Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Varför är det dubbla semifinaler i Ligacupen?

Peter Hyllman

Dags för semifinaler i Ligacupen under dagarna två. Redan ikväll kör vi igång med jättemötet mellan Chelsea och Tottenham på Stamford Bridge och, om nu Liverpool inte lyckas med sin plan om att få matchen framskjuten, på torsdag kväll har vi att se fram emot Arsenal mot Liverpool på Emirates. Två riktigt bra semifinaler. Desto bättre då vi får dem två gånger om, då semifinalerna spelas i form av dubbelmöten.

Varför är det dubbla semifinaler i Ligacupen? Den frågan brukar av någon anledning ställas runt den här tiden på året. Ibland av de som helt enkelt bara undrar rent genuint och nyfiket. Varför saker är som de är i engelsk fotboll är ju inte alltid så lätt att veta eller förstå sig på. Andra gånger är det en fråga som ställs av mer skeptiska skäl, vilket ofta hänger ihop med att de bara råkar inte gilla Ligacupen.

När Ligacupen förra säsongen på grund av pandemins komprimerade spelschema plockade bort dubbelmötena i sina semifinaler och istället körde dem i form av rena enkelmöten så hade jag det väldigt svårt att se något annat än att vad som beskrevs som ett temporärt beslut skulle visa sig bli permanent. Plockar man bort dubbelmötena kommer de aldrig tillbaka. Trodde jag, och trodde många med mig.

Annons

Vi hade glädjande nog fel. Kanske underskattade vi den engelska envisheten. Jag antar att det är samma form av envishet som gör att man t ex håller fast vid detta med tre byten istället för fem, som även det introducerades som ett tillfälligt beslut på grund av pandemin, men som överallt utom i just England också har blivit permanent. Man kan tycka England är märkligt, men det finns någon slags ryggrad i det där också.

Varför är det då dubbla semifinaler i Ligacupen? Skulle man fråga folk nu tror jag det är svårt att få ett så värst mer avancerat svar än att så har det ju alltid varit. Men om man ändå vågar sig på att spekulera och insatt gissa en smula, baserat på vad vi ändå vet om den engelska fotbollens historia, så går det ändå att hitta några olika möjliga förklaringar på detta fenomen:

Annons

En förklaring kan nog vara Ligacupens primära syfte, som var att fungera som ett slags alternativ till europeiskt cupspel under veckorna, i en tid då det europeiska cupspelet var nytt och därtill ifrågasatt i England, åtminstone av Football League. Ligacupens spelform är alltså modellerad utifrån den europeiska fotbollens dubbelmöten.

Av detta följer alltså att om man undrar varför det är dubbelmöten i Ligacupen så bör man kanske ställa sig samma fråga i den europeiska fotbollen. Dessutom är det ett mer modernt fenomen att det enbart är dubbelmöten i semifinalerna. Från början var det dubbelmöten även i Ligacupens final.

En andra förklaring, nära besläktad med den första, är att det handlar om intäkter, alltså pengar. Ligacupen infördes i takt med att flodljusen installerades på engelska arenor, och var alltså ett sätt för klubbarna att öka sina intäkter, med två matcher i veckan istället för en. Ju fler matcher desto mer pengar, och dubbelmöten betyder fler matcher.

Annons

Nu för tiden är naturligtvis det där motivet inte lika meningsfullt, när det finns betydligt större pengar på andra håll. Men på den tiden var det desto mer betydelsefullt. Här kan man också börja fundera på ett och annat rättviseskäl bakom detta med dubbelmöten, det vill säga att varje klubb i så hög utsträckning som möjligt skulle få åtminstone en match på hemmaplan.

En tredje förklaring kan tänkas ha att göra med Ligacupens särprägel. Det var Englands andra stora cup, och skulle så klart vara annorlunda än FA-cupen som på den tiden mycket mer än nu var storebror. En semifinal anses för stor för att få styras alltför mycket av hemmaplansfördel, men semifinaler på neutral plan gjorde redan FA-cupen. Därmed leder uteslutningsmetoden fram till dubbelmöten som alternativ.

Detta är ju en förklaring som håller än idag. Naturligtvis hade det varit en betydande fördel både för Chelsea och för Arsenal om semifinalerna den här säsongen hade spelats i form av enkelmöten på deras respektive hemmaarenor. Visst kan man tycka att när man väl har tagit sig fram till semifinalerna i en cup så ska det så att säga vara så jämna och lika villkor som möjligt mellan lagen.

Annons

Detta om detta. Det är ju så att säga om det är. Men likaväl som att fråga varför det är dubbla semifinaler i Ligacupen så tycker jag att man skulle kunna vända på det hela och istället skicka ut frågan: Varför inte? Än så länge har jag inte sett någon prestera ett svar på den frågan som inte går ut på det gamla vanliga att den ena eller andra superklubben inte vill spela så många matcher.

Men ni kanske kan prestera ett annat svar på den frågan?!

Publicerad 2022-01-05 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto