någon inom fotbollen? Bara det faktum att ha tagit Athletic Bilbao till en europeisk cupfinal hade naturligtvis kunnat anses vara att ha uppnått något inom fotbollen. Hur många andra har lyckats med den bedriften? Andra managers som Jürgen Klopp eller Pep Guardiola har inte ens i någon slags jämförbar mening försökt.

Därtill kommer vad Bielsa faktiskt väldigt konkret har uppnått de senaste åren med Leeds i engelsk fotboll. Vi befinner oss mitt i Bielsas fjärde säsong med Leeds, samma Bielsa som många menade inte ens skulle bli kvar i Leeds en halv säsong. På dessa tre och en halv säsong med Leeds har Bielsa tagit Leeds tillbaka till Premier League, hållit Leeds kvar i Premier League, och håller fortfarande Leeds kvar ovanför nedflyttningsstrecket.

Annons

Redan innan Marcelo Bielsa faktiskt tog Leeds tillbaka till Premier League för första gången på 16 år sa jag att ta Leeds tillbaka till Premier League skulle vara det största och viktigaste som Bielsa gjort som manager. Den bedömningen står jag för, Bielsa har mer eller mindre på egen hand blåst nytt liv i en av den engelska fotbollens största klubbar och gett den en helt ny identitet och framtid.

Men visst, Bielsa har alltså inte uppnått något inom fotbollen… Exakt hur kortsynt detta synsätt är framstår rätt tydligt när man betänker att det endast bygger på att den sista halva säsongen av Bielsas tre och en halv säsong i Leeds har varit något annat än helt och hållet lyckad. Övriga tre säsonger har varit närmast succébetonade. Ändå befinner sig Leeds efter denna misslyckade säsongshalva fem poäng från nedflyttning.

Annons

Just det sista perspektivet antyder ändå varför Leeds till synes inte har börjat drabbas av någon större panik ännu. De har trots allt en hyfsat hanterbar marginal ned till det där nedflyttningsstrecket och hotet om nedflyttning. Marcelo Bielsa har gjort så väldigt mycket för Leeds att situationen rimligtvis måste vara betydligt mycket mer akut än vad den är just nu för att Leeds skulle överväga att ge Bielsa sparken.

Man måste någonstans också fråga sig hur ett sådant beslut skulle se ut, eller rättare sagt hur alternativet skulle se ut. Leeds som fotbollslag är nu så präglat på Bielsas idéer och metoder att det är svårt att plötsligt se någon annan manager komma in mitt under säsongen och börja göra sin grej. Åtminstone så sömlöst som rimligtvis krävs om nu läget är att på mindre än en halv säsong rädda Leeds kvar i Premier League.

Annons

Kort sagt riskerar Leeds göra ont värre med ett sådant beslut att sparka Bielsa. Särskilt som det inte på samma sätt som i andra fall är alldeles uppenbart att Leeds problem är beroende på Bielsa, eller att dessa problem inte är möjliga för Bielsa själv att lösa. Leeds har inte passerat den gränsen ännu. Men visst är det väl också så att Leeds måste börja hitta lösningar på dessa problem, liksom Leeds måste börja vinna matcher igen.

Ska Leeds börja vinna matcher igen så vore det ett synnerligen väl valt tillfälle för dem att börja vinna just i eftermiddag. Hemmamatch på Elland Road. Motståndet är Burnley, som ligger bakom dem i tabellen, men med ett antal färre matcher spelade. Vinner Leeds ikväll kommer avståndet ned till nedflyttningsstrecket och lagen under dem i tabellen att växa från bekvämt till betryggande.

Annons

Omvänt är det självfallet så att en förlust mot Burnley drar Leeds ännu mer med i den tänkta nedflyttningsstriden. Leeds vore då ett av fem lag som slåss om nedflyttning under våren. Dessutom vore det ytterligare ett hugg mot Bielsas trovärdighet. Att förlora mot Chelsea, Man City och Arsenal som Leeds gjort i sina tre senaste matcher är så klart en sak. Att förlora mot Burnley är en helt annan sak.

På samma sätt som att ta Leeds tillbaka till Premier League är det största och viktigaste som Marcelo Bielsa gjort som manager, vore det förmodligen också Bielsas största och viktigaste misslyckande som manager om Leeds åker ur Premier League igen.

:::

TRANSFERKOLLEN

Jonas Lössl, FC Midtjylland till Brentford. Brentford löser situationen med skadan på David Raya på enklast möjliga sätt, genom att plocka över redan Premier League-beprövade Lössl från deras danska systerklubb. Inte enbart en enkel lösning utan också en bra lösning. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Annons

Vitaliy Mykolenko, Dynamo Kiev till Everton. Ett av offren för Rafa Benitez reformer i Everton har varit Lucas Digne som inte alls verkar trivas. Ett tydligare tecken på det än att värva Ukrainas väldigt talangfulla vänsterback Mykolenko torde inte finnas. Viktigt för Everton att förstärka just sin vänsterkant. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2022-01-02 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto