Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Varje match är en cupfinal för Sheffield Wednesday!

Peter Hyllman

När det kommer till de större klubbarna i de lägre divisionerna som League One så kan man förmodligen räkna med att där finns en hel del mentala och psykologiska problem för lagen att brottas med. Detta gäller exempelvis Sunderland, med en känd historia av att ställa till det för sig. Det gäller på samma sätt Ipswich och delvis Charlton. Det gäller definitivt en klubb som Sheffield Wednesday.

Varför det ligger till på det viset är egentligen inte särskilt komplicerat. I flera fall handlar det om lag som hyfsat nyligen blivit nedflyttade från EFL Championship, med alla de olika issues av svagt självförtroende och tvivel på den egna förmågan som en nedflyttning ofrånkomligen för med sig. I samtliga fall handlar det om klubbar som förväntas befinna sig i högre divisioner och därför har väldigt hög press på sig att bli uppflyttade igen.

Sheffield Wednesday är ett lag som kritiserats för lagets mentalitet under senare år, både vad gäller lagets svårigheter att hantera motgång och vad gäller en viss typ av kultur som frodats bland spelarna. Aspekter som helt säkert hänger samman. Manager Darren Moore tog tag i dessa frågor inför säsongen, rensade ut ett flertal långväga spelare och ersatte dessa med nya spelare. Ändå visade sig inte detta vara tillräckligt.

Annons

Hade det inte varit för omfattande och återkommande glapp i koncentrationen som resulterat i tappade poäng hade Sheffield Wednesday mycket väl kunnat vara med i kampen om uppflyttning just nu. Definitivt hade de haft en playoff-plats säkrad, istället för att som nu vara inblandad i en strid med knivarna på strupen med fyra andra lag om att ta en av dessa playoff-platser.

Det har för Sheffield Wednesday handlat om sent insläppta mål och kvitteringar med mindre än 5-10 minuter kvar av matchen, flera gånger på tilläggstid. Det har handlat om insläppta mål omedelbart efter att laget självt gjort mål. Det har handlat om att försätta sig i onödiga underlägen man sedan behöver kämpa sig till poäng från istället för att kunna vinna matchen och ta alla tre poäng.

Sammanställningar av detta slag blir alltid lite subjektiva och hypotetiska, därmed kanske en aning vanskliga, men det går hittills under Sheffield Wednesdays säsong att hitta nio matcher av det här slaget, resulterandes i totalt mellan 16-18 tappade poäng beroende på hur man väljer att räkna. Det har så klart redan sagts, men med dessa poäng hade Sheffield Wednesday nu befunnit sig i serieledning istället för på sjunde plats.

Annons

(Naturligtvis skulle det gå att hitta liknande onödiga poängtapp även för t ex Rotherham och Wigan som ligger etta och tvåa i tabellen för närvarande.)

Här finns däremot ett rätt tydligt mönster för Sheffield Wednesday, som ändå på något sätt borde medföra viss optimism. Merparten av de där matchen och majoriteten av de tappade poängen hittar vi innan årsskiftet, alltså under säsongens första halva. Där hittar vi sju av dessa nio matcher, samt 13 av dessa 16-18 tappade poäng. Sheffield Wednesday har alltså tajtat till sig rejält under säsongen.

En förklaring till detta hittar vi högst troligtvis, som Joe Crann berättar om i Sheffields lokala tidning The Star, i Sheffield Wednesdays och Darren Moores medvetna beslut att anlita en mental coach och sportpsykolog för att hjälpa lagets prestation och spelarnas individuella insatser. Psykologen är Tom Bates som förut inom fotbollen arbetat med Aston Villa och Brentford, men den här säsongen alltså med Sheffield Wednesday.

Annons

Bates har kanske framför allt gett Sheffield Wednesday metoder och verktyg att kommunicera och hålla koncentrationen som lag på planen. Ett tydligt exempel på just detta är särskilda nyckelord som spelarna kan säga till varandra direkt efter att de gjort ett mål eller släppt in ett mål, inför fasta situationer och så vidare, som får dem att fokusera på uppgiften och på rätt saker.

Någon form av effekt har det alltså som sagt fått på Sheffield Wednesday. Dels en effekt på antalet insläppta sena mål och därmed antalet tappade poäng som redan redogjorts för lite längre upp. Men sedan Sheffield Wednesday anlitat Tom Bates har laget även lyckats plocka tio poäng från så kallade förlorande positioner, vilket är deras bästa facit på fem år och mer än de två senaste säsongerna tillsammans.

(Naturligtvis skulle man här kunna invända att en förutsättning för att vinna poäng från förlorande positioner så klart är att först försätta sig i förlorande positioner.)

Annons

Viktigt och värdefullt kan detta visa sig vara för Sheffield Wednesday, som åtminstone sett till spelartruppen har beskrivits som League Ones Man City och som självfallet är under enorm press att faktiskt greja uppflyttning till EFL Championship. Desto viktigare eftersom resten av ordinarie ligasäsong kommer handla om ett jätterace att plocka en playoff-plats, och lyckas man med det väntar därefter så klart ett playoff.

Varje match härifrån för Sheffield Wednesday är alltså en ren cupfinal. Det finns inget som helst utrymme att tappa onödiga poäng. Det finns ingen som helst felmarginal, och det är naturligtvis under sådana förutsättningar som den mentala pressen på klubbar som Sheffield Wednesday kommer vara som allra högst, och deras mentala styrka sättas på största möjliga prov.

Alltså är det inte vilken match som helst när Sheffield Wednesday idag möter Cheltenham på Hillsborough. Sheffield Wednesday har tappat fyra till synes onödiga poäng i sina två senaste oavgjorda matcher. Helt fel läge att börja tappa onödiga poäng igen med andra ord. Sheffield Wednesday måste sätta snabbt stopp för den trenden och alltså göra det helst redan idag.

Annons

Här kan Darren Moores management visa sig avgörande för Sheffield Wednesday, att faktiskt aktivt arbeta med det mentala och med psykologin, istället för att t ex som en del andra bara prata bollocks om spelarnas bollocks. Vishet och mod med andra ord, eller rådgivning och mod som översättningen också kan vara av consilio et animis, vilket händelsevis råkar vara Sheffield Wednesdays klubbmotto.

Förmodligen en tillfällighet. Men det kan visa sig bli en för Sheffield Wednesday väldigt lycklig tillfällighet.

Publicerad 2022-03-26 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto